«Dr Frankenstein» tatt i Tyrkia

Yusuf Ercin Sonmez, én av de hovedmistenkte kirurgene som knyttes til organhandel fra fattige mennesker i Kosovo, er arrestert i Istanbul.

Organhandel i Kosovo

Dette skal ha vært hovedsetet for organhandelen fra Kosovo.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

Kirurgen er, ifølge den serbiske allmennkringkasteren RTS, mistenkt for å være hovedkirurgen under operasjonene der kosovoalbansk mafia skal ha drept fattige mennesker for å stjele og selge organene deres på det internasjonale markedet.

Les også: EU tiltaler UCK-ledere for krigsforbrytelser
Les også: – De vil ødelegge Kosovos rykte
Les også: Jagland krev ny Kosovo-gransking

Han går under tilnavnet «Dr Frankenstein» i tyrkiske medier. I den britiske avisen The Guardian går han under benevnelsen «Dr Vampyr»

Kosovo har tidligere vært linket til handel av menneskeorganer.

Tidligere i år ble et internasjonalt nettverk for organhandel rullet opp i Kosovo etter razzia mot en klinikk i hovedstaden Pristina.

Her skal det ha blitt utført ulovlige transplantasjoner av organer, som var kjøpt av fattig lokalbefolkning.

Lovet fattige penger for organer

Ifølge aktor Jonathan Ratel i EU skal en rekke fattige mennesker fra land som Tyrkia, Moldova, Kasakhstan og Russland ha blitt flydd inn til Kosovo under lovnad om at de skulle få penger for organene sine.

Fremme i Kosovo skal ofrene ha blitt drept under operasjonen. Så ble organene solgt.

Det skal være en link fra denne saken til at medlemmer i Kosovos frigjøringshær solgte organer fra drepte serbere.

Ifølge en rapport om organisert kriminalitet som Europarådet har utarbeidet skal Kosovos statsminister Hashim Thaci være direkte innvolvert i organhandelen.

Tok organene til serbiske fanger

Hashim Thaci

Statsminister Hashim Thaci er mistenkt for å stå bak organhandelen.

Foto: ARMEND NIMANI / Afp

Personer i Thacis innerste sirkel skal under krigen ha bortført serbiske fanger, ført dem inn i Albania, drept dem, og solgt nyrene deres på svartebørsen, hevdes det i rapporten, som er ført i pennen av den sentrale Europarådet-etterforskeren Dick Marty.

– Når kirurgene som utførte transplantasjonene var klare, ble fangene tatt ut av cellen og henrettet, før liket raskt ble fraktet til operasjonsstua, heter det i rapporten om overgrepene, som skal ha skjedd i den albanske hovedstaden Tirana.

SISTE NYTT

Siste nytt