Hopp til innhold

Nagorno-Karabakh: Armenere forlater områder, men får mer tid

MOSKVA(NRK): Armenere pakker nå det de klarer å få med seg og forlater områder som Aserbajdsjan skal overta i og rundt Nagorno-Karabakh. Men de får mer tid på grunn av kaos på en viktig vei til Armenia.

REISER: Mange av de armenske innbyggerne i Kalbajar har i løpet av få dager pakket sammen eiendelene sine og forlatt området. I dag skulle Aserbajdsjan ta kontrollen over området, men myndighetene i landet har gitt armenerne mer tid til å komme seg ut.

I dag skulle Kalbajar som det første området overføres fra armenerne til aserbajdsjanerne.

Denne regionen ligger lengst nord, mellom Nagorno-Karabakh og Armenia.

Overtakelsen skulle skje som en del av våpenhvileavtalen mellom Russland, Armenia og Aserbajdsjan. Men nå melder det russiske nyhetsbyrået Tass at Aserbajdsjan har utsatt armenernes frist med ti dager.

5sebg5kvyzw

KAOS: Slik så det ut i natt på en vei som går fra Nagorno-Karabakh til Armenia via regionen Kalbajar.

Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Årsaken er at det er kaos på den eneste veien som går fra dette området til Armenia.

Les mer: Innbyggere setter fyr på eget hus i Nagorno-Karabakh

Kilometerlange bilkøer

I Kalbajar har etniske armenere hatt kontrollen siden våpenhvilen i 1994. Men ifølge våpenhvilen skal armenske styrker og sivile som ønsker det, trekke seg ut fra dette og flere andre områder i ukene som kommer.

YZUmGCYZ2Qg

ASERBAJDSJAN OVERTAR: Armenere i Kalbajar-regionen brenner husene sine før de drar for å hindre at aserbajdsjanere kan overta dem. Det meldes om kilometerlange bilkøer på veien til Armenia.

Foto: Dmitry Lovetsky / AP

De siste døgnene har mange armenerne i Kalbajar pakket sine ting og forlatt området, melder det russiske nyhetsbyrået RIA. Mange har også tent på husene sine for å hindre at de skal bli overtatt av aserbajdsjanere.

Det har vært flere kilometer lange bilkøer på den smale veien som går til Armenia.

– Vi er hjemløse nå, vi vet ikke hvor vi skal dra og hvor vi skal bo. Det er vanskelig, sier Lusine Dadevusjan til nyhetbyrået AP.

VXAtmaNGtVE

LØFTE: Et ikon hentes ut fra et kloster i området som nå skal overtas av Aserbajdsjan. Den aserbajdsjanske presidenten Ilham Alijev lover at kristne kirker vil bli beskyttet.

Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Før krigen mellom Aserbajdsjan og de armenskstøttede separatistene tidlig på 1990-tallet, var Kalbajar-regionen hovedsakelig bebodd av aserbajdsjanere som måtte flykte.

Derfor er overtakelsen av dette området et viktig symbol for Aserbajdsjan i dag.

Myndighetene i landet ser på avtalen om våpenhvile som en stor seier.

Den aserbajdsjanske presidenten Ilham Alijev lover at kristne kirker vil bli beskyttet i de områdene som Aserbajdsjan nå overtar.

Les mer: «Russland viser styrke med ny avtale om Nagorno-Karabakh»

Russiske styrker på plass

Etter at våpenhvileavtalen ble undertegnet, begynte russiske fredsbevarende styrker å rykke inn i Nagorno-Karabakh og områdene rundt.

OORYxDzFCMU

PÅ VAKT: Russiske fredsbevarende styrker vokter frontlinjene mellom armenere og aserbajdsjanere. Om lag 2000 russiske soldater skal være i området i minst fem år.

Foto: Dmitry Lovetsky / AP

De skal stå langs frontlinjene mellom armenerne og aserbajdsjanerne og overvåke at våpenhvilen ikke blir brutt.

De skal også kontrollere den eneste veien som nå er åpen mellom Nagorno-Karabakh og Armenia.

I første omgang skal de 2000 russiske soldatene være i regionen i fem år, men det er mulighet for forlengelse.

g4sxsk7oJYY

TUNGT LASTET: Armenere tar med seg alt de kan når de nå forlater det første området som overtas av Aserbajdsjan.

Foto: Dmitry Lovetsky / AP

Russland har en militær samarbeidsavtale med Armenia. Det er også en russisk militærbase i landet. Blant armerne som nå reiser fra Kalbajar, er det skuffelse over at russerne ikke hjalp armenerne tidligere.

– Hvorfor har Putin forlatt oss?, spør Garo Dadevusjan ifølge nyhetsbyrået AP.

Les også: «Kuppforsøk skal være avverget i Armenia»

Upopulær avtale i Armenia

Den armenske statsministeren Nikol Pasjinjan har blitt utsatt for kraftig kritikk etter at våpenhvilen ble inngått. Opposisjonen har organisert demonstrasjoner i hovedstaden Jerevan med krav om at Pasjinjan må gå av.

uyo1B8lUakQ

PROTESTER: Den armenske statsministeren Nikol Pasjinjan blir kraftig kritisert for å ha inngått våpenhvilen med Aserbajdsjan.

Foto: TIGRAN MEHRABYAN / AFP

Det militære nederlaget og overføringen av store områder til Aserbajdsjan blir av mange sett på som en kraftig ydmykelse.

Men statsministeren sier at aserbajdsjanerne kunne tatt hele Nagorno-Karabakh hvis det ikke hadde blitt inngått en våpenhvile.

I går kveld kom det meldinger om at det armenske sikkerhetspolitiet hadde avverget et attentatforsøk mot Pasjinjan. Personer i kretsen rundt den forrige statsministeren skal ha ønsket å overta makten i Armenia.

I forbindelse med at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, tok armenske separatister kontrollen over Nagorno-Karabakh. 30 000 mennesker mistet livet i krigen om regionen, nærmere en million ble drevet på flukt, hoversakelig aserbajdsjanere. Området er internasjonalt anerkjent som aserbajdsjansk territorium.

Nagorno-Karabakh

SISTE NYTT

Siste nytt