Hopp til innhold

Ba IS om å bli – skal selv ha rømt fra Mosul

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi ba krigerne sine om å holde stand i Mosul, men har trolig forlatt byen selv, opplyser Storbritannias utenriksminister Boris Johnson.

Abu Bakr al-Baghdadi

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av sitt såkalte kalifat i en moské i Mosul i 2014.

Foto: Uncredited / Ap

IS-lederen kom med et sjeldent lydopptak torsdag, der han ba undersåttene sine om å stå imot de irakiske styrkene som er i ferd med å ta seg inn i den irakiske byen.

– Ikke trekk dere tilbake. Det er tusen ganger lettere å holde stillingen enn å trekke seg tilbake i skam. Deres blod skal flyte som elver, sa al-Baghdadi, som mener kampen om Mosul er opptakten til en stor seier.

Det var nettopp i Mosul al-Baghdadi erklærte opprettelsen av det såkalte kalifatet i 2014, og man har antatt at IS-lederen har oppholdt seg der frem til nå.

Boris Johnson

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson.

Foto: POOL / Reuters

Ifølge The Guardian mener britisk etterretning imidlertid at al-Baghdadi selv har rømt fra Mosul.

– Det er grusomt ironisk, ettersom vår etterretning tyder på at han selv har forlatt åstedet, mens han fortsetter å bruke internett for å oppfordre andre til å ta del i voldshandlingene, sier utenriksminister Boris Johnson.

Irakiske styrker i Mosul

Irakiske spesialstyrker har tatt kontroll over Gogjali-distriktet øst i Mosul.

Foto: Marko Drobnjakovic / Ap

Bruker sivile som levende skjold

Under en orientering i parlamentet om kampen mot IS opplyste Johnson også at 30.000 sivile har flyktet fra Mosul, og at FN er forberedt på at tallet kan øke til 90.000.

Ifølge Johnson har IS truet med å ty til brent jords taktikk dersom nederlaget blir uunngåelig. Flere skal også ha barbert vekk skjeggene sine for å skjule seg blant resten av befolkningen.

– De har allerede satt fyr på oljebrønner og ødelagt et svovelanlegg sør for byen. Hevngjerrigheten deres kan få mange av innbyggerne til å forsøke å flykte, sier Johnson.

Ifølge Pentagon-talsmann Jeff Davis prøver IS å hindre at sivilbefolkningen flykter fra byen.

– De blir holdt igjen mot sin vilje, og vi vet at de blir brukt som levende skjold, sier han.

Den USA-ledede koalisjonen anslår at det er mellom 3000 og 5000 IS-krigere i Mosul. Over 40.000 irakiske og kurdiske soldater er satt inn i slaget om Mosul, med støtte av rundt 60 andre land.

Boris Johnson understreker at det kan ta lang til å ta kontroll over Mosul, og at stabilisering i ettertid er like viktig som slaget om byen.

Mosul

Sivile forlater Mosul etter at irakiske styrker tok kontroll over Gogjali-distriktet øst i byen. FN er forberedt på at 90.000 mennesker kan flykte fra byen.

Foto: BULENT KILIC / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt