NRK Meny
Normal

Al Qaida utgir terroroppskrift

Al Qaida ber muslimer i vestlige land om å sveise fast stålblader på terrengbiler og kjøre inn i store menneskemengder.

Al Qaida Jemen

Al Qaida på Den arabiske halvøy med tilhold i Jemen oppfordrer aktivister til å angripe menneskemengder med terrengbiler påført stålblader.

Foto: Scanpix/AP

Al Qaida på Den arabiske halvøy, med tilhold i Jemen, kommer med oppfordringen i propagandabladet "Inspirere". Hensikten med bladet er å rekruttere unge vestlige mennesker til hellig krig og inspirere til vilkårlige angrep.

Tidsskriftet oppfordrer også til andre måter å gjennomføre terroraksjoner i USA på som ikke krever altfor mye planlegging og som er billige.

Et eksempel er å skyte rundt seg i kantiner ved statlige institusjoner og drepe så mange tjenestemenn som mulig.

Vestlige land

Redaktøren oppfordrer til angrep i Israel, USA, Storbritannia, Canada, Australia, Frankrike, Tyskland, Danmark, Nederland og andre land der myndigheter og opinionen støtter okkupasjonen av palestinsk land.

- Dersom du har tilgang til våpen, ta dem med så du kan avslutte jobben selv om bilen skulle bryte sammen, heter det i oppfordringen, som nyhetsbyrået AFP gjengir.

Forfatteren ser ikke bort fra at de som følger oppfordringen selv kan bli drept og ende som martyrer.

Les: Tusener på flukt etter kamper i Jemen

Les: Voldsomme sammenstøt i Jemen

Les: - Al Qaida bak overfall i Sør-Jemen

"Min elskede Osma bin Laden"

I en annen artikkel med tittelen "Mitt liv i hellig krig" skriver den amerikanske statsborgeren Samir Khan, som står bak tidsskriftet, at han er stolt over å være en forræder i de amerikanske myndighetenes øyne samtidig som han er stolt over å være muslim.

- Jeg bruker denne muligheten til å understreke min troskapsed til den rasende løve, den hellige krigs mester, Guds ydmyke tjener, min elskede Osama bin Laden, må Gud bevare ham, skriver Samir Khan.

Amerikansk etterretning tror Khan er en internettmilitant som startet sin virksomhet i kjelleren i barndomshjemmet i New York. og at han nå oppholder seg i Jemen.

Unngå å bli oppdaget

Forsker Thomas Hegghammer

Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt tviler på at særlig mange lar seg rekruttere ved å lese Al Qaidas terroristoppskrift.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / SCANPIX

Forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forksningsinstitutt (FFI) har kommentert tidsskriftet på nettstedet jihadica.com .

Han peker på en annen del av innholdet som han mener kanskje er mest interessant. Det gjelder hvordan terrorister skal unngå å bli oppdaget.

  • Oppfordringen er å ikke reise utenlands, men gjennomføre aksjoner på amerikansk jord.
  • Ikke bruk mobiltelefoner eller Internett for å kommunisere om terrorvirksomhet. Dersom du likevel må gjøre det, så snakk i koder og bruk kryptert kommunikasjon.
  • Dersom du ikke har et rulleblad, så fortsett å holde deg "ren", og ikke vis deg sammen med andre aktivister.
  • Ikke klikk deg inn på jihadistiske nettsider, men få den propagandaen du ønsker fra anti-jihadistiske sider som overvåker virksomheten vår.

Hegghammer konkluderer med at de som følger disse reglene vil være svært vanskelig å oppdage.

Spørsmålet han stiller er hvor mange som lar seg lokke av å lese "Inspirere".

- Samir Kahns strategi forutsetter at mennesker kan få nok motivasjon til å dø for saken i et tilnærmet vakum. Historien viser derimot at slik motivasjon kommer etter kontakt med andre likesinnede, selv om det finnes unntak, skriver Hegghammer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt