Hopp til innhold

Skjebnedag for Berlusconi

I ettermiddag skal det italienske parlamentet stemme over statsbudsjettet. Berlusconi kan bli tvunget til å gå av dersom han mister flertallet.

Silvio Berlusconi

Siste vers?: Flere av Berlusconis partifeller har allerede forlatt ham, men ifølge kommentatorene har den italienske statsministeren mange triks for å overtale tvilerne.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

– Italia har en sterk økonomi og vil klare seg bra, sa den italienske statsministeren Silvio Berlusconi før den viktige avstemninga i parlamentet i dag.

Utsagnet har gitt flere eksperter blod på tann når det gjelder påstanden om at Berlusconi ikke duger til å lose landet gjennom de dårlige tidene.

Det er uklart hvor mange medlemmer av hans eget parti og av koalisjonspartiene som kommer til å stemme imot Berlusconi i dag.

Flere av hans partifeller har allerede forlatt ham, og gått over til andre partier i parlamentet. Mange mener derfor at flertallet hans i parlamentet er i ferd med å gå i oppløsning.

Eurosonen skjelver

Usikkerheten rundt Italia, som er eurosonens tredje største økonomi, er svært stor. Det fører til frykt i de andre eurolanda.

I går steg renta på italienske statsobligasjoner til et rekordhøyt nivå, som over tid kan føre til en økonomisk katastrofe for Italia. De vil ikke takle så høy rente på langt sikt.

Italias gjeld er på svimlende 1900 milliarder euro, samtidig som økonomien er i ferd med å stagnere.

Tilliten til regjeringen er nå i ferd med å smuldre opp, ettersom italienske velgere ikke ser at de gjør noe for å få bukt med problemet.

– Positivt om Berlusconi går av

– Italia er ikke like ille ute som Hellas, men de betaler en rente nå som innebærer en stor ekstrakostnad de knapt nok kan bære, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Han tror markedene vil reagere positivt dersom Berlusconi går av i dag.

– Det vil de helt sikkert gjøre en time eller to, men nå er det slik at Berlusconi ikke er det eneste problemet Italia har.

Han peker på at landet også har høy gjeld og lav tillit i markedet fordi de har så lav vekst over en lang periode.

– Enhver annen statsminister er bedre enn Berlusconi, og går han, så er det bra, konkluderer Andreassen.

Ringvirkninger i Norge

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen

- Markedene vil reagere positivt dersom Berlusconi går av som statsminister, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no / First Securities Foto

Sjeføkonomen sier vi allerede har begynt å merke konsekvensene av problemene i eurosonen her i Norge.

– Vi har fått lavere rente enn vi ellers skulle ha hatt, og folk begynner å bli pessimistiske og vi ser at noe av industrien begynner å gå saktere, sier Andreassen.

Italias politikere er ventet å samle seg i 16-tida i ettermiddag for å stemme over statsbudsjettet.

Statsministerens popularitet har falt drastisk i løpet av nedgangstidene. Berlusconis nedtur kan nok også skyldes at han er tiltalt i tre ulike rettssaker, som inneholder beskyldninger om korrupsjon, skattefusk, maktmisbruk, og ikke minst, betaling av en 17-åring for seksuelle tjenester.

Berlusconi selv avviser alle påstander om at han vil trekke seg. Til avisa Libero kommer han med en krass beskjed til «svikerne» i sitt eget parti:

– Jeg ønsker å se enhver forræder i øynene.

SISTE NYTT

Siste nytt