Normal

Krevde aktor fjernet fra French-rettssaken

KINSHASA (NRK.no): Joshua French sin forsvarer reagerte kraftig på aktors utspørring i retten, og krevde at han skal bli fjernet fra rettssalen.

Rettslokalet i Kinshasa

Den kongolesiske advokaten, Marie André Mwila Kayembe satt og forberedte seg før tirsdagens rettsmøte i Kinshasa.

Foto: Marit Kolberg / NRK

I Ndolo-fengslet i Kinshasa har den drapstiltalte Joshua French for første gang fått forklart hva som skjedde den skjebnesvangre august-natten i fjor da Tjostolv Moland ble funnet død på cella.

Klokken 15:30 forflyttet retten seg til cella hvor Moland og French satt fengslet, for å gjennomføre en form for åstedsbefaring. Det var i denne cella Moland ble funnet død 18. august i fjor.

Litt før klokken 16:45 ble retten hevet for dagen. Rettssaken fortsetter trolig fredag denne uken.

Tøff utspørring

Heller ikke denne dagen var fri for problemer.

Etter at Joshua French ba om en liten pause midtveis i sin forklaring forsvant tolken uten å komme tilbake.

Etter nesten en time kom han tilbake, og ble kraftig irettesatt av retten.

Mer dramatisk ble det da aktor Katenda Nkulu begynte sin utspørring. I kjent stil gestikulerte og nærmest ropte han ut sine spørsmål til 31-åringen.

– Min klient påpeker at spørsmålene han fikk ikke var logiske, og mener aktor bare kom med et stort utbrudd og at han bør fjernes fra saken, sier French sin forsvarer Marie Andre Kaymebe til retten.

– Når aktor presenterer saken, betyr ikke det at han dømmer, svarer Katenda og ser smilende utover salen, og får støtte av dommeren.

– Jeg mener prinsippet om en rettferdig sak ikke er brutt her, svarte dommer Serge Kabondo.

Frisk nok

Før det hele startet la retten frem de to legerapportene som ble skrevet etter at French ble undersøkt ved to sykehus i Kinshasa for to uker siden.

Kai Eide og Kari Hilde French

Kari Hilde French og Kai Eide er til stede i rettssalen i Kinshasa.

Foto: Helge Tvedten

– Vi ser ingen engstelse hos ham og mener har ikke har noen psykiske problemer, men at han lider av posttraumatisk stress, skriver legen i sin rapport, noe som fikk aktor til å reagere.

– Legen som nordmennene hadde valgt, og den vi hadde valgt, kom begge fram til den samme konklusjon, her foreligger ingen unormal tilstand. Derfor er dette bare en måte for å forlenge prosessen på, sier Katenda Nkulu.

French sin kongolesiske advokat har ennå ikke fått mulighet til å se legerapporten, og ber om å få innsyn i dokumentene, før dommeren henvender seg direkte til den 31 år gamle nordmannen.

Er du frisk French?, spør dommer Serge Kabondo.

– Ja, jeg er klar til å svare på spørsmål, svarer French.

Avbrøt retten

Joshua French i retten i Kinshasa

Joshua French tar seg en prat med en av forsvarerne i en pause i retten.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Midt under French sin forklaring om hvordan han fant sin venn død på badet ved siden av cellen i Kinshasa lente Hans Marius Graasvold seg frem og snakket med sin kongolesiske kollega, før han grep mikrofonen.

– Vi reagerer på tolkens oversettelse, sier Graasvold.

– Hvem er du til å avbryte denne retten, svarte Kabondo, før han truet med å kaste ut den norske advokatene hvis han fortsatte å legge seg opp i rettens arbeid.

– Jeg ville bare gjøre retten oppmerksom på vanskene ved oversettelsen, svarer Graasvold.

– Kan man bare avbryte slik i Norge? spør dommeren.

– Ja, i viktige tilfeller kan man det i Norge, men jeg kjenner ikke prosedyren her, svarer han.

– La dette være siste gang. Ta fra ham mikrofonen, sier Kabondo.

– Det hadde nok vært best om Graasvold hadde gitt meg en lapp, sier advokat Andre Marie Kayembe til NRK.

French forklarer seg

Det var like før klokken 11 i ettermiddag at Joshua French ankom rettslokalet i Kinshasa, og bare noen minutter senere ble retten satt.

– Joshua French vil forklare seg i dag, og slik vi forstår det så vil de norske rettsmedisinerne få forklare seg like etter, fortalte hans norske advokat Hans Marius Graasvold til NRK i venterommet før rettssaken.

I det lille lokalet innenfor fengselsmurene i Kinshasa sitter norsk presse langs den ene veggen. På den andre siden sitter representanter for det norske utenriksdepartementet og den norsk advokaten sammen med moren til Joshua French, Kari Hilde. De har satt seg på benkene som for dagen er plassert ut i det som til vanlig er et oppholdsrom i det beryktede fengselet i Kongos hovedstad.

– French er så klar som han kan være, og er gleder seg til å få dette overstått, fortalte Graasvold NRK før det hele startet.

Midt i lokalet står French i sin grønne og oransje fangedrakt og svarer etter beste evne på dommerens spørsmål om rutiner på cella og venneskapet med avdøde Tjostolv Moland.

– Vi var venner og slåss ikke mer enn vanlig, svarer French, før dommeren var interessert i å vite hvor mye alkohol de to hadde drukket kvelden før Moland ble funnet død.

– Jeg vet ikke hvem som drakk mest av oss, svarte French på spørsmålet om alkohol som kan vise seg å være sentralt i spørsmålet om skyld i denne saken.

For kongolesiske etterforskere erklærte seg tidlig enige med de utsendte Kripos-etterforskerne i Kongo som konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet til Tjostolv Moland i august. Men til tross for dette valgte kongolesisk militær påtalemyndighet å tiltale nordmannen og basere den på angivelige funn av beroligende midler i blodet hans.

Kripos, som hadde mannskaper til stede under obduksjonen, bestrider imidlertid dette og har gått ut med opplysninger om at Tjostolv Moland hadde alkohol i blodet, men at det ikke ble funnet spor av beroligende midler.

Til NRK i sommer fortalte French at Moland noen få ganger ble deprimert når han drakk alkohol.

– Kjenner ikke motivet

Etter French sin inngående forklaring om hvordan han hadde funnet sin venn død på badet forsøkte aktor Nkulu Katenda å rive forklaringen i filler, og kom gang på gang tilbake til detaljer og språklige oversettelser i French sin forklaring.

– De forsøker å fremstille det som om French har selektiv hukommelsessvikt, tordnet Nkulu, før han fortsatte.

– Hva kan være hans motiver? Det vet ikke jeg, sier aktor, som sier han vil spørre French om dette senere.

Håper på Kripos

Kripos har nå sendt ned fire representanter til Kinshasa. Ved siden av rettmedisiner Arne Stray-Pedersen sitter Kjetil Turnold, Håvard Aalmo og Tom Luka.

Arne Stray Pedersen på vei inn i Ndolo-fengslet i Kinshasa

I formiddag kom Arne Stray-Pedersen til fengselet i Kinshasa.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Senere i dag håper Graasvold at nettopp Stray-Pedersen skal vitne på vegne av Kripos. Han er rettsmedisiner fra Norsk Folkehelseinstitutt. Det håper han vil være tungen på vektskålen når dommerne skal avgjøre i saken.

– Forklaringen til rettsmedisineren er viktig og vil sette retten i stand til å forstå sammenhengen mellom de to rapportene. Dette vitnet sammen med Frenchs forklaring vil kunne gi retten et riktig bilde. Får den det, er mitt håp at vi vil få et godt resultat, sier Graasvold.

Saken skulle ha startet for nøyaktig to uker siden, men er blitt utsatt to ganger, først på grunn av tolkeproblemer, og så fordi Joshua French ikke var frisk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt