NRK Meny
Normal

Åpnet Molands celle på kaotisk dag i retten

KINSHASA (NRK.no): NRK var med inn da aktørene i retten fikk se cella hvor Tjostolv Moland ble funnet død 18. august. Cella har ikke vært i bruk siden dødsfallet, og fengselet hadde rotet bort nøkkelen.

Joshua French

Joshua French måtte svare på hvorfor han ventet til morgenen med å gi beskjed om at Tjostolv Moland var død, i en kaotisk rettsdag i Kinshasa.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Kaos og verbale utbrudd var noen av ingrediensene i en rettsdag hvor Joshua French blant annet måtte gjøre rede for hvorfor han ventet til morgenen med å varsle om Tjostolv Molands død. French står tiltalt for drap på Moland, som han delte celle med, til tross for at norsk Kripos mener det ikke er noe som tyder på at det ligger noe kriminelt bak dødsfallet.

Klokken 15:30 forflyttet retten seg til cella hvor Moland og French satt fengslet, for å gjennomføre en form for åstedsbefaring.

NRK var med inn i cella, som har vært avstengt og ikke i bruk siden Moland ble funnet død her den 18. august i fjor.

Brøt opp hengelåsen

Fengselet fant ikke nøkkelen til cella og måtte sage i stykker den store hengelåsen. I gangen utenfor forsøkte om lag 40 mennesker å komme inn i den ni kvadratmeter store cella.

Etter hvert fikk rettsaktørene og noen i pressen, deriblant NRK, lov til å gå inn. Ingen fikk imidlertid lov til å ta bilder.

Inne på cella var det fullt av spindelvev og mygg, i tillegg til et brettspill, en eske med trantabletter og en enkel køyeseng. Veggene var gulmalte, og det hang en lyspære i taket.

Forklarte seg

Joshua French i retten i Kinshasa

Joshua French tar seg en prat med en av forsvarerne i en pause i retten.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Kai Eide og Kari Hilde French

Kari Hilde French og Kai Eide er til stede i rettssalen i Kinshasa.

Foto: Helge Tvedten / NRK

French ga rettens aktører sin forklaring på hva som skjedde den dramatiske natten, og hvordan han opplevde å finne cellekameraten død inne på det enkle badet.

Litt før klokken 16:45 ble retten hevet for dagen, og Joshua French fikk en klem av sin mor Kari Hilde French. Rettssaken vil etter alt å dømme fortsette fredag 24. januar.

Dommeren sa at både norske og kongolesiske rettsmedisinere får vitne i saken. Han sa også det kommer til å bli en lang rettssak, og at disse ekspertene må kontaktes via diplomatiske kanaler.

– Sikker på at Moland var død

I dag var første gang den drapstiltalte Joshua French fikk gi sin forklaring på hva som skjedde den skjebnesvangre augustnatten i fjor.

Ett av temaene French ble spurt inngående om, var hvorfor han ikke varslet om Molands død før om morgenen.

Den ene dommeren påpekte at French ikke fikk panikk da Moland var død. Dommeren spurte også om hvordan French kunne være sikker på at han faktisk var død, hvorpå French hevdet han ikke var i tvil.

– Når en person har sluttet å puste og hjertet har sluttet å slå, er det vanligvis slik at han er død, svarte French.

French ble også spurt inngående om krangler og slåsskamper han og Moland angivelig skal ha hatt.

Om det som skjedde natt til 18. august, forklarte French at de to la seg i 2-tiden etter å ha drukket seg fulle på vodka som fengselsvaktene hadde smuglet inn til dem. French forklarte at han sovnet, våknet av at Moland stod opp, men selv sovnet igjen. I 3-4-tiden våknet han imidlertid igjen, gikk inn på badet og fant Moland død, forklarte French.

Ampert i rettssalen

Aktor Katenda Nkula gestikulerte i kjent stil og nærmest ropte ut sine spørsmål mot 31-åringen. French' advokat Marie Andre Kayembe ba om at aktor måtte fjernes fra rettssalen.

– Min klient påpeker at spørsmålene han fikk ikke var logiske, og mener aktor bare kom med et stort utbrudd og at han bør fjernes fra saken, sa Kaymebe til retten.

– Når aktor presenterer saken, betyr ikke det at han dømmer, svarte Katenda og fikk støtte av dommeren.

– Jeg mener prinsippet om en rettferdig sak ikke er brutt her, sa dommer Serge Kabondo.

I løpet av dagen oppstod det også problemer etter at Joshua French ba om en liten pause midtveis i sin forklaring og tolken forsvant uten å komme tilbake.

Etter nesten en time kom han tilbake, og ble kraftig irettesatt av retten.

Reporter Marit Kolberg rapporterer fra rettssaken mot Joshua French i Kongo.

Marit Kolberg rapporterer fra rettssaken mot Joshua French i Kongo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt