NRK Meny
Normal

Arsenikk-forgiftet av flykaptein

Munir Saib Thalib ble forgiftet under en flyreise fra Jakarta til Amsterdam i september for tre år siden.

Plakat av menneskerettighetsaktivisten Munir Saib Thalib
Foto: JEWEL SAMAD / AFP

I Indonesias hovedstad Jakarta vil påtalemyndigheten ha ny rettssak mot en tidligere ansatt i det statlige flyselskapet Garuda, som er mistenkt for å ha forgiftet og drept en menneskerettighetsaktivist i 2004.

Statsadvokaten mener Munir Said Thalib ble drept etter ordre fra landets overvåkingstjeneste.

Forgiftet av flykaptein

Munir Saib Thalib ble forgiftet under en flyreise fra Jakarta til Amsterdam i september for tre år siden.

Påtalemyndigheten mener å ha nye dokumenter og opplysninger som beviser at han ble forgiftet av en flykaptein i flyselskapet Garuda International, enten under selve flyvningen, eller ved mellomlandingen i Singapore.

Menneskerettighetsforkjemperen var en brysom mann for myndighetene i Indonesia rett før presidentvalget i 2004, og en tidligere etterretningsagent har nå tilstått at han fikk ordre om å ta livet av 38 år gamle Munir.

Etterretningsagenten sier at han og hans overordnede hadde mer enn 40 telefonsamtaler med den mistenkte flykapteinenen i det statseide selskapet rett før drapet skjedde.

Mer enn bare et dårlig flymåltid

Det som ser ut til å ha skjedd, er at flykapteinen Pollycarpus Priyanto, på frivakt, gikk om bord på samme fly som Munir, gjorde seg kjent med ham, og helte arsenikk enten i drinken hans eller over maten hans.

Og dette dreide seg om mer enn et dårlig flymåltid: Munir døde en smertefull død av forgiftningen.

Pollycarpus har vært stilt for retten tidligere for forbrytelsen, men da ble han frikjent for drapet og bare kjent skyldig i å ha kommet seg om bord på flyet på ulovlig vis.

Dømt og sluppet fri

Tidligere pilot i Garuda, Pollycarpus Priyanto.
Foto: AHMAD ZAMRONI / AFP

Han ble dømt til to års fengsel, men av uklare grunner som i alle fall ikke høyesterett har kunnet redegjøre for, straks satt fri.

Nå håper statsadvokaten at retten i Jakarta vil akseptere å reise sak på ny – en tidligere direktør i statsflyselskapet Garuda sitter allerede inne, tiltalt for å ha latt Pollycarpus snike seg om bord utkledd som sikkerhetsvakt.

Tilbake i Indonesia sitter fremdeles Munirs enke, hans to barn og mennenskerettighetsorganisasjonen hans, Kontras, og sier det blir ikke noe troverdig demokrati Indonesia før denne saken er oppklart og de skyldige har fått sin straff.

Uansett hvor høyt oppe de har sin beskyttelse. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt