NRK Meny
Normal

Dronningen ankom Irland etter bombemeldinger

Dronning Elizabeth ankom Irland tirsdag til tross for bombetrusselen som rammet Dublin bare timer før flyet hennes landet på irsk jord.

Dronning Elisabeth

Dronning Elizabeth ankom den irske hovedstaden Dublin 17. mai på et historisk besøk.

Foto: POOL / Reuters

Protest mot dronning Elisabeth

En ire viser hva ham mener om britene mens dronning Elizabeth innledet besøket i Dublin tirsdag.

Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO / Reuters
Protest mot dronning Elisabeths besøk

Irsk politi barket sammen med republikanske demonstranter i Dublin tirsdag. Demonstrantene var ikke fornøyd med at dronning Elizabeth kom på besøk til den irske hovedstaden.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Etter mange tiår med bitter strid mellom britiske myndigheter og irske republikanere, får ikke dronning Elizabeth besøke landet uten at det blir uro.

To hjemmelagde bomber ble uskadeliggjort før dronningens historiske besøk i Irland i dag.

Til tross for bombetrusselen landet dronningen ved Baldonnel i nærheten av Dublin i følge med sin ektemann prins Phillip, og startet sin fire-dagers visitt i landet. Det er det første besøket til en britisk monark siden landet ble uavhengig i 1922.

Dronningen besøkte blant annet minneparken for dem som falt i kampen for irsk uavhengighet. Lyden av demonstranter som hevet røsten kunne høres under den symbolske markeringen. I den ene enden av parken prøvde nesten 60 demonstranter å presse seg forbi politisperringene.

Sikkerhet til over 200 millioner kroner

Frykten for at voldelige irske nasjonalister skal angripe dronning Elizabeth, gjør at sikkerhetsoppbudet er enormt.

Irland forventet at hundrevis av demonstranter skulle protesterte, og flere demonstrasjoner oppsto. De viftet med bannere til flere republikanske organisasjoner, blant dem Sinn Féin, og de brente et britisk flagg.

Sikkerheten rundt dronningens besøk kostet 30 millioner euro, nesten 240 millioner kroner, og er blitt et av de strengeste sikkerhetstiltakene noensinne i Irland.

Richard Boyd Barrett representerer organisasjonen «Mennesker før fortjeneste,» og kritiserte statsbesøket.

– Vi trenger ikke å bruke 30 millioner euro på å bringe over en av de rikeste kvinnene i verden til Dublin, og stenge byen for et par dager, for å fortelle oss hva vi allerede vet; at vi er venner av folket i Storbritannia, sier han til BBC.

Flere enn 8000 politifolk og militære sto i gatene i Dublin. De har også økt overvåkningen av republikanske dissidenter, ifølge BBC.

Den radikale republikanske gruppen, Eirigi, hadde knappe 150 demonstranter i Parnell Square i Dublin etter at Elizabeth hadde landet. Donal Lynch som bor nord i Dublin var ikke imponert over demonstrasjonene som foregikk i byen tirsdag.

– Det var flere mennesker til messe i min lokale kirke i dag, sier han til The Guardian.

– Demonstrantene klager på den store kostnaden ved å ta imot dronning Elizabeth, men det er jo deres feil. Hadde det ikke vært for truslene deres, ville kostnadene vært lavere. De fleste fra Dublin har ikke noe imot å ha henne her, sier Lynch.

Irland har lagt hatet bak seg

Artikkelen fortsetter under videoen:

Video 7470b70e-7ded-4936-a061-799603628e97.jpg

Hundrevis protesterte i dag mot at dronning Elisabeth besøker landet.

Mener besøket er viktig

Mange mener visitten er et viktig og avsluttende ledd i arbeidet med å legge fortiden bak seg. Britenes statsminister David Cameron beklaget i fjor offentlig at sivile ble drept under Bloody Sunday i Nord-Irland i 1972.

Det eksisterer fortsatt ulike grupperinger som mener at Storbritannia er en okkupasjonsmakt, og som kjemper for at Nord-Irland skal bli en del av den irske republikken fremfor å tilhøre Storbritannia.

Gruppen som kaller seg Real IRA er fryktet for å gjennomføre angrep. En katolsk politimann ble forrige uke drept av et medlem i gruppen. Sinn Féin-leder og republikaner Gerry Adams kaller dronningbesøket forhastet og ufølsomt.

Under dronningens fire dagers visitt skal hun blant annet besøke residensen til president Mary McAleeses, regjeringsbygg, universiteter og slottet i Dublin, samt delta i flere markeringer for de som falt i kampen for irsk uavhengighet

Video Dronning Elisabeth ankom Irland

Dronning Elisabeth ankom Irland tirsdag og skal på en rekke markeringer og besøk de neste tre dagene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt