NRK Meny
Normal

AU gir Burkina Faso to ukers frist

Den Afrikanske Union ber de militære lederne i Burkina Faso om å overlate makten til en sivil regjering innen to uker, hvis ikke vil de iverksette sanksjoner.

Burkina Fasos sterke mann Isaac Zida,

Oberstløytnant Isaac Zida styrer nå Burkina Faso og har fått en frist på to uker på å overlate makten til en sivil regjering.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Militæret i det vestafrikanske landet tok i forrige uke makten etter at landets president Blaise Compaoré ble styrtet av demonstranter. Nå ber den Afrikanske Union (AU) de nye makthaverne få på plass en sivil overgangsregjering innen to uker og ikke 12 måneder som de først annonserte.

Sanksjoner

– AU mener maktskiftet ikke har skjedd med demokratiske midler, selv om det later til å være et folkelig ønske om presidentens avgang, sier Simeon Oyono Esono som representerer AU.

– Vi har lagt merke til hvordan opprøret startet, og som førte til at militæret tok makten. Vi har nå gitt det nye regimet to uker, og vil deretter iverksette sanksjoner, sier Esono, uten at han spesifiserte hva slags sanksjoner som kan være aktuelle.

Gjennom helgen har tusenvis av burkinere demonstrert mot den militære maktovertagelsen, til tross for at den nye regimet gjentatte ganger har lovet at de ikke er interessert i makt.

En militærtalsmann lovet i går kveld at militæret skal gå i bred dialog med sivilsamfunnet og opposisjonen for å opprette et overgangsstyre.

Internasjonalt press

Hæren har vært utsatt for sterkt internasjonalt press de siste dagene. I tillegg til AU har ECOWAS, De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap, bedt militæret om å gi fra seg makten. FN har også truet med sanksjoner.

Hæren har lovet å danne en overgangsregjering med «bred støtte», og de har gitt sin støtte til oberstløytnant Isaac Zida som på søndag hadde et møte med landets opposisjonsledere.

Zida utropte seg selv som president etter at Compaoré ga seg og rømte landet i kjølvannet av voldsomme protester før helgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt