– Drept etter å ha gjort narr av koran-protester

De to amerikanerne som ble skutt og drept i innenriksdepartementet i Afghanistan, skal ha gjort narr av protestene mot koran-brenningen, ifølge en regjeringskilde.

Afghanistan brenner USAs flagg

Det har vært omfattende demonstrasjoner i Afghanistan etter at en amerikansk NATO-base brente flere eksemplarer av muslimenes hellige bok Koranen som søppel. Lørdag ble to amerikanske rådgivere drept. Bildet er fra Karachi i Pakistan, der en menneskerettighetsgruppe brenner det amerikanske flagget under en demonstrasjon.

Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters

De to amerikanske rådgiverne ble drept inne i departementsbygningen i hovedstaden Kabul lørdag.

– Rådgiverne skjelte ut demonstrantene og brukte skjellsord om dem. De kalte koranen en dårlig bok mens afghaneren hørte på, sier kilden, som ber om å få være anonym på grunn av sakens sensitivitet, til nyhetsbyrået AFP.

– Mannen hadde en verbal krangel med rådgiverne og følte seg truet av dem. Han ble sint og skjøt dem. Åtte skutt ble avfyrt mot dem, sier den afghanske regjeringskilden.

Klappjakt

Deretter skal gjerningsmannen ha sneket seg ut og forsvunnet, og det pågår nå en intens jakt på den afghanske politimannen.

– Ingen ble klar over hendelsen før det hadde gått en time, ettersom det skjedde i et lydtett rom, sier den afghanske tjenestemannen.

Tidligere søndag sa en annen regjeringskilde at en politibetjent som arbeidet i innenriksdepartementets etterretningstjeneste, er mistenkt for drapene. Også denne kilden sier at vedkommende skal være forsvunnet.

Departementet har bekreftet at den mistenkte er ansatt der.

De to amerikanerne skal ha vært en oberstløytnant og en major i den NATO-ledede ISAF-styrken.

NATO svarte lørdag med å tilbakekalle alle sine tjenestemenn som jobber i afghanske departementer. Frankrike og Tyskland kunngjorde søndag ettermiddag at de henter hjem alle sine ansatte i afghanske departementer og statlige institusjoner.

Protester og angrep på norsk leir

Tidligere i uka gikk illsinte demonstranter til angrep på den norske leiren i Maimana. En norsk soldat fikk splintskader i foten av en håndgranat som ble kasta inn fra utsiden av leiren torsdag, og fredag ble det avfyrt en rakett mot leiren.

Fredag oppstod det kamper mellom demonstranter og politi da flere tusen afghanere prøvde å storme et FN-bygg i den nordlige byen Kunduz. Minst fire personer ble drept, og over 50 ble såra i sammenstøtene.

Muslimer behandler hver kopi av koranen med dyp respekt. Brenningen av eksemplarer av koranen i den amerikanske militærleiren i Bagran oppfattes derfor som svært provoserende i Afghanistan, og kan få negative konsekvenser for det viktige fredsfremmende arbeidet i landet før tilbaketrekkingen av NATOs stridssoldater i 2014.

SISTE NYTT

Siste nytt