Hopp til innhold

Amerikanske og italienske styrker angrepet i Somalia

Soldater fra USA og en EU-styrke ble mandag angrepet i Somalia. Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab sier den står bak.

Italienske styrker i Mogadishu etter at en militærkonvoi er blitt angrepet.

Italienske styrker i Mogadishu etter at en militærkonvoi er blitt angrepet.

Foto: FEISAL OMAR

En somalisk tjenestemann opplyser at en angriper først utløste en bilbombe ved portene på Baledogle-basen. Ifølge The Guardian er det stasjonert både amerikanske spesialstyrker og somaliske mannskaper ved basen.

Ved basen er det stasjonert mannskaper som utfører droneangrep mot al-Shabab. I tillegg trenes det opp somaliske regjeringsstyrker ved basen.

Ingen amerikanske soldater ble drept eller såret i angrepet. Det opplyser en amerikansk tjenesteperson til ABC News.

Kilden sier at flere opprørere ble drept. Det var selvmordsbombere som sto bak angrepet.

Nytt angrep

Kort tid etter ble det utført et annet angrep mot en kolonne med soldater fra EUs opptreningsstyrke EUTM i hovedstaden Mogadishu. EUTM bistår som rådgivere for somaliske soldater.

Angrepet mot konvoien fra EU-styrken forårsaket betydelige skader.

Angrepet mot konvoien fra EU-styrken forårsaket betydelige skader.

Foto: FEISAL OMAR

– En bilbombe var rettet mot militærrådgivere fra EU. Et kjøretøy med eksplosiver kjørte inn i kolonnen og det er ofre, sa Omar Abikar, en talsmann for somaliske sikkerhetsstyrker.

Etter at kjøretøyene ble angrepet med eksplosiver oppstod det en skuddveksling. Italias viseutenriksminister Emanuela Del Re skriver på Twitter at italienske soldater var i kolonnen.

Ifølge de første meldingene skal ingen soldater ha blitt rammet i dette angrepet. Det skal riktig nok være sivile som er såret.

Al-Shabaab sier de står bak begge angrepene.

Baledogle ble i sin tid etablert som flyplass og brukt som base for Somalias luftforsvar. USA har de siste årene brukt basen som utgangspunkt for droneangrep mot al-Shabaab, noe Foreign Policy omtalte i 2015. USA bruker også basen til opptrening av somaliske soldater.

I mars i år opplyste USA at amerikanske droner og kampfly har gjennomført 110 luftangrep i Somalia de siste to årene.

SISTE NYTT

Siste nytt