Hopp til innhold

Berlusconi mistet flertallet i parlamentet

Italias statsminister Silvio Berlusconi vant avstemningen i parlamentet om statsregnskapet, men mistet flertallet.

 Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi følger med på avstemmingen om godkjenning av statsregnskapet for i fjor.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Det italienske parlamentet stemte i ettermiddag over Silvio Berlusconis budsjettforslag.

Berlusconi vant avstemmingen fordi opposisjonen unnlot å stemme. Dermed godkjente parlamentet budsjettet, men Berlusconis makt er svekket.

Han fikk bare støtte av 308 av 630 representanter i nasjonalforsamlingen, og mistet dermed flertallet.

Ydmyket

Opposisjonen sa umiddelbart etter avstemmingen at Berlusconi må trekke seg som landets statsminister.

– Avstemningen viser at Berlusconi ikke lenger har flertall i forsamlingen. Jeg ber deg, statsminister, med hele min styrke, at du endelig innser situasjonen og trekker deg, sa sa lederen for opposisjonen i Italia, Pier Luigi Bersani like etter avstemmingen.

Nyhetsbyrået Reuters skriver av Berlusconi ble ydmyket i parlamentet da han tapte flertallet.

Han vant voteringen om fjorårets statsregnskap etter at opposisjonen avsto fra å stemme, men mange av hans egne partifeller stemte imot.

Berlusconi skal umiddelbart ha bedt om å få se listen over hvem som stemte imot.

– Jeg føler meg forrådt, sa han da han så de 11 navnene, melder BBC.

Skyhøy gjeld

Italia har skyhøy gjeld og kan bli neste euroland som tvinges til å be om kriselån.

Tirsdag morgen steg renten på gjelden til rekordhøye 6,73 prosent, og etter avstemmingen fortsatte renten å stige til 6, 76 prosent.

Det er lang mer enn hva staten er i stand til å betjene. Italia har en statsgjeld på 120 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Det var på forhånd uklart hvor mange medlemmer av hans eget parti og av koalisjonspartiene som ville stemme Berlusconi.

Flere av hans partifeller har allerede forlatt ham, og gått over til andre partier i parlamentet. Mange mener derfor at flertallet hans i parlamentet er i ferd med å gå i oppløsning.

I tillegg varslet opposisjonen at de ville boikotte avstemmingen slik at det skal bli lettere å se hvor mange representanter som fortsatt støtter regjeringen.

Hvis Berlusconi fikk færre enn 316 av totalt 630 stemmer, ville han miste flertallet.

Tillitsvotum

Det var på forhånd knyttet mye spenning til avstemmingen. Mange mente at dersom regjeringssjefen tapte tirsdagens avstemningen, måtte han gå av umiddelbart, eller bli beordret av president Giorgio Napolitano til å holde et tillitsvotum.

De siste dagene har italienske medier meldt at mellom 20 og 40 av regjeringens folkevalgte vil stemme nei, mens Berlusconi selv har insistert på at han har sikret seg et flertall.

Sentrum-venstre-partiene har imidlertid kunngjort at de forbereder et eget mistillitsvotum mot Berlusconi i løpet av noen få dager.

Eurosonen skjelver

Usikkerheten rundt Italia, som er eurosonens tredje største økonomi, er svært stor. Det fører til frykt i de andre eurolanda.

I går steg renta på italienske statsobligasjoner til et rekordhøyt nivå, som over tid kan føre til en økonomisk katastrofe for Italia. De vil ikke takle så høy rente på langt sikt.

Italias gjeld er på svimlende 1900 milliarder euro, samtidig som økonomien er i ferd med å stagnere.

Tilliten til regjeringen er nå i ferd med å smuldre opp, ettersom italienske velgere ikke ser at de gjør noe for å få bukt med problemet.

SISTE NYTT

Siste nytt