NRK Meny
Normal

Solberg ber om ny vurdering for utsendt tolk

Statsminister Erna Solberg ber om en ny vurdering av hvorvidt en afghansk tolk skal få behandlet asylsøknaden sin i Norge.

Erna Solberg om utvist Afghansk tolk

SE VIDEO: Statsminister Erna Solberg ville ikke svare onsdag formiddag på om Norge fulgte sitt moralske ansvar da en afghansk kamptolk ble kastet ut av landet tidligere denne uken.

Afghanske Faizullah Muradi måtte flykte fra hjemlandet etter å ha vært kamptolk for norske styrker i Afghanistan. Han søkte asyl i Norge, men norske myndigheter ønsket ikke å behandle søknaden hans. Tirsdag ble Muradi hentet av politiet og sendt ut av Norge.

Under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag fikk statsminister Erna Solberg (H) spørsmål fra KrF, Ap, Venstre, Sp og SV om hun har tenkt å gripe inn for å sørge for at tolken kan få sin søknad behandlet i Norge.

– Det har jeg ingen kommentar til, sa en presset Solberg til NRK etter dagens seanse i stortingssalen.

NTB melder onsdag kveld at Solberg nå ber om en ny vurdering av saken.

– Norge er opptatt av at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet, skal behandles på en god måte, uttaler Solberg.

Ber justisministeren gå gjennom praksisen

– Jeg ber derfor justisministeren gå gjennom praksis vedrørende bruk av Dublin-forordningen ved behandling av asylsøknader fra personer som tidligere har hatt et ansettelsesforhold til norske styrker i Afghanistan.

Det betyr at man også må gjøre en vurdering av om personen som nylig ble uttransportert, skal få sin asylsøknad behandlet i Norge, fortsetter Solberg.

Utsendelsen av tolken førte til sterke reaksjoner fra opposisjonen på Stortinget, og Solberg varslet allerede etter spørretimen at det kunne være aktuelt å se på regelverket.

Afghansk tolk nektes opphold i Norge

SE VIDEO: Norske myndigheter ville ikke behandle asylsøknaden til Faizullah Murad og viste til Dublin-regelverket.

– Gjennomgangen skal skje så fort som mulig

Justisminister Anders Anundsen (Frp) uttrykker sin enighet med statsministeren i en pressemelding onsdag kveld.

– Jeg er helt enig med statsministeren i at de som gjør tjeneste for norske styrker i utlandet skal behandles på en god måte, uttaler Anundsen.

– Justis- og beredskapsdepartementet vil gå gjennom den etablerte praksisen i slike saker og foreta de vurderingene statsministeren har tatt initiativ til. Jeg tar sikte på at gjennomgangen skal skje så fort som mulig, sier han.

– Norge har et moralsk ansvar for å ta vare på tolker som er i fare

Til NRK sa Solberg tidligere i dag at hun er enig med dem som sier at Norge har et moralsk ansvar for å ta vare på tolker som er i fare etter å ha hjulpet norske styrker i utlandet.

– Derfor har vi videreført regelverket, slik at de som opplever at de norske styrkene forsvinner fra Mazar-e-Sharif får en individuell vurdering av sine saker uten å måtte komme til Norge først, sa Solberg.

SVs Audun Lysbakken sa at regjeringen bør instruere utlendingsmyndighetene slik at alle «norske» tolker – også de som først har oppholdt seg i et annet europeisk land – skal få den samme beskyttelsen.

– Vi må opptre anstendig. Disse menneskene er på flukt fordi de har kjempet for Norge. Da har vi et ansvar for å hjelpe dem, sa Lysbakken.

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen sier at han vil gå gjennom den etablerte praksisen i slike saker.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tolken er en såkalt dubliner

Begrunnelsen for at han ikke fikk behandlet asylsøknaden sin i Norge er at han er en såkalt dubloner, og dermed rammes av regelverket som sier at en søknad kan nektes behandlet dersom søkeren først har vært mottatt av et annet land i Dublin-konvensjonen (se faktaboks).

Ifølge UDI har ikke tolken familietilknytning eller andre særlige grunner for søknaden skal behandles i Norge og ikke i Italia.

Samtidig som han hjalp norske styrker med språket, fikk han også våpenopplæring og deltok i kamp side om side med nordmennene. Fra tiden i Afghanistan finnes det flere bilder av Muradi side om side med tungt bevæpnet norske soldater i uniform.

Faizullah Muradi

Afghanske Faizullah Muradi måtte flykte fra hjemlandet etter å ha vært kamptolk for norske styrker i Afghanistan.

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger