– De vil ødelegge Kosovos rykte

Statsministeren i Kosovo, Hashim Thaci, avviser anklagene om at han skal være involvert i et kriminelt nettverk som blant annet står bak organhandel. Forfatteren bak rapporten med anklagene innrømmer også at det finnes få konkrete beviser.

Hashim Thaci

Statsministeren i Kosovo, Hashim Thaci, mener beskyldningene mot ham ødelegger for hele landet.

Foto: ARMEND NIMANI / Afp

I en rapport laget på oppdrag for Europarådet om organisert kriminalitet knyttes Hashim Thaci, som vant helgas parlamentsvalg i Kosovo, til alvorlig kriminalitet og får merkelappen mafiasjef.

Les: - Statsminister sjef for illegal organhandel

Rapporten peker på Thaci som sjefen for et nettverk som har utført en rekke kriminelle handlinger i mer enn et tiår. Nettverket spinner ut fra Kosovos frigjøringshær, og linkes blant annet til grotesk handel med menneskeorganer.

Personer i Thacis innerste sirkel skal under krigen ha bortført serbiske fanger, ført dem inn i Albania, drept dem, og solgt nyrene deres på svartebørsen, hevdes det i rapporten, som er ført i pennen av den sentrale Europarådet-etterforskeren Dick Marty.

I dag gikk Thaci selv påstandene sterkt imøte under en pressekonferanse.

– Skandaløs rapport med forfalskninger og løgner

Thaci kalte inn til pressekonferanse og var langt fra fornøyd med budskapet som var kommet fram i rapporten.

– Denne rapporten er skrevet for å skade Kosovos rykte, sa Thaci til journalistene ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Statsministeren i den unge nasjonen på Balkan kalte rapporten som er ført i pennen av den sveitsiske parlamentarikeren Dick Marty for et forfalsket verk som hadde som mål å avskrive den kosovoalbanske UCK-geriljaen og det uavhengige Kosovo bare dager etter valget landet nylig gjennomførte.

– Rapporten er skandaløs, en forfalskning og en løgn, sa Thaci på pressekonferansen i Pristina.

For å komme påstandene i møte ønsker politikeren nå at alle fakta skal komme på bordet. Har rapportens forfattere faktagrunnlaget for sine påstander må de legge det frem hvis de i det hele tatt har noen fakta, var budskapet til Thaci som selv vil vil gjør alt han kan for å tilbakevise påstandene.

– Jeg vil bruke alle mulige politiske og juridske skritt for å bringe sannheten fram i lyset, sa Thaci til journalistene på dagens pressekonferanse.

Organhandel i Kosovo

Den private medisinske klinikken Medicus i Pristina skal ha vært sentral i handel med menneskeorganer, og sju kosovarer ble tiltalt i saken.

Foto: VISAR KRYEZIU / Ap

I Europarådets rapport navngis Thaci som en av fem i den såkalte Drenica-gruppen i Kosovos frigjøringshær som utførte henrettelser, arrestasjoner og voldelige avhør opptil et år etter at Kosovo-krigen var slutt. Gruppen lenkes også til de drapene på serbere som deretter fikk solgt organene sine på svartebørsen.

Rapportens forfatter Dick Marty har i dag derimot innrømmet at det er få konkrete beviser.

– Kan endelig føre til en grundig gransking

Den sveitsiske parlamentarikeren Marty som har ledet det to år lange arbeidet med Europarådets rapport gikk langt i å innrømme at ikke alle påstandene ennå er bevist.

– Det er få konkrete fysiske beviser, men nye juridiske prosesser vil kunne bringe disse frem, sa Marty da rapporten ble lagt fram tidligere i dag.

Dick Marty under Europarådets pressekonferanse

Den sveitsiske parlamentarikeren Dick Marty møtte et stort pressekorps da han la fram rapporten med sterke anklager mot høytstående politikere i Kosovo.

Foto: Francois Mori / Ap

Parlamentarikeren mente at det nå var på tide at hendelsene i Kosovo endelig ble skikkelig gransket. Også tidligere sjefsanklager Carla Del Ponte ved Den internasjonale domstol for forbrytelser i det tidligere Jugoslavia har tidligere uttalt at det fant sted drap på serbere for å skaffe til veie organer, men hun hevder hun ble forhindret fra å etterforske topper i Kosovos frigjøringshær. Nå mener forfatteren av Europarådets ferske rapport at de har brakt nok på bordet til å starte etterforskning.

– Jeg mener vi nå har fått på bordet nok materiale til å endelig rettferdiggjøre en etterforskning som går dypere, er mer seriøs og uavhengig og framfor alt gjør det mulig at vitner tør stå fram, sa Marty ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Jagland krev ny Kosovo-gransking

Håper fra Europarådet er at mistanker og spekulasjoner kan etterforskes, forfølges eller legges døde med denne rapporten.

– Denne rapporten kan sette i gang en ny sannhetsdynamikk som virkelig kan endre ting. Vi kan ikke bare la disse mistankene ligge, sa Marty.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt