Ber militærpersonell være på vakt etter IS-trussel

Den amerikanske marinen ber sitt personell være på vakt og sjekke hvor mye personlig informasjon de har tilgjengelig på internett, etter at IS skal ha oppfordret til drap på navngitte personer.

Natos Phillip Breedlove

SVEKKET: Natos Philip Breedlove mener IS' offentliggjør sin nye trussel nå, fordi gruppen er svekket av militærkoalisjonen mot dem i Irak og Syria.

Foto: ALEX WONG / Afp

– Årvåkenhet og beskyttelse av våre styrker er en viktig oppgave for oss. Vi anbefaler marinesoldater og familiemedlemmer om å sjekke deres digitale fotspor, og sørge for at personverninnstillingene er slik at de begrenser tilgjengelig personlig informasjon, sier John Caldwell, oberstløytnant i Det amerikanske marinekorpset, ifølge AFP.

Bakgrunnen er at terroristgruppen IS har publisert en liste med 100 navn de hevder arbeider i det amerikanske militæret.

Oppfordrer til drap

Terrororganisasjonen oppfordrer støttespillere om å drepe disse personene og adressene deres skal også være gjort tilgjengelig.

Caldwell sier at man så langt ikke har klart å verifisere om trusselen er reell.

En gruppe som kaller seg The Islamic State Hacking Division hevder å ha fått tilgang til bilder, adresser, rangordning og navn på familiemedlemmer til personer i luftforsvaret, marinen og den amerikanske hæren. Dette skal gruppen ha fått tak i ved å hacke seg inn på amerikanske servere.

– Nå har vi gjort det enkelt for dere ved å gi dere adressene. Alt dere trenger å gjøre er å ta det siste steget, så hva venter dere på, heter det i uttalelsen fra terroristorganisasjonen.

En kilde sier imidlertid til New York Times at informasjonen trolig har vært tilgjengelig gjennom offentlige dokumenter, og ikke er resultatet av et hackerangrep.

– Vil fjerne oppmerksomhet

Natos toppsjef i Europa, general Philip Breedlove, mener publikasjonen er et forsøk fra IS på å fjerne fokus fra nederlag organisasjonen har hatt den siste tiden.

– Det vi har sett de siste månedene er at når organisasjonen taper en kamp, eller når de er under press, så kommer de med noe som dette. De er under stort press, tror jeg, og de forsøker å fjerne oppmerksomheten fra hva som skjer på bakken, sa Breedlove på en pressekonferanse i Brussel.

På navnelisten finnes både personer som har deltatt i militæroperasjonen mot IS, og personer som ikke har det. Noen av navnene kan ha blitt hentet fra rapporter som Pentagon selv har offentliggjort, mens andre har vært nevnt i nyhetsmedier som har omtalt USAs luftangrep mot IS i Syria og Irak

SISTE NYTT

Siste nytt