NRK Meny
Normal

Over 900 døde – ber om tillatelse til ny ebola-medisin

Ebola-spesialister oppfordrer Verdens helseorganisasjon (WHO) til å tilby eksperimentell medisin og vaksiner til innbyggere i Vest-Afrika, hvor det dødelige viruset herjer i tre land.

Ebola

Frivillige begraver et lik av person som mistenkes for å ha dødd av ebolaviruset.

Foto: HANDOUT / Reuters

Tre av verdens ledende spesialister er kritiske til at kun amerikanske hjelpearbeidere har fått prøve den nye ebola-medisinen som ikke tidligere er testet på mennesker.

Peter Piot

Peter Piot oppdaget ebola-viruset i 1976. Han og to andre ebola-spesialister mener vest-afrikanere som er rammet av ebola bør bli tilbudt eksperimentell medisin.

Foto: LEON NEAL / Afp

Mannen som oppdaget ebolaviruset i 1976, Peter Piot og spesialistene David Heymann og Jeremy Farrar mener at afrikanere som er rammet av ebolautbruddet bør få den samme muligheten.

Piot sier det er flere ulike virusdrepende medikamenter og vaksiner som er utviklet for mulig bruk mot ebola.

– Myndighetene i de afrikanske landene bør få lov til å ta beslutninger om hvorvidt de vil bruke disse produktene eller ikke, for eksempel for å beskytte og behandle hjelpearbeidere som har en høy risiko for å bli smittet, heter det i uttalelsen ifølge Al Jazeera.

– Situasjonen hadde vært annerledes hvis ebola rammet vesten

Verdens helseorganisasjon (WHO), som er «det eneste organet med den nødvendige internasjonale myndigheten» til å tillate slik eksperimentell behandling, må ta på seg denne lederrollen», heter det videre.

Hvis det dødelige viruset hadde herjet i vestlige land, ville medisinske byråer gått i samtaler med bedrifter og laboratorier for å utvikle vaksiner og foreta raske beslutninger om bruken av de, ifølge spesialistene.

Den amerikanske legen Kent Brantly (33) og misjonæren Nancy Writebol (59) er blant dem som har blitt bedre etter at de tok den eksperimentelle medisinen.

Medisinen de er blitt behandlet med produseres av selskapet Mapp Biopharmaceutical og er tidligere testet på aper.

Firmaet sier medisinen i januar ble identifisert som en potensiell medisin mot ebola, men det er få doser tilgjengelig. Firmaet sier medikamentet er utfordrende å produsere, og at de jobber med å produsere mer så fort som mulig.

Ebola-virus

Elektronmikroskopbilde av et ebolavirus levert av USA senter for sykdomskontroll og forebygging (CDC).

Foto: CDC

Mulige reisetrestriksjoner

Verdens helseorganisasjon opplyste mandag at minst 887 personer har dødd av ebola siden starten av året, etter at viruset har spredt seg i de vestafrikanske landende Guinea, Liberia og Sierra Leone.

USA advarer nå mot å reise til de tre landene, men WHO har foreløpig ikke skjerpet reiserådene.

– Vi følger med på WHO sine råd, og de skal ta opp dette på et møte som foregår onsdag og torsdag. Vi kommer eventuelt til å endre våre råd dersom WHO endrer sine, sier Siri Hauge, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.