Barzani vil la kurderne bestemme i morgen – selv om det skulle koste ham livet

Likevel er det fortsatt usikkert om folkeavstemningen om kurdisk uavhengighet i Irak blir avholdt som planlagt mandag.

Massoud Barzani

FOLKEAVSTEMNING: De irakiske kurdernes president Massoud Barzani har varslet folkeavstemning om uavhengighet 25. september, til protester fra Bagdad og naboland.

Foto: Safin Hamed / AFP/NTB Scanpix

Kurdistan er under hardt press fra FN, USA, Tyrkia, Iran og Syria. De tre sistnevnte er bekymret for smitteeffekten og krever at folkeavstemningen avlyses.

De frykter at den kan utløse lignende løsrivingskampanjer blant deres egne kurdiske befolkninger.

President Masoud Barzani i den delvis selvstyrte irakiske regionen nekter å avblåse mandagens folkeavstemning om løsrivelse, tross trusler og advarsler fra mange kanter.

– Folkeavstemningen er i hendene til folket

Fredag sa Barzani til den kurdiske utgaven av Voice of America han nå står overfor to valg: «Enten å kjempe for folket sitt, eller å prøve å blidgjøre andre land».

– Jeg velger folkets sak – selv om det skulle koste livet mitt. Dette er det folket ønsker. Enhver person eller ethvert parti, som forsøker å stå imot folkets vilje, vil bli knust, sier Barzani.

Han mener at folkeavstemningen ikke lenger er i deres hender eller i hendene på politiske partier, «den er i hendene til folket».

Kurderne i Irak

STOR JUBEL: President Masoud Barzani avholdt fredag en tale for tusener av jublende støttespillere i byen Arbil der han oppfordret alle til å stemme.

Foto: Safin Hamed / AFP

Økt usikkerhet

Det er likevel knyttet stor usikkerhet til om den planlagte folkeavstemningen er utsatt. Barzani hadde annonsert en pressekonferanse lørdag for å snakke om planene, men den ble avlyst kort tid i forveien, skriver NTB.

– Pressekonferansen vil finne sted søndag, og tidspunkt og sted vil bli kunngjort senere, opplyser Barzanis kontor.

Dermed øker usikkerheten rundt hvorvidt folkeavstemningen vil gå som planlagt mandag

Selv om det hersker usikkerhet om gjennomføringen av folkeavstemningen i Irak, begynte kurdere bosatt i utlandet lørdag å avgi sine stemmer.

Kurdiske ledere

IKKE-JURIDISK BINDENDE: Det er lederne i Kurdistan, som er en selvstyrt region i Nord-Irak, som forrige uke besluttet å holde folkeavstemningen. Den er ifølge kurdiske ledere ikke ment å være juridisk bindende.

Foto: Marwan Ibrahim / AFP/NTB Scanpix

Truer med å gripe inn militært

Regjeringen i Bagdad har slått fast at den varslede folkeavstemningen er grunnlovsstridig. De har truet med å gripe inn militært dersom folkeavstemningen går som planlagt.

Tyrkia vurderer å pålegge Kurdistan sanksjoner, mens USA og FN har advart om uro og ustabilitet i regionen.

– Vi understreker nok en gang at folkeavstemningen er ulovlig og uakseptabel, heter det i en pressemelding fra Tyrkias nasjonale sikkerhetsråd (MGK).

Folkeavstemningen er ifølge kurdiske ledere ikke ment å være juridisk bindende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt