Regjeringspartner ber Berlusconi trekke seg

En av Silvio Berlusconis nærmeste allierte ber statsministeren trekke seg

Silvio Berlusconi og Umberto Bossi

Umberto Bossi (t.h.) tar nå til orde for at Silvio Berlusconi trekker seg som statsminister.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Leder for Lega Nord-partiet Umberto Bossi sa tirsdag at det er på tide at Berlusconi bøyer av for det økonomiske og politiske presset og fratrer stillingen.

– Vi ber statsministeren om å trekke seg, sa Bossi til reportere i forkant av dagens budsjettavstemming .

Lega Nord-lederen mener Berlusconi bør erstattes av Angelino Alfano fra partiet Frihetens folk.

Presset på Berlusconi øker nå i styrke. Mandag hevdet flere anerkjente og regjeringstro journalister at den skandaleombruste statsministeren ville trekke seg i løpet av kort tid.

Dette avviste senere Berlusconi på sin Facebook-side.

Skjebneabstemming

Den italienske nasjonalforsamlingen skal tirsdag ettermiddag stemme over Berlusconi og hans budsjettforslag, en avstemning som kan felle regjeringen.

– Italia har en sterk økonomi og vil klare seg bra, sa den italienske statsministeren Silvio Berlusconi før den viktige avstemninga i parlamentet i dag.

Utsagnet har gitt flere eksperter blod på tann når det gjelder påstanden om at Berlusconi ikke duger til å lose landet gjennom de dårlige tidene.

Vaklende støtte

Det er uklart hvor mange medlemmer av hans eget parti og av koalisjonspartiene som kommer til å stemme imot Berlusconi i dag.

Flere av hans partifeller har allerede forlatt ham, og gått over til andre partier i parlamentet. Mange mener derfor at flertallet hans i parlamentet er i ferd med å gå i oppløsning.

Også i befolkningen øker motstanden mot statsministeren. Lørdag kveld trakk over 10.000 demonstranter ut i Romas gater med krav om at Berlusconi trekker seg.

Tillitsvotum

Dersom regjeringssjefen taper tirsdagens avstemning, kan Berlusconi komme til å gå av umiddelbart, eller han kan bli beordret av president Giorgio Napolitano til å holde et tillitsvotum.

De siste dagene har italienske medier meldt at mellom 20 og 40 av regjeringens folkevalgte vil stemme nei, mens Berlusconi selv har insistert på at han har sikret seg et flertall.

Sentrum-venstre-partiene har imidlertid kunngjort at de forbereder et eget mistillitsvotum mot Berlusconi i løpet av noen få dager.

SISTE NYTT

Siste nytt