Hopp til innhold

Antiterrorpoliti til aksjon i Frankrike mandag

Politistyrkene RAID og GIPN gjennomførte totalt 150 antiterroraksjoner i flere franske byer natt til mandag. I Lyon ble det funnet en stor mengde våpen og krigsutstyr.

France Paris Attacks

SPENT STEMNING: Frankrikes president Francois Hollande har erklært tre måneders unntakstilstand etter terroren i Paris. Beredskapen er kraftig skjerpet etter angrepene. Søndag oppsto det panikk på Place de la République (bildet) der mange hadde samlet seg til en sorgmarkering. Trusselen som forårsaket trengselen viste seg å være falsk alarm.

Foto: Peter Dejong / Ap

Fredagens terrorangrep i Paris, som så langt har krevd 129 menneskeliv, har ført til en storstilt klappjakt på farlige terrorceller i Frankrike og andre europeiske land.

Natt til mandag gikk antiterrorstyrkene GIPN (Groupes d'Intervention de la Police Nationale) og RAID (Recherche Assistance Intervention Dissuasion) til aksjon i flere franske byer, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Totalt ble det gjennomført 150 aksjoner, 13 av dem i Lyon, melder NTB. Der beslagla politiet en stor mengde våpen, blant annet kalasjnikov-geværer og pistoler, samt skuddsikre vester og en rakettkaster. Fem personer ble pågrepet.

Valls: – Benytter handlingsrommet

Ifølge AFP kan ikke aksjonene settes direkte i sammenheng med terrorangrepene fredag. De skal imidlertid være et ledd i et større antiterrorarbeid, og skjer på grunn av unntakstilstanden i landet, som gir politiet fullmakt til å handle preventivt. President François Hollande har varslet at den vil vare i tre måneder.

Statsminister Manuel Valls bekreftet mandag morgen at det var blitt gjennomført en rekke koordinerte politiaksjoner.

– Vi benytter handlingsrommet som unntakstilstanden gir oss, og avhører folk som er del av radikale jihadistmiljøer, samt alle som fremmer hat mot landet vårt, sa statsministeren til radiostasjonen RTL.

Ransaket leiligheter i Paris-forstad

I tillegg til Lyon slo politiet til i byene Toulouse, Grenoble og Jeumont, som ligger ved den fransk-belgiske grensa. I Jeumont skal flere gater ha blitt sperret av rundt en bygning som ble gjennomsøkt.

Det har også kommet meldinger om en politiaksjon i Paris-forstaden Bobigny, nordøst for hovedstaden. Her skal flere leiligheter ha blitt ransaket. Aksjonen i Bobigny knyttes i større grad til Paris-terroren enn de andre aksjonene, ifølge Le Parisien. TV-kanalen BFM melder at en av selvmordsbomberne som angrep konsertlokalet Bataclan fredag, er identifisert som en 27-åring ved navn Sami fra nettopp Bobigny.

Tre personer skal ha blitt pågrepet i Toulouse og ytterligere arrestasjoner skal ha blitt gjennomført i Grenoble, melder The Guardian.

Ifølge Le Dauphine startet aksjonen i Grenoble i 01-tiden i natt, omtrent samtidig som aksjonen i Toulouse. I løpet av andre halvdel av natten skal flere personer ha blitt avhørt, melder avisen.

Laster Twitter-innhold

200 bevæpnede politifolk

Toulouse-avisen La Dépêche du Midi skriver at det ble iverksatt en operasjon i Mirail-området i byen i 00.45-tiden natt til mandag.

Avisen beskriver operasjonen som en stor og viktig politiaksjon «rettet mot islamistnettverk». 200 bevæpnede politifolk skal ha tatt del i operasjonen.

Området der aksjonen fant sted er det samme som den militante islamisten Mohamed Merah, som i 2012 drepte tre jødiske barn, en rabbiner og tre fallskjermjegere, holdt til i.

Bilder fra Toulouse viser tungt bevæpnet politi med hjelmer og skjold, og et stort antall politibiler under utrykning.

Laster Twitter-innhold

26-åring ettersøkt internasjonalt

Det har blitt iverksatt en internasjonal klappjakt på 26 år gamle Salah Abdeslam, som mistenkes for å ha vært direkte involvert i terroren i Paris fredag.

Abdeslam skal ha blitt stoppet på en grenseovergang til Belgia lørdag morgen, sammen med to andre menn. Grensevaktene stilte ham flere spørsmål og kontrollerte identiteten hans før de lot ham kjøre videre.

Nå er 26-åringen på frifot og ettersøkt i flere land. En bror av ham sitter varetektsfengslet i Belgia og en annen antas å ha sprengt seg selv i lufta under angrepene fredag.

Politiet beskriver Abdeslam som farlig.

Etterlyst

ETTERSØKT: Adeslam Salah (26).

Foto: Fransk politi / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt