NRK Meny
Normal

Mattilsynet advarer: Unngå å spise rå spirer

Svenske myndigheter frykter flere tilfeller av Ehec-smitte. Nå advarer også Mattilsynet det norske folk mot å spise rå spirer.

E.coli

E.coli utbruddet i Europa i 2011 har hittil kostet 47 mennesker livet.

Foto: Afp / Scanpix

Etter at den farlige Ehec-bakterien ble oppdaget i Sverige for kort tid siden, går både det svenske og norske mattilsynet ut og advarer folk mot å kjøpe en rekke forskjellige spirer i butikken.

I midten av juni ble en svensk mann i Skåne lagt inn på sykehus med den svært agressive og farlige varianten av E.coli-bakterien Ehec.

Dette er den samme typen E.coli-bakterien som har krevd flere menneskeliv i Tyskland i år.

Den smittede personen ble sendt til sykehuset med blodig diaré, men skal nå være på bedringens vei, skriver expressen.se. Han skal ikke ha vært i Tyskland, og heller ikke ha vært i kontakt med noen derfra.

Dette betyr mest sannsynlig at personen er smittet i Sverige, noe som aldri har skjedd tidligere.

Frykter flere tilfeller

Myndighetene i Sverige frykter at flere tilfeller med Ehce-smitte vil dukke opp, og går derfor ut og advarer folk mot å kjøpe en rekke forskjellige varer i butikkene.

– Vi ber alle unngå å handle rå spirer. Vi har en mistanke om at frøene kan være smittet, sier Hans Lindmark i det svenske mattilsynet til expressen.se.

Anbefalingen gjelder både spirer som selges i butikken og de man dyrker hjemme.

Disse varene blir fjernet fra svenske butikker

Også i Norge går Mattilsynet nå ut med en sterk advarsel til de norske forbrukerne.

– Mattilsynet har ingen informasjon som tyder på at de mistenkte frøene befinner seg på det norske markedet. De fire norske spireprodusentene har ikke importert bukkehornskløverfrø fra den mistenkte virksomheten, sier rådgiver i Mattilsynet,Torunn Stalheim.

Selv om det ikke er rapportert om nye sykdomstilfeller knyttet til utbruddet i Sverige her i Norge, følger norske myndigheter nøye med på utviklingen i nabolandet.

– Vi henger på det som skjer både i Tyskland, Frankrike og Sverige, sier pressevakt, Lars Tore Hestad til NRK.no.

– Vi går ut med dette rådet for å være på den sikre siden, sier Stalheim i en pressemelding.

– Vær nøye med hygienen

– Det kan være svært små mengder med bakterier på frøene, men i modningsprosessen er det gode forhold for at de vokser, sier Lindmark som er mikrobiolog.

Myndighetene går også ut med flere generelle råd om å være nøye med hygienen.

– Vask alle grønnsaker grundig, sørg for god håndhygiene, og dersom grønnsakene varmes opp over 70 grader vil Ehec-bakterien dø, sier Lindmark.

Leter etter kobling

Undersøkelser ble umiddelbart satt i gang i Sverige for å finne smittekilden. De kan fremdeles ikke utelukke at smitten kan komme fra Tyskland.

En svensk kvinne døde av Ehec i mai, etter at hun ble smittet av bakterien i Tyskland. Totalt har 53 svensker blitt rammet av infeksjonen, men alle har vært koblet til utbruddet i Tyskland.

– Tidligere svenske tilfeller av E.coli-smitte har hatt en forbindelse med Tyskland, men ikke dette tilfellet i Skåne. Vi snur opp ned på det meste for å finne en mulig kobling, sier Sofie Ivarsson, epidemiolog ved Smittskyddsintituttet til TT.

Kostet 47 menneskeliv

Senest denne uka ble det meldt om fire nye E.coli-dødsfall i Tyskland.

Utbruddet, som trolig er forårsaka av bønnespirer dyrka på en gård nordvest i Tyskland, har ført til om lag 3800 sykdomstilfeller i til sammen 16 land. 850 av tilfellene blir betegna som alvorlige, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

I alt har 47 personer mistet livet som følge av utbruddet.

Det meldes fremdeles inn nye smittetilfeller daglig, men siden slutten av mai, har antall syke sunket gradvis.

Bønnespirer er kilden til et dødelig E.coli-utbrudd

Bønnespirer er kilden til det dødelige E.coli-utbruddet i Tyskland. Nå advarer også svenske myndigheter folk mot å kjøpe spirer i svenske butikker.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt