– Frankrike kan bli rammet av nye terrorangrep

Den franske statsministeren Manuel Valls advarer om at nye terrorangrep kan finne sted i Frankrike og Europa i dagene eller ukene som kommer. Han sier at myndighetene kjente til planene om angrepet i Paris fredag.

FRANCE-SHOOTING/ French Prime Minister Manuel Valls and French Defense Minister Jean-Yves Le Drian react as they speak to journalists after they visited the psychological help center at the Ecole Militaire in Paris

PRESSET: Frankrikes statsminister Manuel Valls ber folk om å være oppmerksomme og forsiktige i tiden som kommer. Han sier at myndighetene hadde kjennskap til planene om et terrorangrep mot Paris. Nye angrep skal være under planlegging.

Foto: POOL / Reuters

Det kom frem da Valls ble intervjuet av radiostasjonen RTL mandag morgen.

Valls opplyste at regjeringen i Frankrike var kjent med at fredagens terrorangrep i Paris var under planlegging, og at myndighetene er kjent med at det fortsatt planlegges nye angrep.

Disse angrepene kan skje både i Frankrike og i andre europeiske land, ifølge Valls.

– Vi vet at operasjoner er planlagt og fortsatt planlegges, ikke bare rettet mot Frankrike, men også mot andre europeiske land, sa statsministeren.

Han ga ingen ytterligere detaljer om innholdet i terrorplanene.

– Planlagt i Syria

Han sa også at myndighetene er kjent med at terrorangrepet fredag kan spores tilbake til Syria.

– Dette attentatet ble organisert, uttenkt og planlagt i Syria, sa Valls, og la til at det er årsaken til at franske jagerfly nå intensiverer bombeangrepene mot IS-stillinger i landet.

– Vi må fortsette å agere for å ødelegge IS, og vi må gjøre det kontinuerlig, uten å stoppe opp, sa Valls.

Han gjentok president Francois Hollandes budskap om at at Frankrike er i krig.

Ber folk om å være forsiktige

– De angrep Frankrike fordi vi er et fritt folk. Vi er i krig mot terrorismen, den har rammet og kan ramme igjen i dagene som kommer. Jeg sier ikke dette for å skape frykt, men for at franskmenn skal være oppdatert, sa Valls.

Han oppfordret folk til å være oppmerksomme og forsiktige i den spesielle situasjonen landet befinner seg i.

Statsministeren understreket at Frankrike er i sorg – en sorg som vil vare lenge.

– Vi skal leve til det fulle

– Frankrike er i sorg og vi skal i dag, i morgen og i lang tid fremover tenke på ofrene, deres nærmeste og deres familier, som gjennomgår noe forferdelig, sa Valls.

FRANCE-SHOOTING/ An unidentified man, who is looking for his daughter who was present at the Bataclan concert hall during the shooting on Friday, and is without news since then, speaks with French Prime Minister Manuel Valls in Paris

MØTTE PÅRØRENDE: En mann som ikke har hørt fra datteren sin siden hun dro på konsert på Le Bataclan fredag, snakker med statsminister Manuel Valls i Paris søndag.

Foto: POOL / Reuters

Han tror generasjonen som allerede har fått tilnavnet «Bataclan-generasjonen» i fransk presse, kommer til å måtte leve med terrortrusselen lenge.

– Ungdommen som har blitt rammet må stå oppreist. Denne generasjonen kommer til å måtte leve med terrortrusselen lenge. Vi skal leve, leve til det fulle, men med en truende terrorfare, sa Valls.

Fant store mengder våpen i Lyon

Fransk antiterrorpoliti gjennomførte 150 aksjoner natt til mandag, iføle Valls. Minst tre personer skal ha blitt pågrepet i Toulouse. Ytterligere arrestasjoner skal ha funnet sted i Grenoble.

I Lyon skal politiet ha beslaglagt en stor mengde våpen, blant annet kalasjnikov-geværer og pistoler, melder NTB. Fem personer ble pågrepet.

Aksjonene har ingen direkte sammenheng med terroren i Paris fredag, men Manuel Valls bekrefter at myndighetene griper mulighetene som oppstår når det nå er innført tre måneders unntaktstilstand.

– Vi benytter handlingsrommet som unntakstilstanden gir oss, og avhører folk som er del av radikale jihadistmiljøer, samt alle som fremmer hat mot landet vårt, sa statsministeren til RTL.

SISTE NYTT

Siste nytt