Arizona og Georgia: Ikke bevis for valgfusk så langt

Den republikanske statsadvokaten Mark Brnovich sier det ikke er noen tegn til at det har foregått stemmesvindel i Arizona. Heller ikke delstaten Georgia tror de vil finne bevis som kan påvirke utfallet av presidentvalget.

Stemmetelling i Arizona

TELLER: Ei kvinne teller stemmer i et valglokale i Arizona. Selv om det gjenstår noen stemmer, er det ifølge den republikanske statsadvokaten Mark Brnovich «høyst usannsynlig» at Donald Trump klarer å ta igjen Joe Bidens ledelse.

Foto: Matt York / AP

Ifølge Mark Brnovich har delstaten undersøkt mer enn 1000 klager på at stemmesedler skal ha blitt gjort ugyldige.

Den republikanske statsadvokaten sier til Fox Business at de ikke fant noe bevis for svindel eller bevis for noe som vil endre utfallet av valget.

Selv om flere medier, inkludert NRK, allerede har erklært at Biden vinner Arizona, gjenstår det fremdeles noen stemmer som ikke er talt opp.

Ifølge Brnovich er det «høyst usannsynlig» at Trump klarer å ta igjen Biden, selv om det statistisk sett er mulig.

– Vi snakker om mindre enn 200 stemmer som det stilles spørsmål ved, sier Brnovich.

Han la til at noe av forklaringa kan skyldes at mange velgere «delte» stemmeseddelen sin. Flere av velgerne stemte republikansk, men ikke på Trump, ifølge statsadvokaten.

Trump nekter for å ha tapt valget

President Donald Trump og hans kampanje har så langt nektet å innrømme at han tapte valget til Joe Biden.

Isteden har han gjentatte ganger påstått at demokratene «har stjålet valget» og at det er foregått uregelmessigheter, uten at han har lagt fram noe bevis for dette.

Brad Raffensperger

Administrasjonsminister Brad Raffensperger i Georgia har bedt om en omtelling i delstaten fordi valgresultatet ble så jevnt. Han tror ikke omtellinga vil endre resultatet vesentlig.

Foto: Brynn Anderson / AP

Trump forsøker nå å gå rettens vei i flere delstater for å oppheve valgresultatet.

Blant delstatene det strides om er Georgia. Her har administrasjonsminister Brad Raffensperger beordret omtelling for hånd på grunn av det jevne valgresultatet.

Flere delstater har egne regler for automatisk omtelling dersom marginene er små eller om en av kandidatene ønsker det.

Mener Georgia har talt riktig

Ifølge den republikanske administrasjonsministeren i Georgia er det så langt ingen spor av utbredt valgjuks i delstaten.

Raffensperger sier til CNN at han mener stemmesedlene «er talt riktig», og tror ikke de vil finne avvik som er store nok til at det vil endre Bidens ledelse.

Joe Biden har rundt 14.000 flere stemmer i Georgia enn Trump.

Trump har også forsøkt å gå til sak mot valgresultatet i Michigan. Han vant Michigan i forrige presidentvalg i 2016. I år tapte han med rundt 148.000 stemmer, ifølge Reuters.

Alt om presidentvalget i USA

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt