Bangkok: 33 drept siden torsdag

I Bangkok har tallet på drepte siden torsdag steget til 33. Men myndighetene har trukket tilbake portforbudet de varslet i deler av Bangkok.

Protestleiren i Bangkok

Vakter passer inngangen til demonstrantenes leir ved et shoppingsenter i Bangkok.

Foto: Vincent Yu / AP

Men også i dag har det vært kamper i Bangkoks gater, og minst tre mennesker er drept. 33 mennesker har mistet livet i sammenstøtene i Bangkok de tre siste dagene, mens minst 239 er såret.

Vil at FN skal mekle

En av lederne for "Rødskjortene" ber om at soldatene blir trukket tilbake for å få i gang nye forhandlinger, og ber FN om å mekle.

Dette blir kontant avvist av thailandske myndigheter.

– Når det gjelder innblanding fra FN, vil ingen myndigheter tillate organisasjoner å gripe inn i deres interne anliggender, sier regjeringstalsmann Panitan Wattanayagorn.

Det har gjentatte ganger vært ført forhadndlinger mellom partene. Det siste forsøket endte med en enighet om nyvalg til høsten. Men da "Rødskjortene" krevde at statsministeren også skulle stilles for retten, ble forhandlingene brutt igjen.

Portforbudet trukket

Et portforbud skulle etter planen tre i kraft fra i kveld klokka 23, men den thailandske hæren sier nå at de foreløpig ikke vil iverksette det på grunn av innvirkningen det vil ha på innbyggerne i byen.

– Det er ikke nødvendig å ta i bruk slike metoder ennå. Vi frykter at ulempene for publikum vil være større enn fordelene, sier generalløytnant Aksara Kerdphon.

Samtidig utvider myndighetene unntakstilstanden i landet til ytterligere fem provinser, og gjennomfører tiltak for å hindre demonstrantene i å motta penger. De frykter at opptøyene skal spre seg til andre deler av landet.

Statsminister Abhisit har tidligere erklærte unntakstilstand i Bangkok og 20 omkringliggende provinser.

Ber kongen om hjelp

Over 60 mennesker er drept i kamper mellom de rødkledde demonstrantene og regjeringssoldatene siden protestaksjonene startet i begynnelsen av april. Rundt 239 er såret bare siden torsdag.

Video Innfører portforbud i Bangkok

NETT-TV: Demonstrasjonene fortsetter i sentrum av Bangkok.

Landets statsminister Abhisit Vejajiva har gitt beskjed om at skolene i Bangkok ikke åpner som planlagt etter ferien i morgen, men først om én uke.

Demonstrantene ba i dag den gamle og syke kongen om å prøve å stanse volden. – Hans majestet er vårt eneste håp, sier lederen for Rødskjortene, Jatuporn Prompan.

Den 82 år gamle monarken har ligget på sykehus siden september og har ikke direkte kommentert den pågående krisen i landet.

Røde Kors inn

Den thailandske hæren har i dag bedt Røde Kors gå inn i demonstrantenes leir i Bangkok for å evakuere kvinner, barn og eldre fra området.

Menn kan også forlate leiren så lenge de er ubevæpnet, sier myndighetene.

Thailand veisperring

Soldater sjekker en Bangkok-innbygger ved en veisperring søndag morgen.

Foto: David Longstreath / Ap

Det er usikkert om noen vil forlate leiren frivillig. De fleste har vært der i mange uker, og demonstranter BBC har snakket med, sier at det er for sent å gi seg nå - de må bli og kjempe for rettferdighet til de blir fjernet med makt.

Men protesleder Nattawut Saikuar sier de ikke vil stoppe folk som ønsker å dra hjem:

– Menneskene som er her, kan selv bestemme om de vil bli værende eller dra, sier Nattawut til AFP.

Hard presset

Soldatene har tatt oppstilling på veiene som fører inn til området av byen som er okkupert av rødskjorter. Ifølge øyenvitner skyter de mot alle som nærmer seg dem.

I en TV-sendt tale i går ga statsministeren uttrykk for at uroen i den thailandske hovedstaden kun kan håndteres med militærmakt.

Demonstrantene er hardt presset i øyeblikket. Det er ventet at hæren vil rydde leiren i Bangkoks sentrum med makt i nærmeste framtid, hvis ikke nye forhandlinger kommer i stand.

Thailandske myndigheter har i dag utvidet unntakstilstanden til å omfatte ytterligere fem provinser. De frykter at urolighetene i hovedstaden skal spre seg.

SISTE NYTT

Siste nytt