NRK Meny
Normal

Må trolig ta farvel med parlamentet i kveld

I kveld blir Silvio Berlusconi etter alt å dømme fratatt sin plass i parlamentet når det italienske senatet skal stemme over om han skal miste sitt mandat som folkevalgt.

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi vinket til journalistene under en pressekonferanse i Roma mandag.

Foto: Alessandro Bianchi / Reuters

Italienske lov krever at folkevalgte som blir dømt for straffbare forhold skal miste sine plasser i nasjonalforsamlingen.

Etter at Berlusconi tidligere i år ble dømt til fire års fengsel for skatteunndragelser, skal Senatet i kveld stemme over om han skal miste plassen sin i parlamentet.

Ifølge italienske medier er det liten tvil om at et klart flertall vil stemme for å frata 77-åringen plassen i parlamentet.

Har prøvd å få utsatt saken

Både Berlusconi selv og hans støttespillere har på forskjellige måter prøvd å få utsatt avstemningen.

Senest mandag hevdet Berlusconi at han har skaffet nye beviser i saken som fullstendig undergraver fundamentet for dommen.

Han krevde derfor at saken der han er dømt for skatteunndragelse, må gjennomgås på nytt, og at kveldens avstemning må utsettes.

Å stemme for å frata ham plassen «vil skjemme dere ut foran deres barn, deres velgere og alle italienere», har Berlusconi skrevet i et åpent brev til senatorene som skal avgjøre hans skjebne.

– Dere ville kaste ut fra parlamentet en politisk leder som har vært statsminister flere ganger og som har representert Italia på den internasjonale scenen, skriver Berlusconi.

Alt tyder imidlertid på at avstemningen vil gå som planlagt, og at Berlusconi vil bli fratatt plassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Senatet i Rorma

Den ærverdige salen der Senatet onsdag kveld skal stemme over Silvio Berlusconis politiske fremtid.

Foto: Andreas Solaro / AFP

Tapte avstemning tirsdag

Enrico Letta

LETTA LETTA: Den italienske statsministeren Enrico Letta var lettet etter å ha overlevd tillitsvotumet i Senatet tirsdag kveld.

Foto: Andreas Solaro / AFP
Vladimir Putin

Vladimir Putin er på besøk i Roma og mandag besøkte den russiske presidenten sin venn Silvio Berlusconi i magnatens Roma-residens, Palazzo Grazioli.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

At Berlusconi kommer til å tape kveldens avstemning ble enda klarere tirsdag kveld da regjeringen til statsminister Enrico Letta fikk fornyet tillit i senatet

I alt 171 senatorer stemte for regjeringen og 135 mot i voteringen i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for neste år.

Silvio Berlusconi hadde bedt sentrum-høyre-politikere stemme mot regjeringen, men fikk bare følge av et mindretall.

Dermed er det liten grunn til å tro at de vil stemme for at han skal beholde plassen sin i parlamentet i kveldens avstemning.

– Vil fortsatt være i politikken

Selv om han skulle bli fratatt sin plass i senatet vil Silvio Berlusconi fortsatt være en maktfaktor i italiensk politikk.

– Berlusconi er fortsatt ekstremt mektig, selv om makten er minkende, sier James Watson, som er professor ved det amerikanske universitetet i Roma, til nyhetsbyrået AFP.

Berlusconi eier blant annet flere TV-kanaler og aviser, som han kan bruke til å fremme sine krav.

– Han har fortatt enorme ressurser, han har fortsatt sine medier og han har fortsatt mange veldig lojale støttespiller både i og utenfor parlamentet, sier professor Watson.

Samtidig er det klart at Berlusconi ikke kan lede partiet i parlamentet og spørsmålet er hvem som skal overta som leder av han Forza Italia-parti.

Både visepresidenten i den Berlusconi-eide fotballklubben AC Milan, Adriano Galliani, og Berlusconis eldste datter, Marina, har vært nevnt som nye ledere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt