NRK Meny
Normal

– En veldig talentfull og ekstremt kynisk maktpolitiker

Tabbene har stått i kø for Italias statsminister Silvio Berlusconi i hans nesten 20 år i italiensk politikk, men hva har han egentlig fått til?

I dagens avstemming i det italienske parlamentet fikk Berlusconi støtte for sitt budsjettforslag, men opposisjonen krever fortsatt at en av Europas mest fargerike statsledere trekker seg.

Silvio Berlusconi

Italias statsminister, Silvio Berlusconi, mannen som nærmest har evig politisk liv, kan miste jobben i dag.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Tirsdag kveld melder italienske medier at Berlusconi vil gå av neste uke.

– Populist

– Berlusconi er en veldig talentfull og ekstremt kynisk maktpolitiker, der kjøp og smiger har holdt ham ved makten i årevis, sier forfatter av «Berslusconis Italia» og Dagbladet-journalist, Simen Ekern til NRK.

– Berlusconi har ikke gjennomført mye i sin lange statsministertid. Han er en
populist som har vært mer opptatt av å gjøre seg populær i sine velgergrupper enn å gjennomføre reformer til beste for Italila, sier Steinar Stjernø, statsviter og professor i sosialpolitikk ved Høyskolen i Oslo.

I 1994 dannet Berlusconi en koalisjonsregjering med to andre partier på høyrefløyen. Samarbeidet kollapset etter sju måneder, men i 2001 var han tilbake som leder for en koalisjonsregjering.

Hans tredje periode startet i 2008, og i Italias ustabile etterkrigspolitikk er han den regjeringssjefen som har sittet lengst.

– Han symboliserer nok en slags ustabil stabilitet, der kyniske hestehandler har vært en viktig brikke, sier Ekern.

– Han har svekket reguleringen av arbeidslivet, og det har ført til at en stor del av de unge i dag arbeider på usikre eller midlertidige kontrakter, noe som gjør det vanskelig å stifte familie, sier Stjernø.

– Han har også fortsatt sine forgjengeres innstramminger av de altfor gode mulighetene til å gå av tidlig med pensjon. Men det er mange som mener han ikke har gått langt nok, fordi Italia bruker en alt for stor del av sine ressurser på tidligpensjonering av arbeidsføre personer. I tillegg har han foretatt
en lang rekke lovendringer for at han ikke selv skal bli dømt i de mange
rettssaker han har vært involvert i selv ikke blir dømt, oppsummerer
Stjernø.

Stagnasjon

Til tross for dette har Berlusconi suksess som forretningsmann for mange velgere vært tilstrekkelig bevis for hans evner til å styre landet. 75-åringen og familien har bygget en formue på over 50 milliarder kroner.

Men landets økonomi har ikke blomstret de siste årene. Italia har samlet seg en gjeld på svimlende 15.000 milliarder kroner, og et voksende krav om avgang runger nå i Italias gater.

Demonstrasjon mot Berlusconi

Flere steder i Italia har folk tatt til gatene og krevet Berlusconis avgang. Som her i Roma.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Mannen med det velpleide ytret har imidlertid vist en bemerkelsesverdig evne til politisk overlevelse tidligere, men nå kan flere av de gamle alliansene ryke.

– Det er en nå grunnleggende misnøye med Berlusconi både i Italia og i det internasjonale politiske og økonomiske miljøet. Italias økonomiske vekst har stagnert i den perioden han har vært statsminister, og nå er det en bred allianse mellom handelstanden og fagforeningene hjemme i Italia som ønsker at han skal gå av, sier Stjernø.

Støvsugerselger

Berlusconi startet sin karriere som selger av støvsugere, men skaffet seg også inntekter som smørsanger på nattklubber og cruisebåter.

Med jusseksamen i hånden slo han seg opp på eiendomsutvikling og bygget opp landets største medieselskap, Mediaset. Investeringsselskapet hans Fininvest eier Italias største forlag og det populære fotballaget AC Milan, med mer.

– Berlusconi kom inn som et friskt pust med store drømmer etter en stor korrupsjonssak i 1994. Han skulle rydde opp, men i virkeligheten finslipte han den skitne måten å drive politikk på. Så han blir nok på mange måter sett på som mannen som lovet mange drømmer, men som oppfylte svært få, sier Ekern.

Sammenlignet med Nero og Hitler

Italienske aviser har tidligere sammenlignet Berlusconi med keiser Nero og storbrannen i Roma i år 64.

For ett år siden trykket den italienske storavisen Il Messagero: «Roma brucia » «Non c'entro» over hele forsiden.

Tittelen spiller på storbrannen i den italienske hovedstaden i år 64. Mens byen brant gikk keiseren rundt og nynnet på sang. Da han ble varslet om brannen, svarte Nero: «Men jeg har ingenting med det å gjøre».

Også den gangen knyttet spenningen seg til om mannen med nærmest evig politisk liv ville overleve nok et tillitsvotum i den italienske nasjonalforsamlingen.

Igjen har italienske aviser overskriftene klare: «Alene i bunkeren» heter det i en kommentar i dag, med klare referanser til Adolf Hitler siste dager.

Karima Keyek

Karima Keyek ble verdenskjent i fjor, da hennes forhold til Berlusconi ble kjent.

Foto: GIUSEPPE ARESU / Afp

Damehistoriene og tappene er nærmest uttalelige. I fjor preget den marokkanske magedanserinne med scenenavnet «Ruby Rubacuori» nyhetene. Berlusconi slapp henne ut av fra arresten etter tyveri, ved å hevde at hun var datteren av Egypts president Hosni Mubarak.

Karima Keyek, som hun egentlig heter, skal ha deltatt på flere fester hjemme hos Berlusconi i hans villa utenfor Milano, og hun hevdet overfor media at hun overnattet hos Berlusconi da hun var 17 år gammel. Hun mottok også penger, diamantsmykker og en bil i gave fra statsministeren.

– Bedre enn å være homo

Da Berlusconi svarte på sexryktene, var det på en måte som overrasket:

– Jeg jobber ekstremt hardt, og hvis jeg nå og da ser på en vakker jente, er det bedre å ha et lidenskapelig forhold til jenter enn å være homo, sa Berlusconi.

– Italia har en verdighet som ikke må settes på spill verden over, svarte Bersani og mente at Italia har problemer som bare kan løses hvis det hersker en seriøs atmosfære.

Nå kan det være slutt for statsministeren Berlusconi, men dagens tillitsvotum forandrer ikke på det italienske parlamentets sammensetning. Fortsatt vil hans parti «Forza Italia» og «Legia Nord» sammen med de uavhengige har flertall.

Les mer om alle tabbene til Silvio Berlusconi:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt