Hopp til innhold

Ti drept, minst 125 såret i Bangkok

Ti personer er drept og minst 125 er skadd under de voldelige demonstrasjonene mellom thailanske tropper og demonstranter i Bangkok i dag.

Det meldes om høye eksplosjoner og skudd i Bangkoks forretnings- og ambassadedistrikt. Eksplosjonene hørtes etter at thailanske tropper blokkerte gatene rundt ambassaden.

Tre journalister skal være skadet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En kanadisk journalist skal være skutt i foten forbindelse med demonstrasjonene i Bangkok. Journalisten skal ha jobbet for en fransk TV-kanal, ifølge AFP.

To thailandske journalister skal også være skutt og skadet.

Kamera i hånden

Den kanadiske journalisten sto mellom troppene og rødskjortene med et kamera i hånden da han ble skutt. Han skal ha blitt båret bort av demonstrantene. Detaljer rundt journalistens identitet, nasjonalitet og tilstand er foreløpig ikke kjent.

Hæren i Thailand trapper opp konflikten mot rødskjortenes barrikader i Bangkok. Thailands forsvarsminister sier at hæren blir satt inn for å presse demontrantene tilbake til forhandlingsbordet.

Skuddsalver og tåregass

For andre dag på rad meldes det om skuddsalver og bruk av tåregass i forbindelse med demonstrasjoner i den thailandske hovedstaden Bangkok. Ifølge Reuters skal én journalist ha blitt truffet av skuddene fra millitæret.

Torsdag ble en tidligere general skutt i hodet,og fredag kom det altså til nye sammenstøt mellom millitæret og de såkalte rødskjortene.

LES: Demonstrant drept i Bangkok
LES: Sender inn panservogner i Thailand

Skuddene fredag ble avfyrt i forbindelse med at millitæret skal rydde Suan Lum Night Bazar for demonstrantene som har slått seg ned i området. Demonstrantene skal, ifølge nyhetsbyrået AFP, ha svart med å tenne på en politibuss.

Mer bråk

Bråket i Thailand blusset opp igjen denne uken etter at regjeringen trakk tilbake lovnaden om å arrangere nyvalg. Dette er rødskjortenes fremste krav for å stoppe protestene.

Video Opptøyene i Bangkok fortsetter

Regjeringen har også innført unntakstilstand i 15 nye provinser for å hindre demonstrantene i å mobilisere flere tilhengere.

Ifølge myndighetene er det rundt 10.000 mennesker som demonstrerer, men ifølge vitner Reuters har snakket med skal det befinne seg nærmere 20.000 demonstranter i området.

Én av årsakene til unntakstilstanden er at de regimekritiske demonstrantene torsdag ignorerte et krav om å stanse demonstrasjonene innen midnatt, men oppfordret i stedet sympatisører til å slutte seg til aksjonene.

– Kom og hjelp oss med å bemanne våre festninger, sa en av lederne for rødskjortene, Jatuporn Prompan.

Bevegelsen består i hovedsak av fattigfolk med røtter i både byene og på landsbygda, som støtter Thailands avsatte statsminister Thaksin Shinawatra.

Mister troverdighet

Presset på statsminister Abhisit Vejjajiva for å få slutt på den fem uker lange okkupasjonen av Bangkoks viktigste forretningsstrøk, er nå enormt. Statsministerens kritikere sier at aksjonene viser at Abhisit mangler støtte i folket.

– Enda en dag med enda et fåfengt ultimatum og ingen framgang gjør at Abhisit risikerer å miste all troverdighet, sier nyhetssjef Nattaya Chetchotiros i avisa The Bangkok Post.

Lederen for Det nasjonale instituttet for utviklingsadministrasjon, Sombat Thamrongthanyawong, er enig.

– Å gå ut offentlig med en trussel, for så å trekke den tilbake, var et svært dårlig trekk. Det kommer til å gjøre det vanskeligere å løse krisen, for ikke å snakke om å styre landet, sier han.

Nå virker det imidlertid som statsmininsteren har bestemt seg for å sette makt bak trusslene.

SISTE NYTT

Siste nytt