Hopp til innhold

Berlusconi på frierføtter

Berlusconi frir igjen til italienerne, med løfter om en ny økonomisk vår, men han har ikke en sjans, tror ekspert. Personlig har han også fridd, til en 49 år yngre kvinne.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi er på frierføtter både privat og politisk, men lite tyder på at han vil lykkes med det siste. Etter fem tidligere ekteskap er det også usikkert hvordan det vil gå med det første.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Francesca Pascale

Francesca Pascale har vært involvert i politisk arbeid i Berlusconis parti, og tok initiativet til støttegruppen «Silvio, vi savner deg» etter at han gikk av som statsminister.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

– Hun er så mye yngre enn meg at det er en aldersforskjell på 49 år, så det er litt i overkant.

Såpass kunne Silvio Berlusconi (76) innrømme da han søndag stilte til et intervju på en av hans egne TV-kanaler, i håp om å øke populariteten før valget.

Sirkus Berlusconi

– Hun står meg veldig nær, hun elsker meg svært høyt, og jeg føler det samme for henne, fortsatte Berlusconi.

Spørsmålet er om italienerne nå føler like sterkt for den domfelte jentefuten som 27 år gamle Francesca Pascale fra Napoli. For tross gjentatte løfter om å ha forlatt politikken for godt, kastet den svermende milliardæren seg tidligere i desember tilbake i den politiske ringen. Nå vil han bli statsminister i landet for fjerde gang.

– Jeg ser ikke noe annet alternativ enn et comeback etter alt som har skjedd, sa Berlusconi under intervjuet, med henvisning til Mario Montis økonomiske reformer.

Avgjørende uke i Italia

Italia tar nå fatt på en avgjørende uke, der det er ventet at statsbudsjettet for neste år blir vedtatt i nasjonalforsamlingen. Statsminister Mario Monti har varslet at han vil trekke seg så fort budsjettet er i havn, og valgkampen vil dermed for alvor sparkes i gang.

Når statsminister Mario Monti har levert sin avskjedssøknad kan det ikke gå mer enn 75 dager før det avholdes valg. Italienerne forbereder seg derfor på å stille ved valgurnene allerede i februar.

I ettermiddag skal president Giorgio Napolitano kommentere den politiske situasjonen i Italia. Analytikere frykter at eurosonen kan bli kastet ut i nytt kaos hvis Italia får en svakere regjering, men kun 24 prosent av italienerne ønsker at Mario Monti stiller til valg.

Det står i sterk kontrast med ønsket fra EU og politikere fra sentrum-høyre i Italia. Men til tross for at Monti har gjenreist tilliten til den italienske økonomien, har italienernes tillit til ham selv rast. Nå er det kun 35 prosent som har tillit til ham, mot 71 prosent da han ble utnevnt i fjor.

Mario Monti

Statsminister Mario Monti har varslet at han vil trekke seg så fort statsbudsjettet er i havn.

Foto: TIZIANA FABI / Afp

Snur Berlusconi ryggen

Regjeringen mistet støtten fra partiet Frihetens Folk og dets leder Silvio Berlusconi tidligere denne måneden, men førstelektor Elisabetta Cassina Wollf ved Universitetet i Oslo er ikke i tvil om at statsbudsjettet likevel vil vedtas denne uken.

– Jeg har nettopp sett to innlegg i nasjonalforsamlingen der politikere fra Berlusconis parti sier at de vil støtte budsjettet. Og de er ikke alene. Det er flere som vil gå mot sitt parti og stemme for budsjettet. Statsbudsjettet er utarbeidet i samarbeid med alle partiene i løpet av året, og derfor sier mange av Berlusconis støttespillere at det ville det være meningsløst å stemme mot, sier Elisabetta Cassina Wollf.

At Mario Monti deretter trekker seg som statsminister anser hun som en del av sakens natur.

– Monti har ledet en apolitisk regjering som på mange måter strider med demokratiske regler. Mario Monti ble utnevnt av presidenten. Han tilhører ikke et parti og ble ikke valgt til nasjonalforsamlingen gjennom politiske valg, så det er en grad av manglende legitimitet at Monti leder Italia, påpeker Wolff.

Beinharde kutt

Mario Monti er den økonomiske professoren og tidligere EU-kommisjonæren som tok over roret i Roma da det blåste som verst i november i fjor. Italia var på randen av økonomisk kollaps og statsminister Silvio Berlusconi holdt personlig så vidt hodet over vann, tiltalt for både skatteunndragelser og sex med en mindreårig.

