Åtte leger drept i Afghanistan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Likene av åtte tyske og amerikanske leger som arbeidet for en kristen hjelpeorganisasjon i Afghanistan, er funnet skutt i hjel i en skog i provinsen Badakhshan, nord i landet.

– De døde ble funnet i en skog i Kuran wa Minjan, sier den lokale politisjefen Aqa Noor Kintoz til nyhetsbyrået AFP.

Kuran wa Minjan ligger i provinsen Badakhshan nord i Afghanistan på grensen til nabolandet Tajikistan. Provinsen Badakhshan var og er en av få provinser som Taliban verken har kontrollert eller hatt særlig fotfeste i.

Politisjefen opplyser at legene er skutt, det samme ble de to afghanske tolkene. En tredje afghaner, som var med i følget, ble spart.

Kristen hjelpeorganisasjon

Legene arbeidet for veldedighetsorganisasjonen International Assistance Mission (IAM). Dette er en kristen hjelpeorganisasjon som har hatt tilstedeværelse i Afghanistan siden 1966. Organisasjonen ble utvist av Taliban i 2001, men kom tilbake etter at regimet var falt få måneder etter.

Taliban og International Assistance Mission

I forbindelse med utvisningen av International Assistance Mission i 2001, viser en representant for afghansk UD frem denne barnebibelen.

Foto: SAEED KHAN / Afp

Legene - hvorav flesteparen var øyeleger - skal ha hatt arbeid ved et sykehus i Kabul, men var på oppdrag nord i landet.

International Assistance Mission opplyser at legene hadde vært i Nuristan - naboprovinsen i Badakhshan, på invitasjon fra myndighetene der.

Legene skal ha vært på vei tilbake til Kabul, etter flere uker i den avsidesliggende og nær lovløse Nuristan-provinsen, da de ble angrepet i et skogområd i Kuran wa Minjan-distriktet i naboprovinsen.

Flest amerikanere

Det var først forvirring om nasjonaliteten til de døde. Ifølge BBC er seks av de åtte døde amerikanere, en brite og en tysker.

Det ble først meldt at de fleste av de døde var tyskere.

Den amerikanske ambassaden i Kabul opplyser at det er grunn til å tro at flesteparten er amerikanske statsborgere, men vet ikke eksakt hvor mange det dreier seg om.

Organisasjonen International Assistance Mission opplyser at de venter på den formelle identifikasjonen av de døde, men at familiene til de berørte er informert.

- Vi arbeider så raskt vi kan sammen med lokale myndigheter og andre med å få slått fast identiteten og nasjonaliteten på de drepte, heter det i en uttalelse fra ambassaden.

Tre av de tyske legene er kvinner, ifølge Der Spiegel . En av dem trolig britisk. Lederen IAM-gruppen skal ha mer enn 30 år bak seg i Afghanistan.

Likene skal fraktes til Kabul over helgen.

Siterte Koranen

Den overlevende afghaneren har forklart at den eneste grunnen til at han ble spart, var at han siterte vers fra Koranen med forsikringer om at han er en god muslim.

- Han fortalte meg at han ropte «jeg er en muslim», siterte Koranen og «bønnfalte ikke drep meg», forteller politisjefen Aqa Noor Kintoz.

Legene skal ha blitt drept for noen uker siden, må grunn av beliggenheten fant ikke politiet de døde kroppene før torsdag etter først å ha fått melding fra lokale innbyggere om at de var kommet over fire forlatte biler. Politisjefen sendte deretter ut en gruppe for å undersøke og lete.

Gruppen skal ha vært på vei tilbake til Kabul og hadde stanset for å spise lunsj ved 2-tiden på ettermiddagen da de ble angrepet. Ifølge Kintoz skal gruppen ha blitt advart av lokalbefolkningen om å stanse i skogområdet, fordi det ikke er trygt.

De fire bilene legene brukte ble funnet dagen etter at kontaktet med gruppen ble brutt. De døde ble funnet i en tett skog like i nærheten av kjøretøyene. Både kroppene og bilene var fulle av kulehull.

De drepete skal ifølge den lokale politisjefen ha vært ribbet for eiendeler. Alle pengene er også borte.

- Ingenting lå igjen på åstedet, sier den lokale politisjefen Aqa Noor Kintoz.

Han utelukker derfor ikke at ran av gruppen ligger bak drapene.

Kristne misjonærer

Der Spiegel har vært i kontakt Mujahid Sabiullah, som titulerer seg som talsmann for Taliban.

Sabiullah sier at de står bak drapet på de «kristne misjonærene».

Talsmannen sier at gruppen ble drept sist fredag og at de fant spiondokumenter på dem. Sabiullah hevder også at de drepte hadde med seg satelittnavigasjon for å ta ut posisjoner som jagerfly kunne angripe. I tillegg skal de ha hatt med seg bibler.

Selv om Taliban eller deres allierte har stått svakt i Badakhshan-provinsen har lokalbefokningen den senere rapportert om fremmede opprørere og voksende uroligheter.

I 2008 ble den britisk-sørafrikansk kristne hjelpearbeideren Gayle Williams drept i Kabul. Hun ble skutt da hun var på vei til arbeidet sitt. Taliban tok på seg ansvaret og begrunnet dette med at kvinnen drev kristent misjonsarbeid.

SISTE NYTT

Siste nytt