Hopp til innhold

Julian Assange blir foreløpig ikke utlevert USA

Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange får anke utleveringen til USA. Kjæresten hans sier til NRK at hun frykter han vil dø i fengsel.

Jurist Stella Moris er forlovet med Julian Assange

NRK møtte en kampklar Stella Moris i St. James' Park i London. Hun kjemper mot utlevering av forloveden Julian Assange til USA.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Julian Assange får lov til å anke utleveringen til USA til britisk høyesterett, melder nyhetsbyrået Reuters.

Dermed blir han foreløpig ikke utlevert, slik den britiske lagmannsretten avgjorde.

I USA er han tiltalt på 18 punkter, inkludert brudd på spionloven. Han risikerer en fengselsstraff på opptil 175 år der.

I desember opphevet lagmannsretten en kjennelse om at han ikke skulle utleveres på grunn av problemer med hans mentale helse, samt risiko for at han ville begå selvmord.

NRK møtte en alvorstynget Stella Moris i London i forkant av kjennelsen. Hun kjemper for livet til sin kommende ektemann. Men det står også mye mer på spill, mener hun: Det britiske rettssystemets omdømme og hele det vestlige demokratiet.

Det blir feil å tro at dette er en rettssak. Det er en politisk sak som hvitvaskes gjennom rettssystemet, sier juristen.

Hun prøver desperat å få omgjort britisk lagmannsretts avgjørelse om å utlevere Assange til USA.

Se hele intervjuet med Moris og mer om Assange-saken i TV-programmet Urix på NRK onsdag.

Bryllup i fengsel

I 2015 ble hun kjæreste med mannen som fem år tidligere hadde publisert hemmeligstemplede amerikanske militære dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan. Nå er han tiltalt for spionasje.

Stella Moris kjemper for forloveden Julian Assange

Stella Moris kjemper for forloveden Julian Assange i London.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Stella Moris kjemper for forloveden Julian Assange i London.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Da de ble sammen, hadde Assange fått asyl i den ecuadorianske ambassaden i London. Han var ingen fri mann, og dessuten anklaget for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige.

To år senere forlovet de seg. To år etter det igjen ble alle anklager i Sverige henlagt. Samtidig hentet britisk politi ham ut av ambassaden og satte ham i fengsel. Han var dømt for brudd på kausjonsreglene i 2012 og USA ville ha ham utlevert.

Barna besøker i fengsel

Nå har de to gutter på to og fire år sammen, og håper å gifte seg i mars. De satser på bryllup i høyrisikofengselet Belmarsh i London. «Britenes Guantánamo», som Moris kaller det.

Der besøker hun ham to–tre ganger i uka. Av og til er barna med.

Han tar dem på fanget og leser bøker for dem. Det er veldig hyggelig.

Hvordan forklarer du barna at faren sitter i fengsel?

NRK møter Julian Assanges kjæreste i London.

Julian Assanges kjæreste forteller NRK om vanskelige samtaler når de to små barna er med på besøk til faren i høyrisikofengselet Belmarsh.

Foto: George Parkes / NRK

Jeg sier at faren deres er en helt, men at de onde forhindrer ham i å komme hjem.

Hvem er de onde?

De onde er de interessene som utførte de kriminelle handlingene Julian avdekket. De som nå bruker loven for å bringe ham til taushet.

Sammenligner med Solsjenitsyn

Stella Moris mener Assange er «vår tids Solsjenitsyn». Russeren gjorde verden oppmerksom på Stalins slave- og konsentrasjonsleirer og ble selv dømt til opphold der.

Dokumentene Julian Assange publiserte gjennom nettstedet Wikileaks avslørte krigsforbrytelser som tortur og drap på sivile.

I snart tre år har han sittet inne. Det er lenger enn medfanger som er dømt for alvorlige voldsforbrytelser, påpeker juristkjæresten hans.

Julian lider. Både kropp og sjel er utsatt for et enormt press. Det er tortur og han er i ferd med å dø akkurat nå.

– En politisk skandale

Stemmen brister. Hun må hente seg inn. Første dag av ankesaken i oktober fikk Assange et lite slag. Moris frykter et nytt. Hun mener saken mot Assange er politikk og ikke juss. Og bruker sterke ord om den britiske rettsprosessen:

Det faktum at en britisk domstol har gitt grønt lys for utlevering, er en skandale.

Britain Assange

Demonstranter kjemper for å få Assange løslatt. De mener det britiske rettssystemet har spilt fallitt i denne saken.

Foto: Frank Augstein / AP

Det var to erfarne dommere som i britisk lagmannsrett la til grunn USAs forsikringer om at helsen til Assange vil bli tatt hensyn til i en eventuell soning. Dommerne mener det dermed ikke er juridisk grunnlag til å nekte utlevering.

I dag skal den samme retten bestemme om Høyesterett skal behandle anken av utleveringskjennelsen. Svaret ble ja.

Hvis svaret ble nei, ville saken gått til innenriksministeren, som skal godkjenne eller avvise en utlevering. Den avgjørelsen har hun to måneder på.

Hvis innenriksministeren hadde godkjent utleveringen, kan også denne avgjørelsen ankes. Det er også aktuelt å anke til Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Mener vestlige demokratier er svekket

Da Julian Assange publiserte de mange dokumentene i 2010 må han ha visst hvilken risiko han tok. Vi spør forloveden hans om han ikke skjønte at det ville få konsekvenser.

Dokumentene var hemmelige fordi amerikanske myndigheter ville skjule det som hadde skjedd. Det er slikt undersøkende journalistikk skal avdekke, svarer hun.

Julian Assange

Julian Assange hilser gjennom vinduet i en fengselsbil i 2019.

Foto: DANIEL LEAL / AFP

Det er ikke bare Julian Assange som taper i dette politiske spillet, mener Moris. Hun sier at saken mot Assange viser hvordan også pressefriheten, menneskerettighetene og vestlige demokratier er svekket. Hun frykter de kreftene som hindrer at sannheten kommer frem.

Rettsforfølgelsen er tegn på svakhet fra både USA og Storbritannia, sier Stella Moris.

Hun tror aldri kjæresten kommer til USA.

Enten blir Julian løslatt – eller så dør han, avslutter hun.

SISTE NYTT

Siste nytt