Hopp til innhold

Amerikanske luftangrep i Irak og Syria mot «iranskstøttede opprørere»

USA har gjennomført nye luftangrep i Irak og Syria, og gått etter anlegg som ifølge amerikanerne blir brukt av iranskstøttede opprørere. Den norske utenriksministeren er ikke overraska.

USAs president Joe Biden beordret søndag nye luftangrep i Syria og Ira

USAs president Joe Biden beordret søndag nye luftangrep i Syria og Irak.

Foto: Susan Walsh / AP

Det amerikanske forsvarsdepartementet skriver i en pressemelding at angrepene skjedde etter ordre fra president Joe Biden, og ble utført søndag kveld.

Ifølge amerikanerne var målet for angrepene anlegg som blir brukt av iranskstøttede opprørere.

Angrepene skjedde i grenseområdene mellom Irak og Syria.

– Målene ble valgt ut fordi disse anleggene ble brukt av iranskstøttede opprørere som utfører angrep mot amerikansk personell og fasiliteter i Irak, skriver forsvarsdepartementet.

Ifølge amerikanerne ble blant annet våpenlagre angrepet. Blant målene var anlegg som ble brukt til droneangrep mot amerikanske mål.

– Fem dødsfall

I dag er rundt 2500 amerikanske soldater stasjonert i Irak, skriver BBC. Her driver de blant annet med å lære opp irakiske tropper. Soldatene er en del av den USA-ledede koalisjonen som skal bekjempe terrorbevegelsen IS.

Pressetalsmann John Kirby sier det som har skjedd er et svar på flere angrep mot amerikanere. Han kaller det et forsvarsangrep.

– USA tok nødvendig og målrettede grep for å minimere risikoen for eskalering, men også for å sende et klart og tydelig avskrekkende budskap, sier Kirby.

Det er kommet meldinger om dødsfall etter angrepene, men dette er ikke offisielt bekreftet. Ifølge observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights er minst fem opprørskrigere blitt drept i angrepene. Flere er såret.

Ifølge Syrias statlige nyhetsbyrå er et barn drept, melder nyhetsbyrået AFP.

– Ikke veldig overraska

Nattas angrep skjer samtidig som ministre i den internasjonale koalisjonen samles i Roma i dag. Her deltar også den norske utenriksministeren, Ine Eriksen Søreide.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide deltar i dag på et ministermøte i Roma for den USA-ledede koalisjonen som kjempet mot terrorbevegelsen IS.

Foto: Jil Yngland / NTB

– Jeg er ikke veldig overraska. Jeg regner med at vi kommer til å høre mer om dette under koalisjonsmøtet som begynner om noen få timer, og også på G7-møtet om Syria. Jeg regner med at amerikanerne kommer til å utrede nærmere om hvorfor dette skjer akkurat nå og hvilke mål de hadde med angrepet, sier Søreide til NRK.

Det amerikanske angrepet skjer også i en tid der Iran, USA og andre vestlige land prøver å blåse liv i atomvåpenavtalen med Iran.

– Det er mange brikker i spill knytta til forhandlingene til atomavtalen. Tidsvinduet er også veldig kort for å komme fram til en enighet, sier Søreide.

Dette har både å gjøre med maktskiftet i Iran, men også at landet har økt anrikingen av uran på en måte som bryter atomavtalen, sier Søreide.

– Men dette er også et tydelig bilde på en urolig region hvor amerikanerne stadig er under angrep, sier Søreide.

Advarte Iran

Søndagens angrep er andre gang Biden-administrasjonen utfører angrep i regionen. I februar ble anlegg i Syria, nær grensen til Irak, angrepet.

Også da hevdet USA at opprørsgruppene fikk støtte fra Iran.

Biden uttalte da at Iran burde ta angrepene som en advarsel. Han sa at landet kan vente seg konsekvenser hvis det fortsetter å støtte opprørsgrupper som truer amerikanske mål.

– Du kan ikke oppføre deg som om du har straffrihet. Vær forsiktig, svarte Biden på et spørsmål om hvilket budskap det var han ville sende med angrepene i februar.

Selvforsvar

Søndag ville ikke Biden kommentere de nye angrepene da han møtte pressen kort, men presidenten sa at han ville si mer mandag.

Samtidig advarer amerikanerne mot nye angrep.

– Biden har vært klar på at han vil handle for å beskytte amerikansk personell. Med tanke på den pågående rekken av angrep fra iranskstøttede opprørere, beordret presidenten nye militære handlinger for å hindre slike angrep, sier Kirby.

Han legger til at USA handlet i selvforsvar etter folkeretten.