Ber innbyggere ta forholdsregler: – Nord-Korea avfyrte missil mot Japan

Japanske myndigheter melder at Nord-Korea skal ha avfyrt et uidentifisert missil som passerte over Japan mandag kveld. Missilet skal ha landet i havet utenfor den japanske kysten.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un

FRYKTET LEDER: Nord-Koreas leder Kim Jong-Un har lagt ned store ressurser i landets atomprogram. Her er han på en TV-skjerm i Seoul i Sør-Korea på lørdag.

Foto: Lee Jin-man / AP

I en uttalelse fra det sørkoreanske forsvaret heter det at Nord-Korea har avfyrte et uidentifisert missil mot Japanhavet. Missilet ble avfyrt like før klokka 6 tirsdag morgen lokal tid (22.57 norsk tid), melder nyhetsbyrået AFP.

Ifølge den japanske TV-kanalen NHK passerte raketten over Japansk territorium. Regjeringen i landet ba i en uttalelse befolkningen nord i landet om å «ta sine forholdsregler».

Shinzo Abe er statsminister i Japan.

Japans statsminister Shinzo Abe reagerer kraftig på oppskytingen.

Foto: Shuji Kajiyama, SHUJI KAJIYAMA

Missilet skal ha blitt avfyrt fra den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang, og hadde retning mot havområdene øst for Japan.

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekrefter at missilet som ble skutt opp fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang mandag kveld fløy over Japan. Det hadde derimot ikke kraft til å ramme mål i USA, melder CBS News.

Hør rakettalarmen i Japan

SE VIDEO: Hør ardvarselen myndighetene sendte ut under rakkettoppskytingen tirsdag morgen.

Delte seg opp i tre deler

Oppskytningen bekreftes også av det amerikanske forsvarsdepartementet. I en uttalelse heter det at oppskytningen ikke utgjorde noen trussel mot Nord-Amerika eller amerikanske styrker.

– Missilet ble avfyrt i løpet av de siste 90 minuttene. Vi kan bekrefte at missilet ble avfyrt fra Nord-Korea og fløy over Japan, sier Pentagon-talsmann oberst Rob Manning.

Ifølge det japanske nyhetsbyrået skal missilet ha fløyet om lag 2.700 kilometer, før det landet om lag 1200 kilometer øst for Hokkaido-øya. Missilet skal ha delt seg opp i tre biter før det traff havoverflaten i Stillehavet.

Nord-Korea tester missil

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un bivåner det som skal være oppskytningen av et nordkoreansk missil fra et område nordøst i landet i 2015. Bildet er distribuert det nordkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Foto: KCNA / Epa

Japan: – En alvorlig trussel

Japans statsminister Shinzo Abe reagerer sterkt på oppskytingen, og legger til at Japan vil gjøre «alt man kan» for å beskytte sine innbyggere.

Abe, ber FN komme med nye og sterkere sanksjoner for å øke presset mot regimet i Pyongyang.

Yoshihide Suga, som er stabssjef for japanske regjeringen, sier missilet utgjorde «en seriøs og alvorlig sikkerhetstrussel».

Nord-Korea har tidligere avfyrt flere raketter som har falt i sjøen utenfor Japan. Det er bare dager siden Nord-Korea avfyrte tre kortdistanseraketter mot Japanhavet.

Diplomater fra Sør-Korea og Japan har i natt bedt FNs sikkerhetsråd om å kalle inn til et møte om sikkerhetssituasjonen i området.

Fordømmer oppskytingen

Storbritanias utenriksminister, Borris Johnson, fordømmer Nord-Koreas siste rakettoppskyting, og kaller den ulovlig. – Dette er en hensynsløs provokasjon, skriver han.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt