Al Qaida ga ordre om Charlie Hebdo-angrep

En uke etter terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo sier Al Qaida at de står bak angrepet, det tror ikke terrorforsker er et helt riktig bilde.

Ali al-Ansi påtar seg ansvaret for Paris-terroren

I en ny video som ble publisert i dag påtar Al Qaida i Jemen seg ansvaret for terrorangrepet i Paris. Nasser al-Ansi leste opp meldingen der han fortalte at Ayman al-Zawahiri gav ordren.

Foto: - / Afp

 Al Qaida Ayman al-Zawahri

Det skal være terrororganisasjonens øverste leder Ayman al-Zawahiri som beordret angrepet.

Foto: Ap

– Vi, Al Qaida i Jemen, tar på oss ansvaret for denne hevnaksjonen for Guds budbringer, sier en av nettverkets ledere, Nasser al-Ansi, i videoen.

Det skal være terrororganisasjonens øverste leder Ayman al-Zawahiri som beordret angrepet som drepte 12 personer.

– Lokal operasjon

– Jeg tror dette har vært en lokal operasjon, og alle de store terrororganisasjonene har ønsket å bli assosiert med dem, men så har de ikke vist hvem som har hatt kommandokontroll, sier forsker og leder Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), Helge Lurås til NRK.

De tre gjerningsmennene bak Paris-terroren, brødrene Saïd og Chérif Kouachi og Amedy Coulibaly, skal ha pekt på ulike terrororganisasjoner som oppdragsgivere for angrepet.

De to brødrene hevdet gjentatte ganger i løpet av de dramatiske fluktdagene at de gjorde dette for Al Qaida i Jemen, og terrornettverket var raskt ute med å hylle terroren som sjokkerte en hel verden. Nå har de lagt ut en video som sier noe annet.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen al-Qaida i Yemen

Video: Vestlige etterretning har tidligere vært skeptisk til disse opplysningen tidligere, Al Qaida er helt tydelig på at de tar ansvar for terroren i Paris.

Tror ikke al-Zawahri styrte

– Det var lederne som besluttet målet og finansierte planen, etter ordre fra vår sjef Ayman al-Zawahiri. Heltene ble valgt ut, og de svarte på oppgaven, sier al-Ansi, det tror Lurås er en sannhet med visse modifikasjoner.

– Jeg tror det er lite sannsynlig at al-Zawahri, som oppholder seg i Pakistan, har hatt noe med det operasjonelle å gjøre.

– Jeg tror de tre har gjort mye selv, og kanskje er det andre som har hjulpet til i prosessen, men dette har nok vært personer i kretsen. Jeg tror dette har vært en lokal operasjon og ingen utenfor Frankrike har hatt konkret kjennskap om detaljer i operasjon. Det er også noe Al Qaida har oppfordret sine sympatisører til å gjøre.

Sjefen for det finske sikkerhetspolitiet, Antti Pelttari, sier det er oppsiktsvekkende dersom det stemmer at al-Qaida står bak terroren i Paris.

– Dersom denne informasjonen kan bekreftes, vil det være det første angrepet av betydning al-Qaida har gjennomført i Vesten på nesten ti år, sier han til nyhetsbyrået FNB.

Ifølge amerikanske etterretningskilder så trente eldstebror Said Kouachi med Al Qaida i Jemen så sent som i 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt