NRK Meny
Normal

– Vi er ferdige med kampflysaken

Jas Gripen-produsent Saab vil ikke kommentere påstandene om at Sverige ble rundlurt i prosessen om nytt norsk kampfly. Konkurrenten Eurofighter hadde allerede trukket seg da Norge tok sitt valg.

JAS Gripen

– Vi ser ikke at det er vår sak å kommentere Wikileaks, sier Saabs pressesjef. Konsernet produserer Jas Gripen (bildet), som konkurrerte om leveransen av nytt norsk kampfly.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Den svenske avisen Aftonbladet skrev fredag at Norge ga USA tydelige signaler om kjøp av kampflyet F-35 før prosessen var fullført. Avisen viser til hemmeligstemplede amerikanske dokumenter offentliggjort av varslernettstedet Wikileaks.

– Vi ser ikke at det er vår sak å kommentere Wikileaks. Vi har ikke gransket dokumentene, og har heller ingen planer om å gjøre det, sier pressesjef Ulrika Fager i industrikonsernet Saab til NRK.

– Dette hendte for to år siden. Vi var skuffet da, men er ferdige med saken, legger pressesjefen til.

Tredje konkurrent trakk seg

Faksimilie

To direktører for Eurofighter sendte like før jul i 2007 dette brevet til statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet med beskjed om at Eurofighter trakk seg fra konkurransen om å selge jagerfly til Norge.

Foto: NRK

Saabs tredje konkurrent om å levere kampfly til Norge, Eurofighter, meldte like før jul i 2007 at de ikke lenger ville kjempe om oppdraget.

LES OGSÅ: Eurofighter dropper avtale med Norge

Den europeiske produsenten mente at det ikke var en reell konkurranse om kontrakten. De hevdet at norske myndigheter favoriserte det amerikanske jagerflyet F-35, også kjent som Joint Strike Fighter.

Ulrika Fager vil ikke kommentere Eurofighters beslutning i lys av de nye opplysningene.

– Det var Eurofighters beslutning, kommenterer Saabs pressesjef.

NRK har fredag ikke lykkes i å komme i kontakt med Eurofighter.

Trodde de kunne vinne

Saab mener fortsatt at de ga Norge et bra tilbud om kampfly og industrisamarbeid, ifølge Fager.

– Hadde dere i Saab inntrykk av at prosessen var åpen hele veien?

– Jeg vil ikke spekulere om denne saken, men vi ville aldri ha deltatt i prosessen hvis vi ikke hadde trodd at vi kunne vinne, fastslår Fager.

Vil ikke gå videre

Sten Tolgfors

– Jeg kommer ikke til å gå videre med dette, sier Sveriges næringsminister Sten Tolgfors om kampflysaken.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX / SCANPIX

Sveriges næringsminister Sten Tolgfors sier fredag at han ikke kjenner seg lurt i saken om Jas Gripen-flyene.

– Jeg kommer ikke til å gå videre med dette, sier han til Aftonbladet.

Hvert land får selv bestemme hvilke fly de vil kjøpe, mener næringsministeren, og sier dette gjelder også for Norge.

– Amerikanerne må svare selv

Statsminister Jens Stoltenberg mener USA umulig kan ha fått informasjon om hva Norge hadde bestemt seg for på et så tidlig tidspunkt som det fremgår av dokumentene og Aftonbladets oppslag.

– Regjeringen bestemte seg for amerikanske F-35 svært kort tid før dette ble kunngjort. Det vet jeg, for jeg var selv med på å ta den avgjørelsen, sa statsministeren til NRK tidligere i dag.

At amerikanerne konkluderte med at slaget var vunnet før den offisielle tildelingen av kontrakten, mener Stoltenberg at de får svare på selv.

– Det jeg er helt sikker på, er hvordan den interne prosessen i regjeringen har vært. Den har vært ryddig og ordentlig hele veien, og vi har lagt til grunn strenge kriterier for hvilken flytype vi skulle ende opp med til slutt, sier statsministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt