Hopp til innhold

– De vil ødelegge Kosovos rykte

Statsministeren i Kosovo, Hashim Thaci, avviser anklagene om at han skal være involvert i et kriminelt nettverk som blant annet står bak organhandel. Forfatteren bak rapporten med anklagene innrømmer også at det finnes få konkrete beviser.

Hashim Thaci

Statsministeren i Kosovo, Hashim Thaci, mener beskyldningene mot ham ødelegger for hele landet.

Foto: ARMEND NIMANI / Afp

I en rapport laget på oppdrag for Europarådet om organisert kriminalitet knyttes Hashim Thaci, som vant helgas parlamentsvalg i Kosovo, til alvorlig kriminalitet og får merkelappen mafiasjef.

Les: - Statsminister sjef for illegal organhandel

Rapporten peker på Thaci som sjefen for et nettverk som har utført en rekke kriminelle handlinger i mer enn et tiår. Nettverket spinner ut fra Kosovos frigjøringshær, og linkes blant annet til grotesk handel med menneskeorganer.

Personer i Thacis innerste sirkel skal under krigen ha bortført serbiske fanger, ført dem inn i Albania, drept dem, og solgt nyrene deres på svartebørsen, hevdes det i rapporten, som er ført i pennen av den sentrale Europarådet-etterforskeren Dick Marty.

I dag gikk Thaci selv påstandene sterkt imøte under en pressekonferanse.

– Skandaløs rapport med forfalskninger og løgner

Thaci kalte inn til pressekonferanse og var langt fra fornøyd med budskapet som var kommet fram i rapporten.

– Denne rapporten er skrevet for å skade Kosovos rykte, sa Thaci til journalistene ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Statsministeren i den unge nasjonen på Balkan kalte rapporten som er ført i pennen av den sveitsiske parlamentarikeren Dick Marty for et forfalsket verk som hadde som mål å avskrive den kosovoalbanske UCK-geriljaen og det uavhengige Kosovo bare dager etter valget landet nylig gjennomførte.

– Rapporten er skandaløs, en forfalskning og en løgn, sa Thaci på pressekonferansen i Pristina.

For å komme påstandene i møte ønsker politikeren nå at alle fakta skal komme på bordet. Har rapportens forfattere faktagrunnlaget for sine påstander må de legge det frem hvis de i det hele tatt har noen fakta, var budskapet til Thaci som selv vil vil gjør alt han kan for å tilbakevise påstandene.

– Jeg vil bruke alle mulige politiske og juridske skritt for å bringe sannheten fram i lyset, sa Thaci til journalistene på dagens pressekonferanse.

Organhandel i Kosovo

Den private medisinske klinikken Medicus i Pristina skal ha vært sentral i handel med menneskeorganer, og sju kosovarer ble tiltalt i saken.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

I Europarådets rapport navngis Thaci som en av fem i den såkalte Drenica-gruppen i Kosovos frigjøringshær som utførte henrettelser, arrestasjoner og voldelige avhør opptil et år etter at Kosovo-krigen var slutt. Gruppen lenkes også til de drapene på serbere som deretter fikk solgt organene sine på svartebørsen.

Rapportens forfatter Dick Marty har i dag derimot innrømmet at det er få konkrete beviser.

– Kan endelig føre til en grundig gransking

Den sveitsiske parlamentarikeren Marty som har ledet det to år lange arbeidet med Europarådets rapport gikk langt i å innrømme at ikke alle påstandene ennå er bevist.

– Det er få konkrete fysiske beviser, men nye juridiske prosesser vil kunne bringe disse frem, sa Marty da rapporten ble lagt fram tidligere i dag.

Dick Marty under Europarådets pressekonferanse

Den sveitsiske parlamentarikeren Dick Marty møtte et stort pressekorps da han la fram rapporten med sterke anklager mot høytstående politikere i Kosovo.

Foto: Francois Mori / Ap

Parlamentarikeren mente at det nå var på tide at hendelsene i Kosovo endelig ble skikkelig gransket. Også tidligere sjefsanklager Carla Del Ponte ved Den internasjonale domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia har tidligere uttalt at det fant sted drap på serbere for å skaffe til veie organer, men hun hevder hun ble forhindret fra å etterforske topper i Kosovos frigjøringshær. Nå mener forfatteren av Europarådets ferske rapport at de har brakt nok på bordet til å starte etterforskning.

– Jeg mener vi nå har fått på bordet nok materiale til å endelig rettferdiggjøre en etterforskning som går dypere, er mer seriøs og uavhengig og framfor alt gjør det mulig at vitner tør stå fram, sa Marty ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Jagland krev ny Kosovo-gransking

Håper fra Europarådet er at mistanker og spekulasjoner kan etterforskes, forfølges eller legges døde med denne rapporten.

– Denne rapporten kan sette i gang en ny sannhetsdynamikk som virkelig kan endre ting. Vi kan ikke bare la disse mistankene ligge, sa Marty.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Tre barn og tre voksne er drept i nok en skoleskyting i USA. – Helt sykt, sier president Joe Biden.