NRK Meny
Normal

Hevder Berlusconi snart trekker seg

To anerkjente journalister hevder Italias statsminister Silvio Berlusconi vil trekke seg i løpet av kort tid. Berlusconi avviser ryktene.

Berlusconi under G20-møtet

Silvio Berlusconis avgang er nært forestående, melder flere italienske medier mandag.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

Redaktør av avisen Foglio og tidligere minister Giuliano Ferrara står Berlusconi nær og skriver på sin nettavis at det bare er snakk om timer og minutter før statsministeren går av.

Også visedirektøren i den Berlusconi-eide avisen Libero Franco Bechis skriver på Twitter at statsministerens avgang er ventet mandag kveld eller tirsdag morgen, skriver Reuters.

Ifølge det italienske nyhetsbyrået Ansa avviser Berlusconi ryktene, melder Reuters.

– Jeg snakket med statsministeren for litt siden, og han sa at ryktene om hans avgang er grunnløse, sier parlamentarisk leder i PDL-partiet Fabrizio
Cicchitto i en uttalelse.

Berlusconi har også avvist ryktene på sin Facebook-side.

Oppgang på børsen

Ryktene om Berlusconis snarlige sorti førte til et oppsving på det italienske børsmarkedet mandag.

Aksjeindeksen FTSE MIB falt tidlig på dagen med 2 prosent, men snudde etter at ryktene ble kjent og steg med 2,6 prosent.

– Finansmarkedene vil nå ta dette godt imot, med mindre han skulle bli erstattet av Umberto Bossi, som vil være enda verre. Men Berlusconi kjemper desperat for å bli sittende på grunn av alle rettssakene mot ham, sier sjef for den økonomiske tenketanken Re-Define, Sony Kapoor, til NTB.

– Han havner trolig i fengsel om han går av.

– Avgang gir rentenedgang

Renten på Italias lån kan falle med et helt prosentpoeng om Berlusconi går av, konkluderer en gruppe på ti økonomiske eksperter Reuters nylig snakket med.

– Berlusconis avgang er trolig det beste som kan skje nå. Vi er ved et punkt der alle, den italienske befolkningen, europartnerne, IMF, ECB og finansmarkedene, har mistet troen på Berlusconi, ifølge Kapoor.

Rentene Italia må betale på nye 10-årslån har skutt i været siden i sommer, og har i dag nådd nye rekordnivåer.

– Italia må nå betale 6,53 prosent rente for nye 10-årslån, sier sjefanalytiker for renter Gaute Langeland i Nordea til NRK.

Det er 4,7 prosentpoeng mer enn det den tyske staten må betale på tilsvarende lån.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt