NRK Meny
Normal

Arresterte FN-observatør for «svart magi»

En FN-observatør ble arrestert av fengselsvakter i Tripoli og anklaget for å bruke svart magi. Nå har FN fått en unnskyldning fra libyske myndigheter.

Saif al-Islam i retten

Journalister følger rettssaken mot Saif al-Islam i et presserom i rettslokalet i Tripoli.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters

FN-observatøren Ahmed Ghanem var i Tripoli for å følge rettssaken mot Muammar al-Gaddafis to sønner, Saif al-Islam og Saadi Gaddafi.

For to uker siden ble Ghanem arrestert i rettslokalet. Grunnen var at vaktene mistenkte ham for å ha skrevet ned trylleformler eller forhekselser, skriver The Guardian.

Han ble løslatt samme dag, og nå har libyske myndigheter beklaget, opplyser FN-organisasjonen United Nations Support Mission in Libya (UNSMIL).

«UNSMIL var skuffet over arrestasjonen av Ghanem, samt æreskrenkelsene og de falske anklagene som fulgte på enkelte sosiale medier,» heter det i en uttalelse fra FN.

Ghanem skal raskt ha fått støtte fra diplomater og medlemmer av domstolen.

– Beskyldningene om trolldom ble beskrevet som grunnløse og latterlige, sier en ikke navngitt FN-talsmann.

Vil ha Gaddafis sønn utlevert

Libyske myndigheter har også forsikret FN om at de vil respektere en avtale som gir FN-ansatte immunitet. UNSMIL understreker på sin side at de respekterer de libyske rettsreglene.

Gaddafis sønner er sammen med 30 andre tiltalt for drap, oppfordring til vold og bruk av leiesoldater for å slå ned opprøret i Libya i 2011.

Begge nekter straffskyld, og rettssaken er foreløpig utsatt til 22. juni.

Samtidig har Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag krevd Saif al-Islam utlevert, og for to uker siden avviste den Libyas ønske om å straffeforfølge ham i sitt eget land.

ICC mener Gaddafis sønn har gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten.

Les også: Rettsaken mot Gaddafis sønn utsatt
Les også: – Gaddafis sønn angripes i fengsel

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt