NRK Meny
Normal

– Hadde ikke blitt kastet ut av Norge hvis de visste hva jeg gjorde i Afghanistan

LECCE (NRK): På dette bildet er Faizullah Muradi med når norske soldater arresterer det som skal være enTaliban-kriger. Den utsendte tolken tror ikke norske myndigheter har innsett alvoret i det han gjorde for Norge, og ber nå Forsvaret komme på banen.

tolkafgh1

– ARRESTERER: Her er jeg med når norske styrker arresterer en Taliban-soldat, sier Faizullah Muradi om dette bildet fra tiden han tjenestegjorde for norske styrker i Afghanistan.

Foto: Privat

Faizullah Muradi

VENTER: NRK møtte Muradi i italienske Lecce lørdag. Nå venter han på en avgjørelse i saken sin.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Jeg hadde på meg norsk uniform, jeg håndterte våpen, skjøt og arresterte Taliban-medlemmer. Jeg var også med på å rydde veien for miner, noe som var en veldig farlig oppgave. Det tror jeg ingen andre tolker var med på, sier Muradi til NRK.

NRK møter tolken, som tjenestegjorde sammen med norske styrker i den i italienske byen Lecce. Her har han vært siden han ble hentet av politiet i Mandal natt til tirsdag denne uken, og satt på første fly ut av landet.

Nå går dagene med til å vente på at immigrasjonskontoret skal åpne tirsdag, og han er ikke alene om det. I sør-italienske Lecce, en den historiske byen i provinsen med samme navn, er han bare en av mange såkalte 'dublinere' – som har måttet returnere til byen for å søke asyl på ny der fordi de på sin flukt fra hjemlandet hadde Italia som første stoppested. Men som egentlig ville et helt annet sted.

Som i Muradis tilfelle – Norge, landet han kjempet side om side med norske soldater for.

Olav Sindre sier at de i begynnelsen så på det som en selvfølge at tolken skulle få behandlet søknaden sin i Norge. Han forteller at tolkene som er med på slike oppdrag, sitter i samme bil og er med på de samme trefningene.

SE VIDEO: Olav Sindre sier at de i begynnelsen så på det som en selvfølge at den utsendte tolken skulle få behandlet søknaden sin i Norge. Han forteller at tolkene som er med på slike oppdrag i Afghanistan, sitter i samme bil og er med på de samme trefningene.

– Jeg var ikke en vanlig tolk

Muradi ber Forsvaret om å fortelle norske myndigheter om hva han var med på i Afghanistan.

– Personlig ønsker jeg at Forsvaret skal involvere seg og informere den nåværende regjeringen om det jeg har gjort. Jeg var ikke bare en vanlig tolk som satt bak et skrivebord og oversatte dokumenter, sier Muradi.

Tror du norske politikere vet hva du gjorde for Norge i Afghanistan?

– Det tror jeg ikke. Dersom de visste det, ville de aldri ha kastet meg ut av Norge. Men Forsvaret vet det, og menneskene jeg kjempet sammen med vet hva vi gikk gjennom, sier han.

NRK har lørdag kveld vært i kontakt med Forsvaret og bedt om en kommentar til saken, men Forsvaret ønsker ikke å involvere seg i en sak som omhandler asyl- og innvandringspolitikk.

– Men jeg kan bekrefte at Forsvaret via Forsvarsdepartementet har oversendt dokumentasjon til UDI, som redegjør for den afghanske tolkens innsats for de norske styrkene i Afghanistan, sier forsvarssjefens talsmann og oberstløytnant, Bent-Ivan Myhre, til NRK.

tolkafgh2

AVHØRER: Her avhører Faizullah Muradi den arresterte Taliban-krigeren.

Foto: Privat/Forsvaret

Skjøt og arresterte Taliban-medlemmer

En gruppe norske Afghanistan-veteraner sendte fredag et brev til Justisdepartementet der de forklarer at Muradis innsats var absolutt nødvendig for at styrkene kunne utføre jobben sin.

– Jeg jobbet som tolk. Men samtidig var jeg sammen med en spesialstyrke i Afghanistan, og vi var alltid ved frontlinjen. Jeg var ikke forpliktet til å kjempe, men vi følte at vi var våpenbrødre. Så jeg begynte å kjempe side om side med dem, forteller Muradi.

Skjøt du noen fra Taliban?

– Jeg er ikke sikker. Vanligvis skjer det på en viss avstand. Men sannsynligvis, ja.

Arresterte du noen fra Taliban?

– Ja. Vi visste ikke at han var fra Taliban, men han var blant oss. Vi oppdaget at han hadde en AK-47 under de tradisjonelle klærne sine, og da pågrep vi ham.

Han viser NRK flere av sine egne bilder fra tiden sammen med de norske styrkene, våpenbrødrenene. På ett av dem avhører han en som skal være Taliban-soldat. Et annet er tatt under det han selv beskriver som pågripelsen. Der står han noen meter i bakgrunnen mens det som skal være Taliban-krigeren.

afghtolk3

VÅPENBRØDRE: – Vi var våpenbrødre, sier Faizullah Muradi om forholdet til de norske soldatene i Afghanistan.

Foto: Privat/Forsvaret

Norsk Afghanistan-veteran: – Kunne bare pakket sammen uten Faizullah

En norsk Afghanistan-veteran sier at Norges oppdrag i Afghanistan ikke hadde vært mulig uten hjelpen fra Faizullah Muradi og de andre tolkene.

– Hvis vi ikke hadde hatt tolker der, kunne vi bare ha pakket sammen. Den jobben Faizullah gjorde for oss, var helt uvurderlig. Jeg mener vi må være såpass anstendige at vi behandler dem som vi setter i livsfare på en god måte, og han gjorde absolutt det, sier Olav Sindre til NRK.

Mannen, som av sikkerhetshensyn ikke ønsker å stå frem med fullt navn, var plassert i det urolige Ghowrmach-distriktet i et halvt år i 2010.

Faizullah Muradi i Afghanistan

KJEMPET: Faizullah Muradi sier han gjorde langt mer enn en vanlig tolk for norske styrker.

Foto: Privat/Forsvaret

Takker for støtten

Det var dødstrusler fra Taliban som fikk ham til å flykte til Norge i utgangspunktet. Men på veien tilbakte han to år i Italia, for å vitne i en straffesak. Det er grunnen til at han ble sendt ut av landet med beskjed om søke asyl i Italia istedenfor.

Utsendelsen har vakt harme blant mange nordmenn, som reagerer på det de mener er stivbeint tolkning av regelverket. Muradi var bare 18 år da han sluttet seg til de norske styrkene, som kjempet livsfarlige kamper i det krigsherjede landet.

Muradi sier han er glad for alle støtteerklæringene fra Norge.

– Først og fremst vil jeg takke for støtten. Det er emosjonelt for meg, sier han.

NRK har forsøkt å få en en kommentar fra Justisdepartementet og UDI, men verken Justisdepartementet eller UDI vil kommentere saken i dag.

Afghanske Faizullah Muradi, som har vært kamptolk for norske styrker i hjemlandet, ble i natt hentet av politiet.

VIDEO: Her blir Faizullah Muradi pågrepet og sendt ut av landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt