Hopp til innhold

Professor om dødsdømt kollega: – Han er fortvilet, men lar seg ikke kue

Kolleger av den dømte professoren Emad Shahin i Oslo fortviler over at døden kan bli prisen å betale for akademisk frihet i Egypt. Nå ber de myndighetene øke presset mot militærregimet for å få en slutt på masserettssakene.

Bjørn Olav Utvik

VIL HJELPE: Professor i midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, forteller at dødsdommen mot hans kollega, egyptiske Emad Shahin, ikke var en stor overraskelse. – Man har sett hvordan domstolene i Egypt dømmer uten bevis og følger myndighetenes bud, sier han.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Emad Shahin

Professor Emad Shahin.

Sammen med 105 andre ble Shahin dømt til døden denne helgen, i samme rettssak som tidligere president Mohamed Morsi.

Nå mener kolleger ved Universitetet i Oslo (UiO) at norske myndigheter må øve sterkere press mot Egypt og deres allierte.

– Norge alene kan ikke snu bildet, men de kan legge press på USA for å ta et klarere standpunkt, og USA er en viktig alliert for Egypt, sier professor i midtøstenstudier ved UiO, Bjørn Olav Utvik.

Han mener også at Europa og USA burde kreve mer av de arabiske oljestatene, som er avhengige av samarbeid med vesten.

– Et problem er at de konservative golfstatene finansierer Egypt med milliarder, for å slå tilbake demokratiseringsbølgen. Men her kan også vestlige land legge press.

Var i Norge i april

En måned før Shahin ble dømt til døden foreleste han for en fullsatt sal på Universitetet i Oslo (UiO) om hvorfor demokratiseringen feilet i Egypt etter revolusjonen i 2011.

Utvik, som forsker på egyptisk politikk, har kjent Shahin i 15 år, og de har flere ganger samarbeidet på ulike forskningsprosjekter.

Kollegene i Oslo avviser beskyldningene om spionasje som latterlige.

– Kuppmakerne ønsker å kveste alt som finnes av opposisjon, og ha ren lydighet mot regimet, sier Utvik.

Den egyptiske professoren har ikke vært i hjemlandet siden tiltalen ble tatt ut, og kan ikke vende tilbake til den delen av familien som bor der.

– Han er fortvilet, men har forsikret at han ikke vil la seg kue til taushet, sier Utvik.

Siden militærkuppet i 2013 har hundrevis av politiske opposisjonelle fått dødsdommer i masserettssaker.

– Selv om man har blitt litt nummen av alt som har skjedd i Egypt, fylles man også av et raseri over at uskyldige personer blir utsatt for dette. I dette tilfellet er det en akademiker, som eneste synd er at han offentlig har kritisert kuppet.

Fordømmer masserettssakene

Utenriksminister Børge Brende (H)

Utenriksminister Børge Brende (H).

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Norge har tidligere kritisert militærregimets masserettssaker, og utenriksminister Børge Brende (H) sier at han forventer at de 105 som ble dømt lørdag får mulighet til en rettferdig og individuell ankebehandling.

– Det er uakseptabelt at over 100 mennesker er dømt til døden i en summarisk rettssak, sier han.

– Fra norsk side har vi klart uttrykt at vi er imot praksisen med masserettssaker som utføres på en måte som strider mot Egypts internasjonale forpliktelser.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Kairo

NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Kairo.

Foto: NRK

Mye tyder på at det ikke blir den siste masserettssaken mot regimets motstandere, men det store spørsmålet blir om dødsdommene blir gjennomført, mener NRKs Midtøsten-korrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

– Dette er en form for kontrarevolusjon, og man ser at det går mot at mange fra det gamle regimet er tilbake, mens revolusjonære i ulike avskygninger er under press.

Med fremveksten av terrorgruppen den Islamske staten og stor uro ellers i Midtøsten, tror han mange i Egypt søker mot noe som er noen lunde stabilt, etter det feilslåtte forsøket på å legge grunnlaget for et demokrati gjennom revolusjonen i 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt