Hopp til innhold

Berømt del av Mount Everest ødelagt

Den berømte «Hillary Step» rett under toppen av Mount Everest er borte, bekrefter den britiske fjellklatreren Tim Mosedale.

«Hillary Step»

Bilde fra 2009 som viser klatrere på vei inn til «Hillary Step».

Foto: STR / Afp

«Hillary Step» var en 12 meter loddrett stein som lå vel 50 meter lavere enn toppen av det 8848 meter høye Mount Everest.

Den var regnet som det siste store hinderet på veien til toppen av verdens høyeste fjell.

«Hillary Step» er oppkalt etter Edmund Hillary, mannen som sammen med den nepalske sherpaen Tenzing Norgay i 1953 var den første til å nå toppen av Mount Everest.

Trolig ødelagt i jordskjelv

Sannsynligvis forsvant «Hillary Step» i jordskjelvet i Nepal i 2015. Det har tidligere vært snakk om at Knausen hadde endret form, men fordi den var dekket av snø var det vanskelig å være sikker.

Nå skriver imidlertid den britiske fjellklatreren Tim Mosedale på sin Facebook-side at det ikke er tvil om at knausen er borte.

– Den er forbundet med Everests historie og det er veldig synd at en bit av fjellklatringens kultur har forsvunnet, sier Mosedale til BBC.

Han sier at det kan være at knausen bare er blitt offer for tyngdekraften, men tror det er jordskjelvet sin skyld.

Mount Everest

Over 250 personer har mistet livet på Mount Everest siden førstebestigningen i 1953. Mange av de døde ligger fortsatt oppe i fjellet.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Blir lettere å bestige

Ifølge BBC sier flere fjellklatrere at det nå er blitt lettere å bestige Mount Everest etter at knausen er blitt borte.

Lett er det uansett ikke. Søndag døde tre klatrere i forskjellige forsøk på å bestige fjellet, mens en fjerde er savnet.

Så langt denne sesongen, Mount Everest bestiges bare om våren, har minst fem personer mistet livet på fjellet.

SISTE NYTT

Siste nytt