Hopp til innhold

– Det var en pedofiliring i BBC

BBC-sjefen står tirsdag overfor «store spørsmål» om sin rolle i Jimmy Savile-skandalen – en av de største i BBCs historie.

George Entwistle og Jimmy Savile.

BBC-sjef George Entwistle (t.v.) må tirsdag svare for BBCs håndtering av sex-anklagene mot Jimmy Savile.

Foto: REUTERS/Olivia Harris/Paul Hackett

Jimmy Savile var en av Storbritannias mest elskede TV-personligheter som programleder i BBCs «Top of the Pops». Han samlet i en årrekke inn enorme summer til veldedighet før han døde i fjor, 84 år gammel.

I etterkant har imidlertid anklager om seksuelle overgrep mot barn ødelagt renommeet hans, og fredag sa Scotland Yard at så mye som 200 personer kan ha blitt seksuelt misbrukt av TV-stjernen.

BBC er nå under lupen etter anklager om at kringkasteren har dekket over Saviles handlinger og avbrutt en gransking av anklagene, skriver The Guardian. Tirsdag formiddag startet en høring i kulturkomiteen i Parlamentet, der BBC-sjef George Entwistle må svare for kringkasterens håndtering av anklagene.

Måtte gå av

En rekke avsløringer den siste uken har også resultert i at redaktøren Peter Rippon i det anerkjente nyhetsprogrammet «Newsnight» måtte gå av mandag.

BBC innrømmet at TV-programmet kjente til anklager om at Savile hadde misbrukt tenåringer i kringkastingsselskapets lokaler, og at redaksjonen hadde gravd frem opplysninger som var tidligere ukjent for politiet.

Informasjonen kom frem under den interne granskningen som ble avbrutt av BBC. Årsaken til at granskningen ble stoppet, er et av kjernepunktene i dagens høring.

– En pedofiliring i BBC

Mandag kveld sendte BBC-programmet Panorama dokumentaren «Jimmy Savile – What the BBC Knew». Her kommer det frem at den avdøde TV-verten ble mistenkt for seksuelt misbruk av mindreårige allerede for fire tiår siden.

Advokaten Liz Dux representerer noen av Saviles angivelige ofre, og ble intervjuet i programmet:

– Det var en pedofiliring i BBC, og Jimmy Savile gikk etter både gutter og jenter, sa advokaten på vegne av sine klienter, ifølge Mail Online.

I et uformelt møte mellom Savile og produsenter i BBC Radio 1 på 70-tallet, skal imidlertid Savile ha blankt nektet for å ha hatt sex med mindreårige jenter.

SISTE NYTT

Siste nytt