På kort tid fikk Mario Monti klubbet gjennom en sparepakke på 33 milliarder euro i det italienske senatet og langt på vei gjenopprettet tilliten til den italienske økonomien internasjonalt. Men prisen var høy, og italienerne har lidd under beinharde skatteøkninger og budsjettkutt siden.

Med sparekniven på strupen måtte 11,615 italienske firmaer stenge dørene i 2011, og mange forretningsmenn tvilte på at de selv ville takle Montis spareplan. Det har ført til en selvmordsbølge i Italia etter at kuttene for alvor veltet inn over husholdningene.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi håper på et comeback som statsminister, men lite tyder på at han vil lykkes en fjerde gang.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Spår seier til venstresiden

Det er store sjanser for at venstresiden vil gå seirende ut av valget i februar mens Berlusconi vil gå på et knusende valgnederlag, tror Elisabetta Cassina Wolff.

– Selv Italias tidligere utenriksminister Franco Frattini snur nå Berlusconi ryggen etter tolv års lojal tjeneste ved å stemme for statsbudsjettet, påpeker hun.

Berlusconis popularitet har stupt de siste årene, og partiets oppslutning har dalt fra 30 til 15 prosent. I oktober ble dessuten Berlusconi kjent skyldig i korrupsjon og dømt til fengselsstraff for å unndratt flere millioner euro i skatt i forbindelse med kjøp av TV- og filmrettigheter på 1990-tallet. Wolff har derfor liten tro på at Berlusconi vil kunne gjøre et comeback.

– Jeg tror ikke at han har sjans denne gangen, men det som kan skje og hjelpe høyresiden til seier er at Berlusconi finner en ny kandidat for høyresiden og fremmer ham i siste liten, sier Wolff.

«Super-Mario» kan kjøre solo

Dersom Mario Monti stiller som statsministerkandidat for en allianse av de moderate partiene skal Silvio Berlusconi være rede til å trekke sitt kandidatur.

– Alle vil ha Monti på sin side, om det er venstre eller høyre, så det er mye bevegelse nå. Det interessante å følge med på for øyeblikket er sentrum av italiensk politikk. Som kandidat for en sentrumsallianse kan Monti vinne, men de er ikke store nok til å få flertall. Spørsmålet blir da om det blir en sentrum-venstre koalisjon eller en sentrum-Berlusconi løsning, sier Wolff.

Mario Monti holder stadig kortendene tett til brystet, men har sagt at han er til disposisjon. En mulighet er at han stiller til valget uten partipolitisk tilknytning, men med en egen agenda.

– Monti sa i dag at han ikke vil stille med et nytt parti, men at han kan komme til å stille med et eget program. Dette er en ny og interessant utvikling, der man går over partipolitikk og har en politisk agenda basert på nasjonale interesser fremfor partiinteresser, sier Wolff.

Hvor står Beppe Grillo?

Beppe Grillo

Venstrepopulisten og komikeren Beppe Grillo har tatt italienerne med storm med sin Fem stjernerbevegelsen.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Nykommeren man skal følge nøye med på er populisten og komikeren Beppe Grillo. Hans Fem stjernerbevegelsen har tatt folket med storm, og har nå en oppslutning på over 20 prosent på meningsmålingene. Det gjør partiet til landets nest største. Grillo har gjort det klart at han ikke kommer til å støtte noen koalisjon.

– Grillo kalles en venstrepopulist og har hatt stor suksess på Sicilia, men det er vanskelig å plassere dette protestpartiet på høyre eller venstresiden. For 20 år siden var det like vanskelig å plassere Lega Nord, men da de støttet Berlusconi i 1994 ble det klart at de var på høyresiden, sier Wolff.

Hun mener at Grillos protestbevegelse nå er i samme posisjon som Lega Nord var for 20 år siden, der enkelte elementer peker mot venstre mens andre peker mot høyre.

– Det som bekymrer meg er den autoritære holdningen som Grillo viser innenfor sitt parti. Det er et lukket parti som kun opererer på Internett med noen merkelige måter å velge sine kandidater på, til blant annet ordførerverv.

Wolff advarer om at både Lega Nord og Fem stjernerbevegelsen, som vil komme til å få plasser i nasjonalforsamlingen etter valget, begger har elementer som kan minne om fascisme.

– Jeg sier ikke at de er fascistiske, men de har elementer som gjør at det er viktig å følge nøye med på disse partiene, avslutter Wolff.

SISTE NYTT

Siste nytt