Belgisk regjering etter 540 dager

Belgias kong Albert utpekte mandag kveld den nye regjeringen under ledelse av Elio Di Rupo, etter at landet har vært uten regjering i nesten halvannet år.

Elio Di Rupo

Elio Di Rupo, med sin sedvanlige tversoversløyfe, vinket til publikum etter at han hadde vært på slottet og blitt utnevnt til statsminister av kong Albert.

Foto: BRUNO FAHY / Afp

Elio Di Rupo

En sliten Elio Di Rupo på vei ut etter å ha sittet i regjeringsforhandlinger hele natt til mandag.

Foto: BRUNO FAHY / Afp

Sosialisten Elio Di Rupo presenterte Belgias nye regjering mandag.

Di Rupo er den første fransktalende statsministeren i Belgia på over tretti år.

Han er også den andre åpent homoseksuelle regjeringssjefen i Europa, etter Islands Johanna Sigurdardottir.

Han overtar som statsminister etter Yves Leterme, som har ledet et forretningsministerium mens Belgia har prøvd å finne en løsning på landets politiske krise.

Eurokrisen presset frem løsning

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen som gjorde at det har tatt nesten halvannet år å danne en ny regjering, er motsetningene mellom den fransktalende regionen Vallonia og Flandern, hvor de fleste innbyggerne snakker nederlandsk.

Mange i Flandern er misfornøyd med store overføringer til det fransktalende sør og ønsker mer makt overført til lokalt nivå.

Da Belgias kredittverdighet ble nedgradert av ratingbyrået Standard & Poor's, ble det fart på regjeringsforhandlingene mellom sosialistene, kristeligdemokratene og de liberale.

Belgia sliter med svært høy gjeld og har sett rentene på lånene sine stige den siste tiden.

Seks partier i regjeringen

Siden både sosialistene, kristeligdemokratene og de liberale er delt i separate flamske og vallonske partier, er det til sammen seks partier som skal være med i den nye regjeringen.

De flamske separatistene i Belgias største parti, N-VA, som gjorde det svært godt i valget i fjor, er imidlertid ikke med.

Di Rupo og regjeringen får en svært tøff jobb med å presse gjennom sparetiltak. Før helgen deltok rundt 50.000 mennesker i en demonstrasjon i Brussel mot de planlagte innstrammingene.

Språkproblemer

Regjeringen skal gjennomføre reformer og etter planen spare rundt 11,3 milliarder euro på det neste budsjettet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Di Rupo må også jobbe for å sikre støtte i den nederlandsktalende delen av befolkningen. Han er allerede blitt kritisert for ikke å beherske språket godt nok.

– Det kan bli et problem symbolsk. En statsminister bør virkelig være tospråklig, sier statsviteren Dave Sinardet ved Universitet i Antwerpen.

– Ikke karismatisk

Han legger til at språkproblemene vil gjøre det vanskeligere for ham å forsvare sin politikk i Flandern. Di Rupo skal nå være i gang med språktimer.

Professor Carl Devos ved Universitetet i Gent mener Di Rupo må overbevise velgerne om at han har en visjon for landet.

– Jeg synes ikke han kan karakteriseres som en karismatisk leder ennå. Han kan bli det. Men halve perioden er allerede gått, så han har bare to år på å gjøre alt, sier Devos til Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt