Hopp til innhold

Aktor: Disse ubåtene var målet til Frode Berg

MOSKVA/OSLO (NRK): De nye atomubåtene i Yasen-klassen skal jakte på fartøy fra Nato-landene. Aktoratet i Frode Berg-saken mener han var en aktiv deltager i en etterretningsoperasjon som skulle finne informasjon om ubåtene.

K-560 Severodvinsk

AMERIKANERNE FRYKTER DENNE UBÅTEN: K-560 Severodvinsk til kai. Dette er den første ubåten i den nye Yasen-klassen.

Foto: Wikimedia

I dag begynte de reelle rettsforhandlingene i spionsaken mot Frode Berg.

Advokat Ilja Novikov sier til NRK at saken vil bli behandlet i dag, og så kommer det sannsynligvis et nytt møte 9. april. Saken blir trolig avsluttet 16. april med en dom. Det er også ventet at dommens lengde blir forkynt den dagen, opplyser Novikov.

Det er mange vakter til stede foran rettssal 435, og vaktene håndhever fotoforbudet strengt. NRK fikk et lite glimt av Frode Berg. Han sto i ett glassbur.

Forhandlingene går bak lukkede dører. Likevel har det kommet litt informasjon om planen til aktoratet.

 Frode Bergs advokat Ilja Novikov

Frode Bergs advokat Ilja Novikov på vei inn i retten på andre dag av rettssaken.

Foto: Morten Jentoft/NRK

– Hadde en mer aktiv rolle

Aktoratet vil føre vitner som kobler Frode Berg til en etterretningsoperasjon som hadde som mål å skaffe hemmelig informasjon om et av de viktigste våpnene i det russiske arsenalet.

Atomubåtene i Yasen-klassen skal etter planen danne ryggraden i den russiske flåten av angrepsubåter.

Aktoratet sa til russisk media tirsdag kveld at Berg ikke var en uvitende kurer, men at han hadde en mye mer aktiv rolle i etterretningsoperasjonen. Ifølge russiske medier påstår aktoratet at Berg var sendt ut for å hente informasjon om de nye russiske ubåtene.

Frode Berg

Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen av varetektsfengslingen av han i byretten i Moskva i juni 2018.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Den russiske statsadvokaten Milana Digajeva gikk da ut og kommenterte tiltalen.

– Frode Berg er tiltalt for å ha spionert for Norge. Han samlet informasjon om atomubåter. Han ble kontaktet av norsk etterretning, og han gikk med på å samarbeide med dem mot penger, sa hun til nyhetsbyrået RIA Novosti, skriver NTB.

Også nyhetsbyrået Interfax omtalte uttalelsene.

– Berg ble pågrepet mens han fikk informasjon fra en russisk borger som jobbet for et selskap i forsvarsindustrien, og denne borgeren opererte under FSBs kontroll, ifølge Digajeva.

Advokaten til Frode Berg ønsket ikke å kommentere påstandene fra aktoratet da han snakket med NRK onsdag morgen.

Han kommer ikke til å føre noen vitner i saken.

Severodvinsk

STILLEGÅENDE: Skroget og fremdriftssystemet til K-560 Severodvinsk er utformet for å gjøre den vanskelig å oppdage.

Foto: Wikimedia

Et potent våpen

Yasen-klassen bygges nå ved verftet til Sevmash i byen Severodvinsk. To ubåter er ferdige, en er i aktiv tjeneste, mens den andre er under uttesting. Byggingen av den første i klassen, K-560 Severodvinsk, ble egentlig startet i 1993, men ble ikke fullført før i 2010.

Søsterfartøyet K-561 Kazan har vesentlige oppgraderinger.

I et lengre intervju med nyhetsbyrået Interfax sier direktøren for skipsverftet, Mikhail Budnitsjenko, at de nå jobber for fullt med å fullføre to nye atomubåter i klassen. Det er planlagt at den russiske marinen skal ha åtte slike båter, skriver USNI-News. Andre kilder opplyser at målet er tolv.

– Dette er noe helt nytt for marinen, sier Budnitsjenko.

– For første gang vil vi ha en ubåt som ikke bare kan nedkjempe mål på overflaten og under vann, men også fungere som strategisk avskrekking på grunn av farten, missilene som kan angripe land og at den er så vanskelig å oppdage, opplyser Budnitsjenko.

Dette synet blir støttet av analysebyrået Janes, som mener våpnene ubåten har gjør at Russland lettere kan angripe mål (PDF).

Kalibr kryssermissil

AVANSERT VÅPEN: Kryssermissilet Kalibr har lang rekkevidde. Russerne har brukt det til å treffe mål i Syria fra ubåter i Middelhavet.

Foto: Wikimedia

Bekymrer amerikanerne

Sjefen for de amerikanske styrkene i Europa, admiral James G. Foggo, sa i oktober i fjor at de nye ubåtene til russerne er en reell trussel.

– Overflateskipene til russerne kan ikke konkurrere mot våre skip. Det er under vann at russerne ser en mulighet, sa Foggo til The National Interest.

Han er spesielt bekymret for Yasen-klassen, fordi de kan utstyres med langtrekkende, kryssermissiler. Ett av dem er 3M-14T Kalibr med en rekkevidde på opp til 2500 kilometer.

– Uansett hvor en slik ubåt er i farvannene rundt Europa, så kan de nå alle hovedstedene med dette våpenet, sier Foggo.

K-560 Severodvinsk skyter missil

LANGTREKKENDE: K-560 Severodvinsk skyter ut et kryssermissil.

Foto: Ru.mil

Meget stillegående

Yasen-klassen er fjerde generasjon russiske atomubåter. De skal være bygd med et skrog som gjør den vanskeligere å oppdage med sensorer som benytter magnetfelt.

Amerikanske «Office of Naval Intelligence, ONI» mener ubåten også er meget stillegående.

– Den stillere enn våre Los Angeles-klasse angrepsubåter, men ikke så stille som Seawolf-klassen eller Virginia-klassen, skriver ONI.

– Men russerne er aldri langt bak oss i denne typen teknologi, og de bygger allerede forbedrede utgaver av båter i Yasen-klassen.

Ut fra hva ONI skriver, kan det virke som amerikansk etterretning sitter på mye informasjon om Yasen-klassen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.