Hopp til innhold

Nå skal vi fly på Mars for første gang

«Perseverance» har sendt hjem en selfie av seg selv og dronehelikopteret «Ingenuity». I dag gjøres det et nytt forsøk på å få helikopteret til å lette.

Det har gått to måneder siden den vellykkede landingen på Mars. Siden den gang har kjøretøyet «Perseverance» gjennomført noen prøveturer, tatt bilder og analysert omgivelsene sine.

Men det Nasa kanskje har vært aller mest spent på er farkosten som har ligget trygt gjemt i «magen» til «Perseverance».

Dronehelikopteret «Ingenuity» skal prøve å få til noe som aldri har blitt gjort før: En kontrollert flytur fra overflaten på en annen planet.

Ingenuity settes på bakken

«Ingenuity» settes pent ned på bakken.

Foto: Handout / AFP

I begynnelsen gikk alt etter planen. Nasa fikk kontakt med helikopteret kort tid etter landingen, og alt fungerte som det skulle.

Elektronikken og instrumentene overlevde også den første natta på Mars, der temperaturen kom ned i 90 minusgrader.

Nå har Perseverance funnet et flatt sted der den kan sette fra seg Ingenuity, og sendt en selfie av begge to hjem til Nasa. Bildet er tatt med roverens arm, og viser helikopteret fire meter unna.

Den første flyturen var planlagt søndag 11. april, men er utsatt to ganger fordi overgangen til flymodus ikke fungerte som ventet.

Helikopterets systemer måtte oppdateres. Ifølge Nasa er det udramatisk, men tar tid. Oppdateringene må sendes, installeres, startes opp og testes.

Helikopteret skal prøve å lette klokken 9.30 norsk tid. Det tar rundt tre timer før resultatene kommer tilbake til Nasa:

Landingsstedet til Ingenuity

Her skal «Ingenuity» lette og lande fem ganger.

Foto: Handout / AFP

Overlevde iskald natt

Nasa har kalt det «et utenomjordisk brødrene Wright-øyeblikk», og kunne nylig avsløre at det 2 kilo tunge helikopteret har med seg en bit av vingen fra det originale brødrene Wright-flyet.

Ingenuity

En bitte liten bit av det originale brødrene Wright-flyet er festet under solcellepanelet på «Ingenuity».

Foto: Handout / AFP

Før helikopteret kan ta av skal «Perseverance» undersøke vær- og vindforholdene nøye. Den kan analysere støvnivå, vindstyrke og -retning, trykk, luftfuktighet, temperatur og stråling.

De første dagene «Ingenuity» sto på egne bein på overflaten, ble det målt 21 minusgrader på det varmeste, og nærmere 90 minusgrader på det kaldeste.

– Denne informasjonen vil gi oss flere biter til puslespillet på Mars, og hjelpe oss med å forberede menneskelig utforskning. Vi håper dette vil hjelpe oss med å gjøre slike oppdrag tryggere, sier Manuel de la Torre Juarez hos Nasa.

Når alt ligger til rette kommer «Ingenuity» til å starte opp de 120 centimeter lange rotorbladene, fly tre meter opp, sveve i 30 sekunder, snu og lande igjen.

Mars-landingen.

«Perseverance» lander på Mars.

Foto: NASA / AFP

Fem flyturer

En av de ansvarlige for bragden er norske Håvard Fjær Grip. Han har tidligere fortalt til NRK at helikopteret skal styres ved hjelp av kunstig intelligens og kommandoer fra Nasa.

Siden det tar flere minutter før signalene når frem, kan det ikke styres i sanntid.

SPENT: Håvard Fjær Grip frå Noreg har vore leiande i utviklinga av minihelikopteret til NASA som om sju månadar skal prøve å fly på Mars. Her viser han fram modellen av helikopteret som har han heime i stova. Han seier det kriblar i magen.

Håvard Fjær Grip er mannen «bak spakene» hos Nasas Jet Propulsion Laboratory.

Foto: Privat

Ingenuity har egne kameraer, og har allerede sendt et fargebilde av bakken der den står. Flyturen vil også bli filmet av «Perseverance».

Ingenuity skal etter planen gjennomføre fem testflyginger i løpet av en måned, med en rekkevidde på 50–70 meter.

Da er helikopterets oppdrag utført, men «Perseverance» er langt fra ferdig. Den skal kjøre videre og utforske Jezero-krateret, der forskere håper det finnes spor etter gammelt liv.

Jubel i Nasas kontrollrom

Jubel i kontrollrommet hos Nasa etter den vellykkede landingen. Nasa håper på liknende scener i helga.

Foto: Bill Ingalls / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt