Hopp til innhold

Sør-Korea har klare planer for å knuse Pyongyang

Sørkoreanerne har planer om å utslette den nordkoreanske hovedstaden hvis de ser et minste tegn til et nordkoreansk atomangrep. Det sier en militær kilde til nyhetsbyrået Yonhap.

Pyongyang

Morgentåke over Pyongyang. En sørkoreansk militær sier landet har planer klare for å fjerne hele byen fra kartet.

Foto: Wong Maye-E / Ap

– Hver del av Pyongyang vil bli fullstendig knust av ballistiske missiler og høyeksplosivt artilleri. Byen vil bli lagt i aske og fjernet fra kartet, sier den militære kilden til det sørkoreanske nyhetsbyrået.

Byrået har tett bånd til den sørkoreanske regjeringen og er offentlig finansiert, skriver BBC.

Fredag gjennomførte Nord-Korea sin femte og største atomprøvesprengning.

Avsløringen av de sørkoreanske angrepsplanene kommer etter at forsvarsdepartementet la fram planene for nasjonalforsamlingen i landet.

Områder av den nordkoreanske hovedstaden der det er grunn til å tro at landets lederskap oppholder seg, vil være spesielt interessante mål i et eventuelt angrep, heter det. Ifølge Yonhap har Sør-Korea missiler som har en rekkevidde fra 300 til 1000 kilometer.

Sør-Korea missiler

Ved krigsmuseet i Seoul står replikaer av landets missiler.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Skal også ha planer om å angripe lederskapet

Nyhetsbyrået melder også at en annen kilde hevder at Sør-Korea har planer for et angrep på lederskapet i det lukkede landet i nord.

Denne kilden sier at det eksisterer en egen enhet med dette målet for øye.

– Denne militære enheten har som oppgave å ta de nordkoreanske lederne og skal kunne gjennomføre et gjengjeldelsesangrep mot dem, sier kilden.

Samtidig sier USAs spesialutsending for Nord-Korea at landet vurderer tiltak overfor landet.

– Nord-Korea er i ferd med å utgjøre en stadig større trussel i regionen, overfor våre allierte, og vi vil gjøre det vi kan for å forsvare oss, sier Sung Kum ifølge BBC.

Også Kina har kriseplaner

Tidligere har det lekket ut opplysninger om at Kina har detaljerte planer for hva de skal gjøre hvis det nordkoreanske regimet kollapser.

Her skal det være lagt en strategi der flere nøkkelpersoner i det nordkoreanske regimet skal pågripes og settes i spesialleire. Kina vil også opprette flyktningleirer langs grensa i tilfelle det skulle bryte ut opptøyer blant befolkningen.

Kineserne mener at sannsynligheten høy for at utenlandske styrker vil være involvert i eventuelle hendelser som fører til at regimet i Nord-Korea kollapser internt.

Krever anerkjennelse som atommakt

Nord-Korea på sin side krever å bli anerkjent som en legitim atommakt av USA.

– President Barack Obama prøver hardt å fornekte Nord-Koreas strategiske posisjon som en legitim atommakt, sier en talsmann for landets utenriksdepartement til nyhetsbyrået KNCA.

Han forsvarer Nord-Koreas siste atomprøvesprengning, og sier den var et svar på det talsmannen kaller er en kjernefysisk trussel fra USA.

SISTE NYTT

Siste nytt