– Deler av sentrum ser ut som en slagmark

NRKs reporter i Aten forteller at tåregassen fortsatt flyter i gatene, men at politiet har kontroll på bråkmakerne.

Opptøyer i Aten

NRKs reporter sier det greske politiet har fått kontroll på et hundretalls voldelige demonstranter.

Foto: Nikolas Giakoumidis / Ap

Minst tre mennesker har mistet livet i et brannbombe-angrep mot en bank i Aten under protester mot regjeringens kriseplan.

Lars Sigurd Sunnanå i Aten

NRKs reporter Lars Sigurd Sunnanå er i Aten.

Foto: NRK

Rundt 25.000 rasende grekere har i løpet av dagen strømmet ut i gatene i den greske hovedstaden for å demonstrere mot regjeringens innsparingsplan for å unngå at hele landet går konkurs.

I tillegg til demonstrasjonene pågår det nå en 24 timer lang generalstreik i det kriserammede landet.

Politiet har kontroll

Nå i ettermddag ser situasjonen ut til å ha roet seg, etter flere voldelige sammenstøt tidligere i dag.

– Deler av sentrum i Aten har sett ut som en slagmark etter at noen hundre ytterliggående aktivister har kastet stein og brannbomber. De har satt fyr på biler og søppelkasser, og knust en lang rekke vinduer i protest mot myndighetene, beskriver NRKs Europa-korrespondent Lars Sigurd Sunnanå på telefon fra Aten.

– Dette er en hard kjerne med demonstranter som det greske politiet i løpet av ettermiddagen har klart å nøytralisere. Men sentrum av Aten ser ikke spesielt hyggelig ut i øyeblikket, og det flyter fortsatt tåregass i gatene, sier Sunnanå.

Kraftig misnøye

Sunnanå forteller at demonstrasjonene har bred støtte i folket, men at de fleste tar avstand fra volden man har sett i dag.

– Det er en kraftig misnøye blant grekere flest med de beinharde innstrammingstiltakene som Det internasjonale pengefondet, EU og Den europeiske sentralbanken nå har tredd nedover hodet på den greske regjeringen, sier Sunnanå.

– Det er en enorm misnøye som da kom til uttrykk i demonstrasjonstoget i dag da 25.000 gikk i protest mot pengefondet, EU og den greske regjeringen.
Men protestene er ikke sånn blant folk flest at man forsvarer bruken av vold og brannbomber slik som de ytterliggående aktivistene i Aten har stått for her i dag.

Reiselivet rammes ikke

Utenriksdepartementet opplyser at de følger situasjonen nøye, men at det foreløpig ikke er aktuelt å utstede reiseråd for nordmenn som planlegger å reise eller som allerede befinner seg i den greske hovedstaden:

– Den norske ambassaden opplyser at det må påregnes noe problemer med trafikken på grunn av streiken, men det er foreløpig ikke kommet noe nytt offisielt reiseråd, sier kommunikasjonsrådgiver i UD Kjetil Elsebutangen til NRK.no.

Charteroperatøren Apollo sier at de så langt ikke er rammet av streiken.

– Vi har ingen gjester i Aten, men jeg har vært i kontakt med våre representanter på Kreta og Rhodos hvor det er helt rolig. Selv om flygelederne er i streik vil ikke det ha noen påvirkning på oss siden vi ikke har fly før på lørdag, sier informasjonssjef Helen Bergby.

Både Norwegian og SAS flyr til Aten, men er ikke påvirket i større grad.

– Vi har ingen planlagte flygninger i dag. I morgen skal det gå ett fly fra Rygge og ett fra Stockholm. Den informasjonen vi har fått går på at luftrommet åpner klokka 23 norsk tid, så foreløpig påvirker ikke dette oss, sier Karl Peter Gombrii i Norwegian.

Ifølge Knut Morten Johansen i SAS har en flygning fra København blitt kansellert i dag, men de regner med at charterflyvningene til helgen vil gå som normalt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt