Hopp til innhold

Aktor til NRK: Frode Berg var kun en kurér

MOSKVA/OSLO (NRK): Den russiske statsadvokaten Milana Digajeva tilbakeviser at hun har ment at Frode Berg var mer enn en kurér i spionsaken.

Milana Digajeva

Den russiske statsadvokaten Milana Digajeva på vei fra rettsbygningen i dag.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Den russiske statsadvokaten Milana Digajeva sier til NRK at hun ikke har sagt at Frode Berg har vært noe mer enn en kurér.

– Jeg sa bare et par-tre ord om tiltalebeslutningen, noe mer konkret opplyste jeg ikke om, sier statsadvokaten.

Tirsdag kveld meldte russiske medier at aktoratet mente at Frode Berg ikke var en uvitende kurér, men at han hadde en aktiv rolle i etterretningsoperasjonen som førte til at han ble arrestert av russisk politi.

Statsadvokat Digajeva ble sitert på følgende:

Frode Berg

Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen i byretten i Moskva juni 2018.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

«Frode Berg er tiltalt for å ha spionert for Norge. Han samlet informasjon om atomubåter. Han ble kontaktet av norsk etterretning, og han gikk med på å samarbeide med dem mot godtgjørelser. Berg ble pågrepet mens han mottok informasjon fra en russisk borger som jobbet for et selskap i forsvarsindustrien, og denne borgeren opererte under FSBs kontroll.»

Ifølge nyhetsbyråene Ria Novosti og Interfax påstod aktoratet at Berg var sendt ut for å hente hemmelig informasjon om de nye russiske ubåtene i Yasen-klassen, som skal jakte på fartøy fra Nato-landene.

Går tilbake på uttalelsene

Da NRK konfronterer statsadvokaten med uttalelsene, tilbakeviser hun at hun har sagt det som er referert.

– Jeg sa bare én setning, hvor jeg forklarte det han er anklaget for, sa hun.

Hun avviser å ha sagt at Berg var noe annet enn en kurer, slik det fremgikk tirsdag.

– Jeg vet ikke hva du snakker om. Jeg sa bare to-tre ord om den endelige konklusjonen som lå til grunn for tiltalen. Jeg oppga ingen flere detaljer. Jeg sa ikke det du refererer til, sa Digajeva.

– Han ser bra ut

Onsdag begynte de reelle rettsforhandlingene i spionsaken mot den tidligere grenseinspektøren.

Forhandlingene går bak lukkede dører og har vært omgitt av hemmelighold fordi saken omhandler forhold som berører rikets sikkerhet.

Berg selv forklarte seg i dag, på den andre dagen av rettssaken.

NRK fikk et glimt av Frode Berg i rettssalen. I likhet med de tidligere fengslingsmøtene stod han i et glassbur.

Statsadvokat Digajeva hevder overfor NRK at Frode Berg ser bra ut, og at det var god stemning under rettsmøtet.

Frode Bergs advokat Ilja Novikov sier til NRK at hovedforhandlingene er over, etter kun to dager. Det er svært uvanlig at en slik sak tar så kort tid.

– Rettssaken mot Berg er i praksis ferdig, nå gjenstår bare sluttprosedyrer og opplesing av dom, sier Novikov.

Tror det kommer en utvekslingsavtale

Dommen vil trolig falle i Moskvas byrett 16. april, og eksperter med innsikt i det russiske rettssystemet og spionsaker mener han kommer til å bli kjent skyldig.

Strafferammen er mellom 10 og 20 års fengsel. Berg har allerede sittet i varetekt siden desember 2017, som eventuelt vil bli trukket ifra.

NRK har snakket med en russisk etteretningsekspert som mener at en utvekslingsavtale kan bli drøftet når statsminister Erna Solberg møter president Vladimir Putin i neste uke.

Les mer: Spionsaken starter tirsdag: – Nå vil vi bare ha pappa hjem

Moskva-korrespondent Jan Espen Kruse har snakket med den russiske statsadvokaten i rettssaken mot spiontiltalte Frode Berg. Milana Digajeva sier at hun ikke har sagt at den spionsiktede nordmannen Frode Berg har vært noe mer enn en kurér.

Moskva-korrespondent Jan Espen Kruse har snakket med den russiske statsadvokaten i rettssaken mot spiontiltalte Frode Berg. Milana Digajeva sier at hun ikke har sagt at den spionsiktede nordmannen Frode Berg har vært noe mer enn en kurér.

– Erklærte seg ikke skyldig

Den pensjonerte grenseinspektøren erklærte seg ikke skyldig da saken mot ham startet tirsdag. Han har erkjent kontakt med norsk etterretning, men nekter for spionasje.

Det var 5. desember 2017 at Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB og siktet for spionasje. Da han ble anholdt, hadde han hemmeligstemplede dokumenter om den russiske nordflåten og 3000 euro i kontanter på seg.

Pengene, som han hadde han fått av to nordmenn, skulle overleveres i Russland.

Frode Berg sa lenge at han kun var i Moskva for å besøke venner, men etter hvert innrømmet han at han var i Russland på oppdrag for den norske etterretningstjenesten.

Han hevder at han kun var en kurér, og ikke hadde kjennskap til hvilke dokumenter han hadde på seg og hvem som egentlig var mottaker av de 3000 euroene.

Les mer: Rettssaken mot Frode Berg starter: Hva nå med forholdet mellom Norge og Russland?

SISTE NYTT

Siste nytt