NRK Meny
Normal

Berlusconi klar til å styre igjen

I dag tidlig slapp Italias velgere til ved stemmeurnene, for å finne partiet og mannen som kan redde landet fra forfall og økonomisk krise.

Silvio Berlusconi
Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Etter enkelte ting å dømme, står det ikke så bra til i Italia for tiden.

  • I Napoli flyter søppelet fortsatt i gatene.
  • Det streikerammete flyselskapet Alitalia går så dårlig at ingen vil kjøpe den tidligere nasjonale stoltheten.
  • Eksporten av den verdensberømte mozzarella-ost er rammet av en helse-skandale.
  • Økonomien er på bunnivå i euro-sonen.
  • Levekostnadene øker mer enn lønningene.

Corriere della Sera skriver at vinneren kommer til å «arve et mishandlet land, stagnert og med mangel på moderne infrastruktur».

Nett-TV: Valg i Italia - igjen

Berlusconi igjen

Italias rikeste mann, Silvio Berlusconi, lover igjen å få fart på landet - blant annet med store skattelettelser og kraftigere innsats mot kriminaliteten.

Han ble den første statsministeren på 50 år som har sittet en hel periode da han var regjeringssjef mellom 2001 og 2006. Han var da sjef for en koalisjonsregjering, hvor hans egetdannede parti "Forza Italia" var det største partiet. Dette er nå slått sammen med høyrepartiet Alleanza Nazionale, og den nye valgallianse har fått navnet ”Frihetsfolket”.

Det ligger det an til å bli et jevnt valg. Utfordreren, sentrum-venstrekandidaten Walter Veltroni, har skrumpet ledelsen på de siste meningsmålingene.

Den tidligere kommunisten som har vært borgermester i Roma de siste åtte årene, har latt seg inspirere av Barack Obama og hans slagord om at ”Ja, vi kan”.

Veltroni har har styrt det venstreoriente ”Demokratiske Parti” langt inn mot sentrum og lover mye av det samme - blant annet skattelette - som Berlusconi.

Kommer og går

Italia vil etter valget få sin 62. regjering siden andre verdenskrig. Valglovene gjør det vanskelig for partiene å få rent flertall.

Og det nye valgsystemet, som Berlusconi fikk vedtatt i 2005, er svært komplekst, og gjorde det ikke lettere. Det er svært vanskelig for vinneren å skaffe seg et trygt flertall i den italienske nasjonalforsamlingen.

Årsaken til at Berlusconi lagde det så vrient, var trolig for å hindre at Romano Prodi skulle vinne valget i 2006, noe Prodis venstreallianse likevel klarte. Men den sprakk etter halvannet år - og nå er Prodi ute og Berlusconi klar igjen.

Halvveis

Valgdeltakelsen var på 48,9 prosent da valget var midtveis søndag kveld. Under valget i 2006 hadde 52,2 prosent av de stemmeberettigede gjort sin borgerplikt på samme tidspunkt, opplyser innenriksdepartementet i Italia. Dermed kan det se ut til at valgdeltakelsen blir lavere denne gangen.

Valglokalene holder åpent fra klokken 8 til 22 søndag og fra klokken 7 til 15 mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt