NRK Meny
Normal

Vet ikke når nordmannens sak kommer for retten

BANJUL (NRK.no): Den overgrepssiktede nordmannen har fått en av Gambias fremste advokater til å representere seg. Men foreløpig vet forsvareren lite om hvor saken står.

Sheriff Marie Tambadou forsvarer den overgrepssiktede nordmannen i gambia

Sheriff Marie Tambadou er president for Gambias advokatforening, og en av landets fremste advokater. Her med Dagsrevyens reporter Martin Fjørtoft.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Gaute Zakariassen i Gambia

Når Sheriff Tambadous svarte Mercedes svinger inn foran kontoret hans i hovedstaden Banjul, er det en halvtime etter avtalt tid. Bilen hans er det nyeste, mest blankpolerte kjørteøyet vi kommer til å se i løpet av hele vårt ukeslange opphold i Gambia. Fra speilet dingler en vimpel med logoen til London-laget Arsenal.

Tambadou skynder seg å beklage forsinkelsen; han kommer direkte fra et møte i retten som dro ut. Selv bedyrer han at han er opptatt av å være presis, men at domstolenes timeplan dessverre er utenfor hans kontroll.

Vet lite om saken

Sheriff Marie Tambadous kontor i Banjul, Gambia

Fra dette kontoret i hovedstaden Banjul skal slagplanen legges for nordmannens forsvar.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Det varslede rettsmøtet ser også ut til å ha blitt utsatt på ubestemt tid, og Tambadou har ikke fått vite noe mer om når saken kan ventes å komme opp for retten.

– Jeg har vært i retten i dag, og jeg har funnet ut at det ikke er berammet noe rettsmøte den 17. januar , opplyser han.

Tidligere samme dag har Tambadou snakket med politiet for å få vite hvor saken til klienten hans står. Det er lite nytt å melde.

Siden nordmannen ble pågrepet 29. desember, har Tambadou besøkt ham to ganger: Én gang som ledsager for nordmannens norske advokat etter pågripelsen, og igjen uken etterpå for å finnne ut om han selv ville ta saken. Han endte med å takke ja, forutsatt at vilkårene hans blir møtt.

– Står bra til med nordmannen

Nordmannen har det etter forholdene bra, mener Tambadou.

– Han sier ikke mye, men han har det greit. Forholdene er akseptable, men det er tross alt et fengsel; det er overbefolket, trangt og tøft.

Mannen skal ha innrømmet overgrep i avhør nyttårsaften. Men etter det Tambadou erfarer, kommer nordmannen til å erklære seg ikke skyldig etter tiltalen når saken kommer opp for retten.

Nå venter Tambadou på å få møte klienten sin igjen, slik at han kan gjennomføre et dybdeintervju og legge en strategi for forsvaret.

Har fått erfaren forsvarer

Tambadou er president i den gambiske advokatforeningen, og det var slik han først kom i kontakt med nordmannens norske advokat Sigurd Klomsæt. Etter å ha hjulpet Klomsæt med å få adgang til fengselet, ble han spurt om han selv kunne ta saken.

– Klomsæt spurte meg om å foreslå mulige forsvarere, og jeg ga ham en liste med navn. Men etter møtet med nordmannen i fengselet, spurte han meg om jeg selv kunne tenke meg å ta saken.

Dermed har nordmannen fått en av Gambias fremste advokater til å representere seg. Men foreløpig vet Tambadou lite om detaljene i saken.

– Jeg må vente til saken kommer opp for retten for å få framlagt bevisene.

Politiet har siktet nordmannen på tre punkter, for brudd på turismeloven, for besittelse av pornografi og for seksuell omgang med mindreårige. Ifølge Tambadou kan han også bli siktet og tiltalt på et fjerde punkt, for brudd på landets forbud mot homofili.

Strafferammen for de mest alvorlige punktene er 14 års fengsel, men ifølge advokaten kan de bli lagt sammen, slik at nordmannen kan måtte sone opptil 21 år i gambisk fengsel.

Blir nedringt om saken

Under møtet med NRK, ringer advokatens tre mobiltelefoner ustanselig. Mange av oppringningene er fra norske nummer, trolig fra journalister som vil vite hva siste utvikling i saken er.

Men Tambadou har også fått mange henvendelser fra privatpersoner og organisasjoner etter at det ble kjent at han var villig til å ta saken.

– Jeg har fått spørsmål om det moralske ved å ta denne saken, både fra Norge og fra Gambia.

Landets forening for kvinnelige jurister og en norsk-gambisk vennskapsforening skal være blant dem som har stilt spørsmål ved at Tambadou er villig til å representere noen som er siktet for alvorlige overgrep mot barn.

Sheriff Marie Tambadou på sitt kontor

Tambadou er en lidenskapelig tilhenger av London-fotballaget Arsenal, og har sett flere kamper i England. Bakgrunnsbildet på pc-en hans er naturlig nok av favorittlaget.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Jeg blir spurt om jeg har kvaler med hensyn til å representere en mulig overgriper, men jeg anser det som hans menneskerett å bli representert og få sin sak presentert på en best mulig måte.

– Hører oftere om lignende saker

Det er ikke første gang Tambadou representerer overgrepssiktede utlendinger; han har tidligere forsvart en nederlender og en italiener for lignende anklager. Begge sakene endte med utlevering til klientenes hjemland.

Selv om han mener at denne typen saker er forholdsvis sjeldne i Gambia, hører han oftere og oftere om lignende overgrepssaker.

Økningen har også blitt tatt på alvor av myndighetene de siste årene. Gambisk politi har opprettet en egen enhet som jobber med overgrepssaker, og nye forskrifter forbyr barn å oppholde seg alene på strendene og i turistområdene. Det er nødvendig, mener Tambadou.

– Vi er økonomisk avhengige av turismen. Og selv turister med skumle hensikter har rett til representasjon.

Senere samme dag får vi etter lange forhandlinger et kort møte med politiets pressetalsmann Sulayman Seka. Han opplyser at saken og bevismaterialet er oversendt til retten, og nekter kategorisk å uttale seg om saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt