NRK Meny
Normal

Tror overgrep mot barn kan kurere aids

En usedvanlig brutal overgrepshistorie har sjokkert hele Sør-Afrika og ført til protester og opprør denne uka – i et land som ellers topper internasjonale draps- og voldsstatistikker.

Protest mot drapene i Diepsloot

Sør-Afrika er i sjokk og folk protesterer i gatene etter en forferdelig drapssak denne uka. Her krever lokalbefolkningen i Diepsloot å få en av de arresterte utlevert.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

I townshipen Diepsloot utenfor Johannesburg i Sør-Afrika har rasende demonstranter fylt gatene i protest denne uka. Innbyggerne stengte veiene med brennende bildekk, kastet stein på politiet og krevde å få utlevert en arrestert mann i 20-åra.

I et offentlig toalett i bosettingsområdet ble to småbarn på to og tre år funnet voldtatt og kvalt. Da hadde de to kusinene vært savnet i tre dager.

Sør-Afrikas president har sett seg nødt til å gå ut og be innbyggerne om ikke å ta loven i sine egne hender.

Tilsto å ha drept jentene

Fem mistenkte ble arrestert. En av dem, en mann i slutten av 20-årene, tilsto. Ifølge naboene har han gjort dette før – ikke bare én, men flere ganger.

Nå er han tiltalt for drap, kidnapping og voldtekt, sier en talsmann for påtalemyndigheten.

– Situasjonen er vanskelig for alle som bor her, forteller Thaelo Mladi.

– Som fedre i dette lokalsamfunnet er vi rystet over hva denne mannen har drevet med. Vi har også døtre. Politiet burde overlate ham til oss, sånn at også vi fikk stilt ham noen spørsmål, mener han.

Diepsloot, Sør-Afrika

En politimann passer sperringene i Diepsloot, ved en plakat med teksten «Det er dine barn også».

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Voldtektene, lemlestelsen og drapene har sjokkert hele Sør-Afrika, et land med et skremmende høyt antall voldtekter.

Hvert år blir nærmere 60.000 voldtekter meldt – det er mer enn sju hver time hele året igjennom. Men mørketallene er store og det reelle tallet er trolig ti ganger høyere.

Også når det gjelder drap, ligger Sør-Afrika høyt på verdensstatistikken. Rundt 16.000 mennesker blir drept årlig.

Tror småbarn kurerer aids

At barn blir voldtatt, er heller ikke ukjent. I et land der HIV og aids florerer, har mange menn fått det for seg at de kan bli kvitt sykdommen hvis de forgriper seg på småbarn eller jomfruer.

Helt ned til åtte måneder gamle babyer er blitt voldtatt av HIV-smittede menn på grunn av denne ødeleggende myten.

Nå kan rettssakene mot de fem mistenkte forhåpentligvis rette søkelyset mot denne grusomme misforståelsen, som også er utbredt i Zimbabwe, Zambia og Nigeria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt