Avslørte sannheten om Vietnamkrigen: – De sa jeg hadde blod på hendene

Vietnam-varsleren Daniel Ellsberg (84) gjorde på 70-tallet det Edward Snowden gjorde i 2013. Nå er han nominert til Nobels fredspris, men skulle selv ønsket at Snowden eller Chelsea Manning vant.

Daniel Ellsberg

VARSLER: Daniel Ellsberg lekket de såkalte «Pentagon-papirene» til pressen og Kongressen under Vietnamkrigen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Daniel Ellsberg

RETTSSAK: Ellsberg snakker med pressen under en pause i rettssaken mot ham i 1972.

Foto: George Brich / Ap

Ellsberg gjestet i dag Aktuelt på NRK, bare timer etter at han var i møte med stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) som har nominert ham til Nobels fredspris.

– Jeg er veldig beæret over å være nominert, men som jeg sa til henne skulle jeg helst ønsket at Edward Snowden eller Chelsea (tidligere Bradley red. anm.) Manning var kandidater, sier Ellsberg til NRK.

Falske premisser

Etter å ha tjenestegjort i Vietnam og vært militærrådgiver i Pentagon under den utskjelte krigen på 60- og 70-tallet, bestemte Ellsberg seg for å la det amerikanske folk få vite hva som egentlig foregikk bak lukkede dører.

– Jeg forstod at krigen foregikk på falske premisser. Jeg håpet at ved å avsløre dette for det amerikanske folk, ville det stoppe pengestrømmen til krigen, sier Ellsberg.

Direkte fra studio om politikk, kultur og samfunnsliv. Programleder er Ole Torp.

Se hele intervjuet med Daniel Ellsberg fra Aktuelt.

De såkalte «Pentagon-papirene» viste at president Richard Nixon løy for befolkningen, at han vurderte å ta i bruk atomvåpen og at krigsstrategien ikke ville føre fram.

Da Ellsberg overleverte dokumentene tenkte han med seg selv at han ville måtte leve resten av livet bak murene. Og Nixon sørget også for at det ble tatt rettslige skritt mot varsleren, men heldigvis førte det aldri til en fellende dom.

Roser Norge

Over 40 år senere kjemper Ellsberg fortsatt mot overgrep fra myndighetene og krig på falske premisser. Han har også engasjert seg i situasjonen til varsleren Edward Snowden, en mann som også satte sin eget fremtid på spill for å avsløre ubehagelige hemmeligheter.

– Jeg hørte Snowden en gang si at noen ting er verdt å dø for. Han avslørte at vår grunnlov og menneskerettigheter brytes i et massivt omfang daglig. Og for det ga han avkall på sin personlige frihet og sørget for at livet hans vil være i fare for all fremtid, sier Ellsberg.

Daniel Ellsberg

DEMONSTRERER: Ellsberg har i årene som har gått blitt en markant skikkelse i anti-krigsdemonstrasjoner i USA.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

Ellsberg har fått med seg at Snowden er tildelt årets Bjørnson-pris.

– Jeg vil rose Norge for prisen han er hedret med. Jeg antar at det betyr at det er mange mennesker her som er takknemlige for det han har gjort. Likevel forstår jeg at sjansene er små for at Norge vil tilby ham asyl som han fortjener.

– Ingen skade skjedd

Edward Snowden

STØTTE: Ellsberg kjemper for Edward Snowden som sitter i asyl i Russland etter å ha avslørt NSAs overvåkingsmetoder.

Foto: Glenn Greenwald,Laura Poitras / Ap

Ellsberg tror mange land er skeptiske til å vurdere å gi Snowden asyl, fordi det betyr at USA vil ta fram den tilgangen til de «forbudte fruktene» fra den massive overvåkingen landet driver.

Om Snowden en dag utleveres eller returnerer frivillig til hjemlandet, vil han ikke få en rettferdig rettssak, tror Ellsberg.

– Han vil som meg ikke få mulighet til å forklare retten hvorfor han gjorde det, kun svare på om han har gjort det han er tiltalt for eller ikke, sier Ellsberg.

Ellsberg tror Snowden vil bli pågrepet i det han setter føttene på amerikansk jord og ikke få mulighet til å tale sin sak for befolkningen.

– Jeg slapp ut mot kausjon, det vil nok ikke skje med Snowden, sier Ellsberg som under sin rettssak også fikk mulighet til å snakke med pressen.

Kritikere har hevdet at Snowden har satt amerikanske liv i fare med sine avsløringer. Det samme ble Ellsberg i sin tid.

– Jeg ble beskyldt for å ha blod på hendene. Men i årene som har gått har ikke en eneste sak kommet fram hvor de har klart å bevise at lekkasjene har ført til skade. Det har heller ikke skjedd etter Mannings og Snowdens avsløringer, sier Ellsberg

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt